10-21-2016, 09:27 PM
413 - GlenDronach 12 Sauternes
Zapach - słodkie toffi, zielone jabłuszko, dojrzałe gruszki, może nawet jakieś melony, awokado. Lekki, przyjemny, prosty.
Smak - zaskakująco pełny i tłusty jak na w sumie podstawkę 12yo. Głównie owocowa, miodowo-rodzynkowa whisky z orzechowym akcentem.
Finisz - tytoń, biały cukier, krótki.
Ocena - 3/10 - w swojej kategorii bardzo fajna rzecz. W miarę pełna, bez złych nut, ale i bez jakiegoś szaleństwa.
Wiek - 12
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/61670 ... 2-year-old
414 - Kilkerran 12
Zapach - pestkowy, kwiatowy, świeże jabłko. Trochę przebija się drewno i cynamon.
Smak - z początku odrobinę dymny, dość pełny, delikatnie słony, gruszkowo-miodowy, jednorodny.
Finisz - tektura, rodzynki, niedojrzałe jabłko.
Ocena - 3/10 - może być, choć nie ma się tu nad czym rozpisywać. W sumie znowu, w swojej kategorii - podstawki - nie jest źle.
Wiek - 12
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/85213 ... 2-year-old
415 - Hazelburn 12
Zapach - łagodnie kremowy, dębowy, delikatnie morski, słodkawo-dębowy.
Smak - tłusty i - mimo rozcieńczenia - głęboki, z nieźle zaznaczonym akcentem dębowym. Wyczuwalne są beczki po sherry, nuty miodowe, zielone, słonawe. Idealny balans i fajna, nieprzytłaczająca żadnym elementem kompozycja.
Finisz - przyjemna drewniana gorycz z akcentem sherry.
Ocena - 4/10 - takie podstawki, to ja chętnie będę pijał.
Wiek - 12
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/10381 ... 2-year-old
416 - Springbank 18
Zapach - chlebowy, drożdżowy, winny, delikatnie torfowy, miętowo chłodny.
Smak - fajny miks delikatnej sherry, dymu, umiarkowanej pełni i dobrej jakości spirytusu. Whisky ułożona i elegancka, choć niczym nie zaskakująca. Wszystko jest tu na swoim miejscu i to zapewne tak, jak to sobie w Springbanku zaplanowali.
Finisz - niestety krótki, sztampowy, rodzynkowo karmelowy.
Ocena - 4/10 - niezła whisky, ale te nowe opakowania starych Springbanków OB, są naprawdę obrzydliwe.
Wiek - 18
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/86042 ... 8-year-old
417 - Springbank 12 Cask Strength batch 13
Zapach - winogrona, ciemne pieczywo, fermentujące piwo, nuta morskiego powietrza i gorący jabłecznik.
Smak - po alkoholowym ataku, rozczarowująco jałowa, z niekorzystnymi nutami rozpuszczalnikowymi i pikantnymi. Akord beczek po sherry pod koniec.
Finisz - wanilia, limonka, karmel. Krótki i płaski.
Ocena - 3/10 - wydaje się, że wraz ze wzrostem mocy, w tym batchu poziom poszedł w dół. Lub ja lepiej zapamiętałem poprzednie batche: dziesiąty był lepszy, a siódmy zapamiętałem, jako naprawdę przyzwoitą whisky - tymczasem tu jest co najwyżej średnio.
Wiek - 12
Alkohol - 56,3%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/85595 ... 2-year-old
418 - Longrow 18 Old Label
Zapach - fajny, perfumowo-zamszowy, choć torfu niewiele. Jest za to słoma, tytoń, trochę nut pestkowych i mineralnych.
Smak - na początku mocno torfowy, wręcz zwęglony, potem mineralny, skórzany, drewniany, z mocnym akcentem chlorowanej wody i wosku pszczelego. Mocno wytrawny, trochę zbyt wodnisty, ale w sumie przyjemny.
Finisz - średnio długi, za to intensywny; z początku drewno, znowu chlor, przechodzący w delikatne akcenty dymu i czerwonych owoców.
Ocena - 4/10 - Springbank raz po raz udowadnia, że da się jeszcze robić przyzwoite podstawki. Zobaczymy, jak wypadnie "new label"
Wiek - 18
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/22834 ... 8-year-old
419 - BenRiach 16
Zapach - jałowy, tekturowy, ślady zielonych jabłek i waniliny, chemia do czyszczenia łazienki.
Smak - ordynarnie płaski i banalny profil, jabłkowo-gruszkowy, zmęczone drewno, alkohol przebija się mimo jedynie 43%!
Finisz - niemal nieistniejący, ulotny ślad sherry na pół sekundy.
Ocena - 2/10 - whisky nie tylko obiektywnie bardzo słaba, ale nawet wśród swojej kategorii whisky wagi muszej, wypada blado.
Wiek - 16
Alkohol - 43%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/81546 ... 6-year-old
420 - BenRiach 20
Zapach - poprawa jest znacząca; delikatny, rumowo-karmelowy, kwiatowy. Wciąż prosty i oczywisty, ale przynajmniej przyjemny.
Smak - cukrowy, krówkowy, z zielonymi nutami. Chyba nawet gdzieś tam przebija się akcent dębiny.
Finisz - krótki, drewno, wanilia, produkt czekoladopodobny.
Ocena - 3/10 - poziom wyżej niż 16yo, ale i tak bym nikomu nie polecał kupować pełnej butelki. Nawet za pół ceny.
Wiek - 20
Alkohol - 43%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/84596 ... 0-year-old
421 - BenRiach Peated Quarter Casks
Zapach - mentolowy, szpitalny, popiołowy. Przynajmniej coś się tu dzieje.
Smak - mocno uwędzony na wierzchu, lecz jałowo landrynkowy pod spodem.
Finisz - słodko karmelowy, pieprzny, pikantny.
Ocena - 2/10 - to przyłożenie torfem sprawia, że whisky nie jest absolutną padliną. Przyznam szczerze, że spodziewałem się, że będzie gorzej.
Wiek - NAS
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/83495 ... rter-casks
422 - BenRiach Cask Strength batch 1
Zapach - cynamon, miód, bakalie, cukier. Ciepły, mało ciekawy, raczej nie zachęcający do wzięcia łyka.
Smak - bimbrowy, słodkawy, pestkowy, zaznaczony alkohol, toffi, kruche ciasto i ciasto drożdżowe, odrobina drewna.
Finisz - kremowy, pieprzny, krótki, wyróżnia się nuta kakao.
Ocena - 2/10 - podobno zawiera whisky od 8 po 12 letnie. Jeśli tak, użyte beczki musiały być naprawdę mizernej jakości. Propozycje Glendronacha jawią się przy tym jako płynne złoto.
Wiek - NAS
Alkohol - 57,2%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/79984 ... th-batch-1
423 - Kilchoman 100% Islay 5th Edition
Zapach - mnóstwo dymu, nalewka na płycie wiórowej, martwe, jałowe drewno, młodociane, zielone akcenty twardych, niedojrzałych gruszek. Będzie źle...
Smak - znowu kłęby dymu, skrywające prostacki, bimbrowy profil. Zboże, słoma, popielniczka, pikantność, suszona ryba.
Finisz - nudny, dymny, wysuszający.
Ocena - 2/10 - aż 2 to zaszczyt dla tej whisky. Miałem wątpliwą przyjemność degustować dwa wypusty z serii "100% Islay". Obydwa były na tak - nawet jak na jedyne 5 lat - nieprzyzwoicie niskim poziomie, że wolałbym chyba wypić jakiś burbon, niż ponownie wlewać to w siebie. Albo grappę.
Wiek - 5
Alkohol - 50%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/67713 ... -100-islay
424 - Kilchoman 2011 Single Cask 254/2011
Zapach - makowiec, ciasto drożdżowe na alkoholu, zioła, świeżość, ognisko. Mało złożony, ale w sumie jest ok.
Smak - bardzo młody, ostry. Siano, końska derka, bimber, pieprz.
Finisz - zwęglone drewno, szpital, wrzosowiska.
Ocena - 3/10 - finiszowane w beczce po PX (aż strach domyślać się przez jaki czas - dłużej, czy krócej niż Grant's sherry cask?). Po co? Nie wiem, bo i tak tego nie czuć. Już wolałem poprzednie beczki, gdzie bez zbędnego finiszowania, profil był ciekawszy i lepiej ułożony.
Wiek - 4
Alkohol - 58%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/87652/kilchoman-2011
Zapach - słodkie toffi, zielone jabłuszko, dojrzałe gruszki, może nawet jakieś melony, awokado. Lekki, przyjemny, prosty.
Smak - zaskakująco pełny i tłusty jak na w sumie podstawkę 12yo. Głównie owocowa, miodowo-rodzynkowa whisky z orzechowym akcentem.
Finisz - tytoń, biały cukier, krótki.
Ocena - 3/10 - w swojej kategorii bardzo fajna rzecz. W miarę pełna, bez złych nut, ale i bez jakiegoś szaleństwa.
Wiek - 12
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/61670 ... 2-year-old
414 - Kilkerran 12
Zapach - pestkowy, kwiatowy, świeże jabłko. Trochę przebija się drewno i cynamon.
Smak - z początku odrobinę dymny, dość pełny, delikatnie słony, gruszkowo-miodowy, jednorodny.
Finisz - tektura, rodzynki, niedojrzałe jabłko.
Ocena - 3/10 - może być, choć nie ma się tu nad czym rozpisywać. W sumie znowu, w swojej kategorii - podstawki - nie jest źle.
Wiek - 12
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/85213 ... 2-year-old
415 - Hazelburn 12
Zapach - łagodnie kremowy, dębowy, delikatnie morski, słodkawo-dębowy.
Smak - tłusty i - mimo rozcieńczenia - głęboki, z nieźle zaznaczonym akcentem dębowym. Wyczuwalne są beczki po sherry, nuty miodowe, zielone, słonawe. Idealny balans i fajna, nieprzytłaczająca żadnym elementem kompozycja.
Finisz - przyjemna drewniana gorycz z akcentem sherry.
Ocena - 4/10 - takie podstawki, to ja chętnie będę pijał.
Wiek - 12
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/10381 ... 2-year-old
416 - Springbank 18
Zapach - chlebowy, drożdżowy, winny, delikatnie torfowy, miętowo chłodny.
Smak - fajny miks delikatnej sherry, dymu, umiarkowanej pełni i dobrej jakości spirytusu. Whisky ułożona i elegancka, choć niczym nie zaskakująca. Wszystko jest tu na swoim miejscu i to zapewne tak, jak to sobie w Springbanku zaplanowali.
Finisz - niestety krótki, sztampowy, rodzynkowo karmelowy.
Ocena - 4/10 - niezła whisky, ale te nowe opakowania starych Springbanków OB, są naprawdę obrzydliwe.
Wiek - 18
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/86042 ... 8-year-old
417 - Springbank 12 Cask Strength batch 13
Zapach - winogrona, ciemne pieczywo, fermentujące piwo, nuta morskiego powietrza i gorący jabłecznik.
Smak - po alkoholowym ataku, rozczarowująco jałowa, z niekorzystnymi nutami rozpuszczalnikowymi i pikantnymi. Akord beczek po sherry pod koniec.
Finisz - wanilia, limonka, karmel. Krótki i płaski.
Ocena - 3/10 - wydaje się, że wraz ze wzrostem mocy, w tym batchu poziom poszedł w dół. Lub ja lepiej zapamiętałem poprzednie batche: dziesiąty był lepszy, a siódmy zapamiętałem, jako naprawdę przyzwoitą whisky - tymczasem tu jest co najwyżej średnio.
Wiek - 12
Alkohol - 56,3%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/85595 ... 2-year-old
418 - Longrow 18 Old Label
Zapach - fajny, perfumowo-zamszowy, choć torfu niewiele. Jest za to słoma, tytoń, trochę nut pestkowych i mineralnych.
Smak - na początku mocno torfowy, wręcz zwęglony, potem mineralny, skórzany, drewniany, z mocnym akcentem chlorowanej wody i wosku pszczelego. Mocno wytrawny, trochę zbyt wodnisty, ale w sumie przyjemny.
Finisz - średnio długi, za to intensywny; z początku drewno, znowu chlor, przechodzący w delikatne akcenty dymu i czerwonych owoców.
Ocena - 4/10 - Springbank raz po raz udowadnia, że da się jeszcze robić przyzwoite podstawki. Zobaczymy, jak wypadnie "new label"

Wiek - 18
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/22834 ... 8-year-old
419 - BenRiach 16
Zapach - jałowy, tekturowy, ślady zielonych jabłek i waniliny, chemia do czyszczenia łazienki.
Smak - ordynarnie płaski i banalny profil, jabłkowo-gruszkowy, zmęczone drewno, alkohol przebija się mimo jedynie 43%!
Finisz - niemal nieistniejący, ulotny ślad sherry na pół sekundy.
Ocena - 2/10 - whisky nie tylko obiektywnie bardzo słaba, ale nawet wśród swojej kategorii whisky wagi muszej, wypada blado.
Wiek - 16
Alkohol - 43%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/81546 ... 6-year-old
420 - BenRiach 20
Zapach - poprawa jest znacząca; delikatny, rumowo-karmelowy, kwiatowy. Wciąż prosty i oczywisty, ale przynajmniej przyjemny.
Smak - cukrowy, krówkowy, z zielonymi nutami. Chyba nawet gdzieś tam przebija się akcent dębiny.
Finisz - krótki, drewno, wanilia, produkt czekoladopodobny.
Ocena - 3/10 - poziom wyżej niż 16yo, ale i tak bym nikomu nie polecał kupować pełnej butelki. Nawet za pół ceny.
Wiek - 20
Alkohol - 43%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/84596 ... 0-year-old
421 - BenRiach Peated Quarter Casks
Zapach - mentolowy, szpitalny, popiołowy. Przynajmniej coś się tu dzieje.
Smak - mocno uwędzony na wierzchu, lecz jałowo landrynkowy pod spodem.
Finisz - słodko karmelowy, pieprzny, pikantny.
Ocena - 2/10 - to przyłożenie torfem sprawia, że whisky nie jest absolutną padliną. Przyznam szczerze, że spodziewałem się, że będzie gorzej.
Wiek - NAS
Alkohol - 46%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/83495 ... rter-casks
422 - BenRiach Cask Strength batch 1
Zapach - cynamon, miód, bakalie, cukier. Ciepły, mało ciekawy, raczej nie zachęcający do wzięcia łyka.
Smak - bimbrowy, słodkawy, pestkowy, zaznaczony alkohol, toffi, kruche ciasto i ciasto drożdżowe, odrobina drewna.
Finisz - kremowy, pieprzny, krótki, wyróżnia się nuta kakao.
Ocena - 2/10 - podobno zawiera whisky od 8 po 12 letnie. Jeśli tak, użyte beczki musiały być naprawdę mizernej jakości. Propozycje Glendronacha jawią się przy tym jako płynne złoto.
Wiek - NAS
Alkohol - 57,2%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/79984 ... th-batch-1
423 - Kilchoman 100% Islay 5th Edition
Zapach - mnóstwo dymu, nalewka na płycie wiórowej, martwe, jałowe drewno, młodociane, zielone akcenty twardych, niedojrzałych gruszek. Będzie źle...
Smak - znowu kłęby dymu, skrywające prostacki, bimbrowy profil. Zboże, słoma, popielniczka, pikantność, suszona ryba.
Finisz - nudny, dymny, wysuszający.
Ocena - 2/10 - aż 2 to zaszczyt dla tej whisky. Miałem wątpliwą przyjemność degustować dwa wypusty z serii "100% Islay". Obydwa były na tak - nawet jak na jedyne 5 lat - nieprzyzwoicie niskim poziomie, że wolałbym chyba wypić jakiś burbon, niż ponownie wlewać to w siebie. Albo grappę.
Wiek - 5
Alkohol - 50%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/67713 ... -100-islay
424 - Kilchoman 2011 Single Cask 254/2011
Zapach - makowiec, ciasto drożdżowe na alkoholu, zioła, świeżość, ognisko. Mało złożony, ale w sumie jest ok.
Smak - bardzo młody, ostry. Siano, końska derka, bimber, pieprz.
Finisz - zwęglone drewno, szpital, wrzosowiska.
Ocena - 3/10 - finiszowane w beczce po PX (aż strach domyślać się przez jaki czas - dłużej, czy krócej niż Grant's sherry cask?). Po co? Nie wiem, bo i tak tego nie czuć. Już wolałem poprzednie beczki, gdzie bez zbędnego finiszowania, profil był ciekawszy i lepiej ułożony.
Wiek - 4
Alkohol - 58%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/87652/kilchoman-2011