Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Undisclosed Speyside 1973 i 1998 Archives
#24
myslalem, ze jakies tajemne/nieznane sposoby Wink
kolor w nienowych beczkach niestety glownie zalezy od karmelu. nawet jesli jego nie dodano, to pochodzi z wypalenia/tostowania beczki, a w drewnie nawet po czyms wytrawnym (np. Burbon czy Fino) zawsze beda cukry. oczywiscie np. po PX cukrow bedzie zawsze wiecej niz w czystym debie i kolorek tez ciemniejszy (nie tylko ze wzgledu na ciemny kolor samego PX). im dluzej wypalona beczka, tym tez ciemniej bedzie. piszac karmel oczywiscie upraszczam, bo chodzi rowniez o wszystkie produkty reakcji Mailarda np. Furfurale, ktore w odroznieniu od praktycznie neutralnego karmelu daja np. aromat przypieczonego ciasta.
czyli teoretycznie w tej jasniejszej wplyw Fino powinien byc wiekszy, bo mniej go "spalono" Smile
ale... bardzo czesto beczek po sherry destylarnie nie wypalaja i nie tostuja, mysle ze wlasnie to byly takie beczki. ta z ktorej pochodzila ciemniejsza whisky mogla byc silniej wypalona przed zalaniem sherry. czyli: sherry mialo szanse "glebiej wejsc" w drewno i lepiej go penetrowac. wytworzylo sie rowniez wiecej furfurali, ale te odwrotnie do tanin lepiej rozpuszczaja sie w etanolu niz w wodzie. niski % alkoholu z sherry lepiej wyplukal taniny w tej mocniej wypalonej beczce (mial lepszy dostep "w glab") a sporo furgurali zostalo. notki to potwierdzaja, ta jasniejsza silniej sciaga kubki smakowe.
fajnie by sprobowac obydwu i porownac...
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości