12-11-2017, 10:55 PM
Czajkus napisał(a):A swoją drogą w ostatniej AV jest artykuł o Jack Daniel's i o tym jak odzyskują whiskey z klepek beczek poprzez napełnianie beczek wodą i stawianie ich na deklu na jakiś czas. Woda ta służy później do rozcieńczania destylatu. Może ta starka dojrzewająca w deskach to taką metodą powstajeNa pewno JD? Bo ten patent pierwsi zaczęli stosować w Jim Beam, tą wodą-po-wypłukaniu-beczki rozcieńczany jest bourbon butelkowany jako "Devil's Cut".
Na fejsgrupie ktoś bliżej szczecińskiej wytwórni starki na moje pytanie o źródło słodkości napisał:
Cytat:Starka szczecińska leżakowana jest w beczkach po słodkim winie Madera , po określonym czasie dojrzewania, alkohol żytni jakim jest Starka, jest mieszany z odrobiną Madery celem podniesienia jego walorów smakowychwięc wygląda na to że faktycznie jest po prostu dolewane wino.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky