Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Starka 30 YO 2016
#17
ron napisał(a):Dzisiaj na fb znalazłem taką wypowiedź i ciekawy jestem jak to jest naprawdę:
To nie Starka 30-letnia tylko "Starka 30" i dokładnie nie wiadomo co oznacza liczba 30 bo w żadnych oficjalnych materiałach a także na etykiecie nie ma deklaracji wieku. A na samej etykiecie jedyna informacja odnosząca się do daty brzmi: "Przygotowana została ze starannie wyselekcjonowanych destylatów żytnich, z których to najstarszy został złożony do starzenia w roku 1959".

Mam już butelkę u siebie i wszystko się zgadza – brak jakichkolwiek deklaracji wieku na etykiecie.

PawelWojcik napisał(a):
ron napisał(a):z których to najstarszy został złożony do starzenia w roku 1959".
i zgodnie z prawem moglo go byc 1ml na beczke.
sprobujmy (!).

Pewnie tak jest, co nie zmienia faktu, że destylat musiał mieć dłuższy kontakt z beczką, wyraźnie to czuć.

FILL78 napisał(a):no to Starka „Banquet”, czy nie Starka „Banquet” w ofercie?

https://www.sklep-ballantines.pl/Starka_30_YO-6815.html


Nie wiem czy kogoś zachęcę Wink na szybko moja notka:

Nos:
ostry, mocno drewniany, rozpuszczalnik, spalenizna, palony cukier, ciemna, gorzka czekolada, wiśnie, po kilku minutach przedzierają się słodkie nuty, tosty, żyto, szyszki, igliwie, piernik, po następnych kilku minutach zapach staje się wytrawny, zioła, mięta, herbata earl grey, kwaśne czereśnie.
Smak:
ostry, palący, pieprzny, spalenizna, dużo drewna, namoczone trociny, słodycz z beczek po winie, orzechy włoskie, grzyb na ścianie.
Finisz:
podmokła piwnica, klepisko, słodycz, główny finisz szybko się ucina, pozostaje delikatny posmak podmokłej piwnicy.

Zadziwiająco rozbudowany aromat, który zmienia się z czasem, niestety pełen nieprzyjemnych akcentów. Warto spróbować i wyrobić swoje własne zdanie. Ja się na razie wstrzymam z oceną.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości