Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] O whisky, czyli Neptuna potyczki ze szkockim złotem
Duże smakowanie przez duże S; S jak Springbank. Destylarnia ciesząca się opinią przynależności do zagrożonego gatunku tych nielicznych zakładów, ciągle trzymających niezły poziom, przy jednoczesnym utrzymywaniu cen jeszcze nie w kosmosie. Razem z kolegami z Whiskymywife odwaliliśmy kawał porządnego przeglądu. Pojawiły się zarówno bottlingi stare, bardzo stare, jak i zupełnie świeże; whisky wiekowe, jak i młode; o uznanej renomie, jak i te zupełnie nieznane. Były whisky zdecydowanie niegodne polecenia, było kilka poniżej oczekiwań, kilka powyżej, znalazły się też takie, które zachwyciły. Bez dalszego zbędnego ględzenia:


333 - Springbank 12 Cask Strength batch 10

Zapach - głównie zbożowy, z landrynkową nutą i niezbyt przyjemnym, acetonowym drapaniem. Trochę suszonych owoców, trochę siana.
Smak - ciemne pieczywo, niedojrzałe jeżyny, agrest, nieco miodu, może jakaś leciutka, ulotna nuta morskości.
Finisz - dosyć krótki, landrynkowo-karmelowy.
Ocena - 4/10 - z wcześniejszych doświadczeń z tą whisky, zapamiętałem ją lepiej. Wciąż jest to jednak fajny daily dram za rozsądne pieniądze. A dla nas dobra rozgrzewka przed nadchodzącymi wypasami.

Wiek - 12
Alkohol - 53,2%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/64002 ... 2-year-old


334 - Springbank 21 Single Cask

Zapach - płatki corn flakes, wosk, środki do czystości łazienki, nieco tropików - banan, kiwi.
Smak - lekko pikantny, fajnie tłustawy. Na języku cytryny, liczi, jogurt bananowy. Pod koniec pieprzność i albedo (to gorzkie w grejpfrucie).
Finisz - suszone owoce, migdały, orzechy włoskie, wanilia.
Ocena - 5/10 - po tym zawodniku też spodziewałem się trochę więcej Wink

Wiek - 21
Alkohol - 49,6%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/84230 ... 1-year-old


335 - Springbank 1968 Ian Mac Leod Chieftain's Choice

Zapach - tajemniczy, mroczny, zjawiskowy... odkładam długopis, żeby podelektować się tym aromatem. Zamsz, miseczka czarnych, leśnych owoców z bitą śmietaną, orzech włoski, lody jagodowe, zawilgocona piwnica, bakalie. Stary dąb i zakurzone książki na zabytkowym, dębowym regale. Do tego wspaniała intensywność, oraz zupełnie przykryty alkohol.
Smak - z początku mocno malinowo-jagodowa, z czasem bardziej skórzana, z orzechami laskowymi, agrestem, nutami winnymi, oraz ziemistymi. Whisky gęsta, mocna, atakująca zmysły; prawdziwa uczta dla podniebienia.
Finisz - wiśnie w likierze, czekoladki z alkoholem, pod koniec bardziej wytrawny.
Ocena - 9/10 - właściwie to nie mam nic do dodania. Wspaniały, stary Springbank z lat 60 mówi sam za siebie Smile

Wiek - 40
Alkohol - 54,0%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/12300 ... nk-1968-im


336 - Springbank 1965 SMWS 27.9

Zapach - jeszcze bardziej zamknięta, intensywnie sherrowa whisky. Krówki, kompoty, czerwone owoce, kwiaty bzu, ziarna kawy, laski wanilii, a także nieco siarki.
Smak - podobna intensywność co w poprzedniej whisky, lecz z początku jest tu więcej malin, a później dochodzi susz owocowy, marihuana, migdały, kompot wiśniowy, arbuz i chili. Całość wydaje się być bardziej owocowa i świeża od rocznika '68. No i mocy ma ponad 60%, a nie czuć tego ani trochę.
Finisz - waniliowy i kwaskowy, zmienia się na mocno drewniany z akcentem likieru wiśniowego.
Ocena - 8/10 - zarówno w zapachu, jak i w smaku, czuć tę samą, wiodącą nutę, lecz sama whisky wydaje się bardziej owocowa, nie aż tak piwniczno-zamszowo-drewniana jak poprzednik (jak się okazało, ta jest prawie dwa razy młodsza). Równie genialna, lecz nie ma tego magicznego czegoś, co sprawiłoby, że bym dał "9".

Wiek - 22
Alkohol - 60,1%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/53526 ... 5-smws-279


337 - Springbank 1967 Single Cask #3130

Zapach - tuż po nalaniu rumowy z kawą latte, sianem, toffi i krówkami. Dość słodki ogólnie rzecz ujmując. Z czasem pojawia się nieprzeszkadzający aromat siarki, borówek, oraz letniego dnia na łące gdzieś na wsi - piękny, kwiecisto-trawiasto-owocowy akord.
Smak - słodka, nieco landrynkowa, ale i głęboka. Dobrze upieczony stek, oliwa, przyprawy, zmywacz do paznokci. Bogata, lekko pieprzna, waniliowa z akcentem ananasa w tle.
Finisz - fajny, kwaśniejący tak w stronę agrestu, z nutką sherry.
Ocena - 7/10 - zszokowało mnie, że ta whisky ma zaledwie 10 lat.

Wiek - 10
Alkohol - 58,9%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/51897/springbank-1967


338 - Springbank 1978

Zapach - lekka, delikatna, przyjemna i bez złej nuty. Owocowo-ziołowa.
Smak - łagodny, kremowy, ze skórką białego chleba, melasą i czereśniami.
Finisz - ciasteczka maślane, trochę opiekany, nutka czekolady.
Ocena - 5/10 - byłby z tego niezły daily dram. Albo rozbiegówka przed jakąś degustacją.

Wiek - 17
Alkohol - 46,0%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/1575/springbank-1978


339 - Springbank 1996 Single Cask for the Nectar

Zapach - mięta, eukaliptus, grzyby, klej modelarski, mocna cytrusowosć. Odrobinę przeszkadza ostrość aromatu.
Smak - z jednej strony tłusta i pieprzna, z drugiej trochę za ostra i trochę płaska. Guma balonowa, maliny, zboże, gotowane jabłka.
Finisz - malaga, zboże, kirschwasser, toffi. Średniej długości.
Ocena - 5/10 - z jednej strony całkiem smaczna whisky, z drugiej znowu lekki niedosyt - przy wysokiej renomie destylarni i 18 letnim single casku, spokojnie mogłoby być '6'.

Wiek - 18
Alkohol - 58,7%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/60473 ... 8-year-old


340 - Springbank 1996 Archives #106

Zapach - las po deszczu, esencja herbaciana, siano, czekolada deserowa; w tle maliny, borówki i jagody. Nos bardzo kuszący i zapraszający do dłuższego pokontemplowania.
Smak - głęboka, mocno pikantna whisky. Trochę landrynek, budyniu, kawy, suszonych owoców. Za ostra jak dla mnie.
Finisz - czereśnie, grappa, gorzka czekolada, pieprz.
Ocena - 4/10 - naprawdę piękna, deserowa whisky. W zapachu. Potem jest już gorzej.

Wiek - 19
Alkohol - 54,8%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/78674 ... k-1996-arc


341 - Springbank 2000 SMWS 27.93

Zapach - nieco szmaciany z jodem, odrobiną torfu, popcornem i gruszkami.
Smak - zbożowa z tekturową nutą, owocowa, skórzana, mocno słona, rodzynkowa. Nie jest źle, choć czuć, że to młoda whisky.
Finisz - średnio długi, waniliowy z morskim powietrzem.
Ocena - 4/10 - taka o. Może być, choć niczym mi nie zapadnie w pamięć.

Wiek - 11
Alkohol - 51,5%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/26001 ... -smws-2793


342 - Springbank 12 Burgundy

Zapach - stare książki, przejrzewające banany, skórka cytryny, orzechy nerkowca, awokado, perfumy, białe winogrona.
Smak - pełna, cytrusowa, pikantna. Albedo, słonecznik, niedojrzałe wiśnie, sporo drewna jak na 12 lat. Kompleksowa, intensywna, ale za odrobinę ostra.
Finisz - bakalie, wanilia, papryczki chili, powoli przechodzące w stronę sherrowo-winną. Długi, intensywny, fajny.
Ocena - 5/10 - przyjemna, dosyć złożona. W oryginalnej cenie byłby bardzo dobry deal. Wink

Wiek - 12
Alkohol - 53,5%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/81433 ... d-burgundy


343 - Springbank 10 (Old Label for Italian Market)

Zapach - od razu czuć zupełnie inną klasę whisky. Nafta, benzyna, fermentujące owoce, macerowane truskawki, przejrzewające wiśnie, awokado, creme brulee, winność.
Smak - gęsty, oleisty, jagodowo-malinowy, wyraźnie zamszowy, lekko tropikalny, oraz z nutą likieru pomarańczowego Grand Marnier. Nieco narowisty, lecz bardzo fajny.
Finisz - ponownie Grand Marnier, a do tego mandarynki.
Ocena - 6/10 - młoda, niewybitna, ale bardzo fajna whisky. Ech, gdyby 10 letnie whisky dziś tak smakowały... Wink

Wiek - 10
Alkohol - 57,6%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/14655 ... 0-year-old


344 - Springbank 1968 Acorn #617

Zapach - głęboki i przyjemny. Limonki, świece, stogi siana, stare drewno, farby akwarelowe, białe winogrona, miód, w tle tropikalne owoce z ananasem i mango na czele.
Smak - pełny i wielowarstwowy, zmienny. W pierwszym akordzie gorzkawy grejpfrut, gałka muszkatołowa, drewno. Później marcepan, bez, czekolada i poziomki. Cały czas, aż do końca jest to whisky fantastycznie tłusta.
Finisz - wanilia przechodząca powoli w cytrynę, malinowy dżem, nieco dębiny.
Ocena - 7/10 - i jak się ponownie okazuje, Springbank + lata 60. robią robotę.

Wiek - 39
Alkohol - 47,6%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/6106/ ... nk-1968-ac


345 - Springbank 1969 Single Cask #2389

Zapach - ooo, ponownie mamy te jagodowo-malinowo-zamszowe klimaty. Kolejna wielka rzecz przed nami. Z początku trochę trawiasty, pojawia się też budyń śmietankowy. Aromat złożony i nieoczywisty. Z jednej strony jest silna morska nuta - woda morska, ostrygi, jod; z drugiej - jest słodycz jogurtu bananowego i owoców leśnych; z trzeciej znowu harmonia ziół, w pewnym momencie wchodzą też nuty tropikalne, głównie ananas.
Smak - lody jagodowe, pracownia garbarska, stara piwnica, miska malin z bitą śmietaną, ogólnie sporo owoców leśnych. Dalej zioła, nieco soli, tłuste mango, awokado, żelki miśki, a na sam koniec esencja herbaciana.
Finisz - skórzany, wiśniowo-dębowy, długi i intensywny z nutami pana cotty, brzoskwiń z puszki i sherry oloroso.
Ocena - 8/10 - i kolejna fantastyczna whisky. Już trzecia dziś, posiadająca ten dostojny charakter starych Springbanków z beczek po sherry.

Wiek - 26
Alkohol - 51,7%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/57851/springbank-1969


346 - Springbank 1996 Duncan Taylor NC2

Zapach - budyń śmietankowy, brzoskwinie z puszki, morskie powietrze, nuta cytrusów, laska wanilii, dżem wiśniowy.
Smak - maliny, agrest, kwiatowość, kwasek cytrynowy, kremówka. Jej fajność polega na tym, że jest intensywna, przy jednoczesnej łagodności.
Finisz - kremówka z bitą śmietaną i nutą cytryny. Średniej długości.
Ocena - 6/10 - kolejny bardzo fajny daily dram. Młody i o obniżonej mocy, bardzo miło zaskoczył.

Wiek - 10
Alkohol - 46,0%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/13275 ... nk-1996-dt


347 - Springbank 1998 Malts of Scotland #15038

Zapach - płaski, zbożowy i mało ciekawy. Tektura i trochę jakiegoś zielska.
Smak - jest trochę fajnej tłustości, oraz nieco torfu, ale jest płasko, landrynkowo, pikantnie i pojawiają się nuty spirytusowe.
Finisz - lekko dymny, z nutami wanilii. Krótki.
Ocena - 3/10 - ostatnio coraz częściej napotykam się na miny wśród młodej selekcji Malts of Scotland. Cóż, znak czasów.

Wiek - 17
Alkohol - 49,2%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/69447 ... k-1998-mos


348 - Springbank 25 (bot.2014)

Zapach - gryząco acetonowy, z klejem modelarskim na pierwszym planie, choć w tle są jakieś echa owoców leśnych. Po pięciu minutach owe nieprzyjemne aromaty znikają, pojawia się natomiast żurawina, kompot śliwkowy, drażetki truskawkowe, delikatne porto i ledwo wyczuwalny dym. Z czasem jeszcze bardziej owocowa i nieco perfumowana z winnym charakterem.
Smak - dosyć mocno drewniana, agresywna, delikatnie imbirowo-jeżynowa z nutami gorzkich pomarańczy, grejpfrutów i akcentem dymu. Pod koniec sporo tanin, tytoń, gałka muszkatołowa, pieprz i chipsy paprykowe.
Finisz - zaczyna się ostro, powoli wchodzą jednak tony drewniane i marmoladowe (jeżyny, kwaśne maliny, żurawina),
Ocena - 5/10 - whisky na pewno warta spróbowania (warta spróbowania - jak ja lubię ten eufemizm). Nie no, teraz już na serio: fajna łycha, ale po pierwsze cena z kosmosu, a po drugie i tak nie ma startu do dużej części nawet znacznie młodszych Springbanków (i to nie tylko tych butelkowanych XX lat temu). Widzę ją w tej samej kategorii co Glenmorangie Quarter Century (smakowo dużo słabsza) - jako drogi prezent dla kogoś niekoniecznie znającego się na whisky, lub znającego się na niej nie za dobrze, za to doceniającego piękną butelkę, czy jak w tym przypadku, olbrzymie "25" na etykiecie i pudełku.

Wiek - 25
Alkohol - 46,0%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/60417 ... 5-year-old


349 - Springbank 12 Erkens

Uwaga na początek - chyba nie widziałem jeszcze tak mętnej whisky.
Zapach - mokra tektura, kwiatki na łące, przez chwilę nuta kompostu, niskiej jakości owocowe drażetki i gorzki syrop na kaszel wytarty w zatęchłą szmatę. Nieprzyjemny i mocno chemiczny.
Smak - spodziewałem się katastrofy, ale o dziwo, jest dużo lepiej. Jest nawet jakaś wielowarstwowość. Owocowa (galaretka ananasowa!), łagodna, nieco wpływu sherry, choć jest też dużo złych nut - chemiczne i mokrego papieru.
Finisz - pikantny i dosyć mocno torfowy z miętową nutką.
Ocena - 2/10 - jak widać nawet Springbankowi zdarzają się wpadki Wink

Wiek - 12
Alkohol - 52,0%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/85174/12-year-old-erw


350 - Springbank 1999 Local Barley

Zapach - mineralny ze skórką cytryny, bananem, świeżą pomarańczą i nadmorskim powietrzem.
Smak - mocny, ale w żadnym wypadku nie alkoholowy. Pieprze, miody, kwiaty, subtelna nutka torfowa, w tle akcenty ananasa, truskawki, ziemistości.
Finisz - delikatna wędzonka, nieco soli, nieco cytrusów. Raczej krótki.
Ocena - 6/10 - bardzo dobrze zbalansowana whisky. Żaden detal nie wysuwa się na pierwszy plan; przy każdym łyku można doszukiwać się kolejnych, subtelnych, dobrze ukrytych nutek.

Wiek - 16
Alkohol - 54,3%
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/77661/springbank-1999
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości