08-29-2017, 01:14 PM
Agresywność Master Blender's Edition może wynikać z zasiarczonego malta (eksperymenty ze stalowymi głowicami alembików w Ailsa Bay) jaki ostatnio jest częsty w butelkach MBE i Family Reserve ("czerwony").
Select Reserve jest wyczuwalnie starsza, nie mam aż tak wyrobionych zmysłów żeby ocenić wiek whisky po zapachu i smaku ale szacuję Select Reserve na destylaty około 6-8 lat.
Albo ujmując to inaczej: Ailsa Bay najstarszą whisky ma z 2008 roku, od początku jako jedyna destylarnia firmy WG&S regularnie destyluje whisky z torfowanego słodu (tak, wiem o Glenfiddich Vintage Cask) oraz jako jedyna może produkować whisky o siarkowym charakterze. Select Reserve miała premierę latem 2015 więc najstarsza whisky z Ailsa Bay ma w niej nie więcej niż 7 lat.
W każdym razie Select Reserve jest bardzo fajna, mogę Ci wysłać sampla.
Select Reserve jest wyczuwalnie starsza, nie mam aż tak wyrobionych zmysłów żeby ocenić wiek whisky po zapachu i smaku ale szacuję Select Reserve na destylaty około 6-8 lat.
Albo ujmując to inaczej: Ailsa Bay najstarszą whisky ma z 2008 roku, od początku jako jedyna destylarnia firmy WG&S regularnie destyluje whisky z torfowanego słodu (tak, wiem o Glenfiddich Vintage Cask) oraz jako jedyna może produkować whisky o siarkowym charakterze. Select Reserve miała premierę latem 2015 więc najstarsza whisky z Ailsa Bay ma w niej nie więcej niż 7 lat.
W każdym razie Select Reserve jest bardzo fajna, mogę Ci wysłać sampla.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky