11-28-2017, 05:16 PM
Ja więcej czytam niż piję więc postaram się pomóc
Poniższe pozycje czytałem i mogę polecić.
"Whisky: Technology, Production and Marketing", Inge Russell and Graham Stewart, ICBD -- to pozycja od której bym zaczął na Twoim miejscu. Jest opasła, pełna bardzo ładnie pozbieranych informacji, bogatą bibliografię i po samym indeksie możesz zobaczyć że to poważna pozycja.
David Wishart "Whisky. Leksykon Smakosza." -- systematyczny przegląd destylarni jest w starszych wydaniach już trochę nieaktualny ale największą wartością książki jest słynna klasyfikacja czternastu grup smakowo-zapachowych, z chemią która za nimi stoi (Wishart jest doktorem matematyki który od jakiegoś czasu specjalizuje się w chemii produkcji szkockiej whisky).
"Bourbon Empire", Reid Mitenbuler -- najlepsza znana mi książka o historii amerykańskiej whiskey, nie tylko bourbona, lepsza nawet niż książki Chucka Cowdery'ego, świetna bibliografia.
"Bourbon, Straight" i "Bourbon, Strange", Chuck Cowdery -- pełne faktów chociaż nie zawsze świetnie spisane. Chuck też wydaje papierowego "Bourbon Country Reader", bardzo fajny biuletyn-fanzin.
Poniższe pozycje czytałem ale raczej Cię nie zainteresują:
"Vademecum Whisky", Jarosław Urban -- fajnie napisana ale to raczej książka od hobbysty dla hobbystów, gawędziarska, bez bibliografii czy systematyki.
"Whisky Bible", Jim Murray -- po prostu zbiór ocen z krótkimi opisami kilku tysięcy whisky z całego świata.
"Malt Whisky Yearbook" -- roczniki z przeglądem działających destylarnii, ich aktualnymi mocami produkcyjnymi, planami, bieżącą linią produktów i odrobiną historii. Plus kilka artykułów na różne tematy. Uwielbiam i mam pozbierane wszystkie ale nie sądzę żeby przydała się w Twojej pracy.
Poniższe pozycje czytałem i mogę polecić.
"Whisky: Technology, Production and Marketing", Inge Russell and Graham Stewart, ICBD -- to pozycja od której bym zaczął na Twoim miejscu. Jest opasła, pełna bardzo ładnie pozbieranych informacji, bogatą bibliografię i po samym indeksie możesz zobaczyć że to poważna pozycja.
David Wishart "Whisky. Leksykon Smakosza." -- systematyczny przegląd destylarni jest w starszych wydaniach już trochę nieaktualny ale największą wartością książki jest słynna klasyfikacja czternastu grup smakowo-zapachowych, z chemią która za nimi stoi (Wishart jest doktorem matematyki który od jakiegoś czasu specjalizuje się w chemii produkcji szkockiej whisky).
"Bourbon Empire", Reid Mitenbuler -- najlepsza znana mi książka o historii amerykańskiej whiskey, nie tylko bourbona, lepsza nawet niż książki Chucka Cowdery'ego, świetna bibliografia.
"Bourbon, Straight" i "Bourbon, Strange", Chuck Cowdery -- pełne faktów chociaż nie zawsze świetnie spisane. Chuck też wydaje papierowego "Bourbon Country Reader", bardzo fajny biuletyn-fanzin.
Poniższe pozycje czytałem ale raczej Cię nie zainteresują:
"Vademecum Whisky", Jarosław Urban -- fajnie napisana ale to raczej książka od hobbysty dla hobbystów, gawędziarska, bez bibliografii czy systematyki.
"Whisky Bible", Jim Murray -- po prostu zbiór ocen z krótkimi opisami kilku tysięcy whisky z całego świata.
"Malt Whisky Yearbook" -- roczniki z przeglądem działających destylarnii, ich aktualnymi mocami produkcyjnymi, planami, bieżącą linią produktów i odrobiną historii. Plus kilka artykułów na różne tematy. Uwielbiam i mam pozbierane wszystkie ale nie sądzę żeby przydała się w Twojej pracy.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky