06-28-2017, 10:23 AM
cyt z Sergie: "I guess that butt was ‘very refill’."
wlasnie to jest najciekawsze, bo kolor jest bardzo jasny jak na 40 lat w sherry butt.
w Convalmore chyba nie zalewali zadnej beczki z mysla o single maltach i wszystko szlo na blendy, ale mimo "very refill" po 40-tu latach (jesli z pogonami nie przesadzili, a na blendy zwykle destyluje sie szerzej) moze to faktycznie byc dobre.
trzeba sprobowac... 91 punktow zacheca, chociaz to tylko o 3/100 wiecej niz na tej stronie dostal AAB #57 kilka butelek nizej
jeszcze jedna wazna uwaga: niestety to nie single cask. na 522 butelki potrzeba okolo 370 litrow, a butt ma 500 (600 bardzo rzadko). wysoki poziom (57%) alkoholu wskazuje, ze maturacja odbywala sie w suchym miejscu (okolo 70% wilgotnosci) wiec zakladajac sredna temperature roczna na minimalnym poziomie (10'C) oraz minimalny/zerowy przewiew w magazynie przez 40 lat z jednej beczki anioly by wypily ponad polowe. czyli: to byly conajmniej dwa butt-y.
jest natomiast wielka szansa, ze to prawdziwe butt-y byly, czyli z debu europejskiego w ktorych sherry lezalo kilka/kilkanascie lat i potem bylo w nich transportowane (do 1981 roku to bylo powszechne). potwierdzaly by to nutki ziolowe i zielonej herbaty w notach. oczywiscie dab amerykanski powszechnie zaczeto stosowac do sherry juz w polowie lat 60-tych, ale przeciez to nie 1st fill. jaki to gatunek debu Cadenhead widzial przy butelkowaniu, wiec moze to potwierdza.
wlasnie to jest najciekawsze, bo kolor jest bardzo jasny jak na 40 lat w sherry butt.
w Convalmore chyba nie zalewali zadnej beczki z mysla o single maltach i wszystko szlo na blendy, ale mimo "very refill" po 40-tu latach (jesli z pogonami nie przesadzili, a na blendy zwykle destyluje sie szerzej) moze to faktycznie byc dobre.
trzeba sprobowac... 91 punktow zacheca, chociaz to tylko o 3/100 wiecej niz na tej stronie dostal AAB #57 kilka butelek nizej
jeszcze jedna wazna uwaga: niestety to nie single cask. na 522 butelki potrzeba okolo 370 litrow, a butt ma 500 (600 bardzo rzadko). wysoki poziom (57%) alkoholu wskazuje, ze maturacja odbywala sie w suchym miejscu (okolo 70% wilgotnosci) wiec zakladajac sredna temperature roczna na minimalnym poziomie (10'C) oraz minimalny/zerowy przewiew w magazynie przez 40 lat z jednej beczki anioly by wypily ponad polowe. czyli: to byly conajmniej dwa butt-y.
jest natomiast wielka szansa, ze to prawdziwe butt-y byly, czyli z debu europejskiego w ktorych sherry lezalo kilka/kilkanascie lat i potem bylo w nich transportowane (do 1981 roku to bylo powszechne). potwierdzaly by to nutki ziolowe i zielonej herbaty w notach. oczywiscie dab amerykanski powszechnie zaczeto stosowac do sherry juz w polowie lat 60-tych, ale przeciez to nie 1st fill. jaki to gatunek debu Cadenhead widzial przy butelkowaniu, wiec moze to potwierdza.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky