Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Convalmore.. staruszek z zamkniętej destylarnii
#14
cyt z Sergie: "I guess that butt was ‘very refill’."
wlasnie to jest najciekawsze, bo kolor jest bardzo jasny jak na 40 lat w sherry butt.
w Convalmore chyba nie zalewali zadnej beczki z mysla o single maltach i wszystko szlo na blendy, ale mimo "very refill" po 40-tu latach (jesli z pogonami nie przesadzili, a na blendy zwykle destyluje sie szerzej) moze to faktycznie byc dobre.
trzeba sprobowac... 91 punktow zacheca, chociaz to tylko o 3/100 wiecej niz na tej stronie dostal AAB #57 kilka butelek nizej Smile
jeszcze jedna wazna uwaga: niestety to nie single cask. na 522 butelki potrzeba okolo 370 litrow, a butt ma 500 (600 bardzo rzadko). wysoki poziom (57%) alkoholu wskazuje, ze maturacja odbywala sie w suchym miejscu (okolo 70% wilgotnosci) wiec zakladajac sredna temperature roczna na minimalnym poziomie (10'C) oraz minimalny/zerowy przewiew w magazynie przez 40 lat z jednej beczki anioly by wypily ponad polowe. czyli: to byly conajmniej dwa butt-y.
jest natomiast wielka szansa, ze to prawdziwe butt-y byly, czyli z debu europejskiego w ktorych sherry lezalo kilka/kilkanascie lat i potem bylo w nich transportowane (do 1981 roku to bylo powszechne). potwierdzaly by to nutki ziolowe i zielonej herbaty w notach. oczywiscie dab amerykanski powszechnie zaczeto stosowac do sherry juz w polowie lat 60-tych, ale przeciez to nie 1st fill. jaki to gatunek debu Cadenhead widzial przy butelkowaniu, wiec moze to potwierdza.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości