10-09-2017, 01:16 PM
Właściwie mogę skopiować swoje uwagi z fejsbukowego fanpejdża: "W sumie można się było tego spodziewać
Zapewne oznacza to, przyjmując że nowe destylarnie będą otworzone w 2020, że w obecnej postaci coroczne wydania będą ukazywały się jeszcze przez 5-6 lat. Prawdopodobnie też na tyle wydań zostało starych beczek. Później pewnie zastąpią je whisky NAS już z nowej produkcji, oczywiście w cenach premium
a ewentualne resztki z produkcji sprzed 1983 będą chomikowane na jakieś wydania ultra premium, w kryształowych butelkach wysadzanych diamentami."
W przypadku gdyby ich ceny były niskie, przełożyłoby się to na gwałtowny wzrost. W tym przypadku zapewne nie wpłynie na ceny starych OB, jako że one już są absurdalnie wysokie (porządną PE IB można kupić za 1/4 kwoty żądanej za najnowsze wydanie OB). Ciekawe mogą być za to zawirowania cenowe nowych wypustów, które w przypadku dość limitowanej ilości butelek (poniżej 10 tys) będą pewnie następujące - wydanie pierwszej, 3 letniej whisky za absurdalną kwotę (150-200€) i liczenie na jechanie na nazwie. Następnie szybkie wykupienie przez spekulantów i wzrost do 500-600€, a później spadek na ~300€ gdy ludzie uświadomią sobie że ta nowa whisky wcale nie jest dobra
Ale z każdą kolejną edycją ten wzrost cen będzie pewnie hamował. Destylarnie mają być małe, więc oczywistym modelem biznesowym będzie jechanie na legendzie i unikatowości, a więc wypusty pewnie nie za częste, limitowane, oczywiście odpowiednio wycenione. W sumie sam jestem ciekaw jak będzie, więc pozostaje poczekać.

WhiskyFan napisał(a):Ciekaw jestem jak i czy w ogóle się to przełoży na ceny starych wypustów z tych destylarni.
W przypadku gdyby ich ceny były niskie, przełożyłoby się to na gwałtowny wzrost. W tym przypadku zapewne nie wpłynie na ceny starych OB, jako że one już są absurdalnie wysokie (porządną PE IB można kupić za 1/4 kwoty żądanej za najnowsze wydanie OB). Ciekawe mogą być za to zawirowania cenowe nowych wypustów, które w przypadku dość limitowanej ilości butelek (poniżej 10 tys) będą pewnie następujące - wydanie pierwszej, 3 letniej whisky za absurdalną kwotę (150-200€) i liczenie na jechanie na nazwie. Następnie szybkie wykupienie przez spekulantów i wzrost do 500-600€, a później spadek na ~300€ gdy ludzie uświadomią sobie że ta nowa whisky wcale nie jest dobra