Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie piwa polecacie?
A ja zrobiłem ostatnio mały przegląd polskich porterów bałtyckich, do pomocy wziąłem kumpla, żeby się nie zmęczyć za mocno Tongue (w zestawieniu Kormoran, Amber, dwa Komesy i Ciechan oraz lokalny mini-browar Chmielarium). Testowaliśmy je porównawczo, więc wyniki nie zostały zachwiane efektami upojenia.
1. Kormoran Porter Warmiński
2. Komes Płatki Dębowe
3. Komes Porter
...
4. Grand Imperial Porter
5. Ciechan Porter 22
6. Chmielarium Porter 21

Chmielarium to była duża pomyłka, kwaśny zapach zdradzał poważną "wadę produkcyjną". Ciechan był niespodziewanie ostry, alkohol wyjątkowo słabo ukryty, duże rozczarowanie, nie piłem go wcześniej i nie wiem, czy to gorsza warka, czy zwyczajnie niski standard. Grand Imperial, bez szału, wolny od wad, ot poprawny, trochę dawał o sobie znać niski ekstrakt. Komesy wyraźnie lepiej, bardzo solidne, standardowy, w swojej cenie nie ma moim zdaniem konkurencji. Ten na płatkach dębowych wydawał się nieco bardziej treściwy i zarazem stonowany aromatem wanilii, odrobinę lepszy. Kormoran - klasa i byliśmy zgodni w tej w ocenie, dla mnie wyznacznik jakości w swoim gatunku, w ogóle browar Kormoran trzyma poziom.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości