03-27-2017, 09:37 PM
Neptune napisał(a):Tylko że 90% europejskich whisky innych niż Szkocja i Irlandia to kilkuletnie młódki z zajechanych/nowych beczek.bardzo roznie. raczej problem wiekszosci z nich to ewidentne bledy przy produkcji i maturacji tlumaczone potem "chcemy zrobic swoja ragionalna whisky, a nie nasladowac Szkotow".
ale... te male europejskie destylarnie chca gadac, odpowiadaja na maile, wiec wiecej sie mozna nauczyc na ich bledach niz analizujac szkockiego masowego NAS-a zmieszanego z setki beczek pochodzacych z roznych lat.
Neptune napisał(a):...za mało burbonów wypiłem, żeby rozbijać ocenę na dziesiętne częścija tez wypilem niewiele, ale wystarczy miec przed soba taki zestaw, jak w tym samplingu.
wlasnie problem z tymi ulamkami przy ocenie mam taki, ze musze miec jednoczesnie kilka burbonow przed soba w kieliszkach, zeby te ulamki wychwycic. przy oddzielnych degustacjach ulamki nie maja sensu, bo poziom mojego bledu przy ocenie to czesto ponad 1 punkt. burbon "wzorcowy" (taki do kalibracji poziomu ocen) niewiele mi pomaga.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky