01-11-2018, 05:40 PM
tomash napisał(a):Ekipa Cleveland Whiskey stosuje proces technologiczny dzięki któremu ...cos tam mozna, ale nie do konca.
...wywraca to naszą percepcję wieku whisky. Jestem ciekaw jak by wyglądały szkockie malty poddane takiemu procesowi.
cieplo, ultrafiolet, wysokie cisnienie i zmiany cisnienia, ultradzwieki, infradzwieki, promieniowanie jonizacyjne, enzymy utleniajace, czysty tlen zamiast powietrza, selektywna nanofiltracja, elektroliza, maly stosunek objetosci destylatu do powierzchni drewna, zamrazanie, sztuczny rozklad lignin przed maturacja czy wymuszona polimeryzacja tanin, ..., ..., setki byly takich patentow.
efekt? zwykle taki (znowu link "na szybko"): http://www.whiskyfun.com/2017/Tasting-t ... lings.html
tak, mozna zrobic w ciagu kilku/kilkunastu miesiecy SM whisky na poziomie 3-4/10. najlatwiej taka zdominowana przez torf, albo dark sherry. wyzej nikomu sie nie udalo, a jesli sie myle, to baaardzo prosze o przyklad.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky