07-21-2017, 05:16 PM
to ja dla reklamy:
w przypadku tej pierwszej flaszki z 500l beczki anioly wypily 420 litrow (!!!), 85 ktore pozostaly po 43 latach w beczce zostalo zabutelkowanych.
druga flaszka pochodzi ze 160 litrow, ktore pozostaly po 18 letniej maturacji 500l destylatu.
pewnie w praktyce jest sporo wyjatkow od tej reguly, ale teoretycznie im wiecej wypily anioly, tym bardziej aromatyczna powinna byc whisky. drewno beczki jest niejako mambrana, ktora przepuszcza alkohole i wode, natomiast estry, laktony, fenole i inne aromatyczne komponenty maja zbyt wielkie czasteczki, aby sie przebic przez drewno, wiec koncentruja sie.
zachecja jeszcze beczki po lekkim Sherry Fino. nawet jesli to by byly 1st fille (a sadzac po kolorze nie byly) to efektu "dominacji 25+" po 43 latach raczej nie bedzie
w przypadku tej pierwszej flaszki z 500l beczki anioly wypily 420 litrow (!!!), 85 ktore pozostaly po 43 latach w beczce zostalo zabutelkowanych.
druga flaszka pochodzi ze 160 litrow, ktore pozostaly po 18 letniej maturacji 500l destylatu.
pewnie w praktyce jest sporo wyjatkow od tej reguly, ale teoretycznie im wiecej wypily anioly, tym bardziej aromatyczna powinna byc whisky. drewno beczki jest niejako mambrana, ktora przepuszcza alkohole i wode, natomiast estry, laktony, fenole i inne aromatyczne komponenty maja zbyt wielkie czasteczki, aby sie przebic przez drewno, wiec koncentruja sie.
zachecja jeszcze beczki po lekkim Sherry Fino. nawet jesli to by byly 1st fille (a sadzac po kolorze nie byly) to efektu "dominacji 25+" po 43 latach raczej nie bedzie

życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky