Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czym jest dojrzałość w whisky?
#21
WhiskyFan napisał(a):Czy czeka nas era komór ciśnieniowych i infradźwięków?
Myślę że tak. Co prawda Cleveland skorzystało z tego że "bourbon whiskey" musi być starzona w beczce z nowego dębu ale nie ma podanego minimalnego czasu tego leżakowania więc może to być nawet jeden dzień, dopiero "straight bourbon whiskey" musi mieć te dwa lata. Regulacje dotyczące whisky w Europie nakładają te obowiązkowe trzy lata nawet na najtańszy blend.

No i proces technologiczny na razie jest kosztowny, ten Cleveland kosztował mnie 42 euro czyli kwotę za którą można kupić bourbona starzonego 9-10 lat bez przyspieszania.

Myślę że za jakiś czas normalnym widokiem może być whisky szkocka która spędziła te 3-4 lata w beczce a potem dwa dni w komorze żeby smakować jak dwunastka. Zwłaszcza dla młodych destylarni które poza newmake i trzylatką nie mają innej szansy na szersze portfolio.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości