01-12-2018, 09:01 AM
morgan82 napisał(a):A ja się zastanawiam jak by się prezentował podany w linku 12 letni Springank gdyby leżakował powiedzmy lat 15,20, czy 25. Jak wielkich dołożyli starań do tego wydania , dlaczego akurat 12 lat w tym Springbanku, czy to po prostu przypadek ? mamy dobrą beczkę i nagle stwierdzili a niech będzie 12 latka. Czy ktoś się zastanawiał wtedy i stwierdził , że to jest ten czas , już destylat leżakujący jest dojrzały .whiski z beczki sie probuje/analizuje co pewien czas, zeby wlasnie zabutelkowac ja w optymalnym momencie (kiedy jest dojrzala). prawdopodobnie gdyby tego Springbanka zabutelkowali np. dwa lata wczesniej lub pozniej, to by byl gorszy.
nie wiem, jak to robia z whisky, ale w przypadku brandy pobiera sie probki zwykle co roku (dla starszych co kilka lat) i zawsze porownuje to, co jest obecnie w beczce (lub grupie podobnych beczek) z tym, co bylo wczesniej i stalo przez ten czas w szkle. na tej podstawie pozna przewidziec "w ktora strone dalej pojdzie destylat", czyli kiedy osiagnie dojrzalosc.
ale... dodam, zeby nie bylo to wszystko takie proste:
najczesciej nie chodzi o wybitnego SC, a o mieszanke z wielu beczek. tak bylo w przypadku tego Springbanka, bo 2400 butelek nie moglo pochodzic przeciez z jednej beczki. byc moze wszystkie beczki byly 12yo, a moze to wiek tylko tej najmlodszej.
whisky smakujaca jak dojrzala (optymalna) mozna osiagnac mieszajac whisky niedojrzala z przedojrzala (zbyt mloda ze zbyt stara), lub innymi slowami: kilka przecietnych (np. z racji nieodpowiedniego wieku) beczek zmieszanych w odpowiednich proporcjach moze dac ponadprzecietna whisky.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky