05-10-2016, 06:08 PM
233 - Aberlour A'bunadh batch 26
Zapach - opony, biała czekolada, karmel, wosk, zioła.
Smak - ostra, młoda, intensywna. Ziołowa, korzenna, gumowa z jeżynami i imbirem.
Finisz - delikatne nuty sherry i wanilii.
Ocena - 4/10 - w przeciwieństwie to młodszych batchy(piłem 44, 47 i 50), które idą bardziej w kierunku słodkich owoców, marmolad i czekolady, starszy batch okazał się bardziej wytrawno-ziołowy.
Wiek - NAS
Alkohol - 60,6%
Cena - 600zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/9693/ ... h-batch-26
234 - Highland Park 1996 Douglas Laing Old Particular
Zapach - wanilia, słoma, gruszki, biała czekolada, kruche ciasteczka maślane, landrynki.
Smak - pełna, waniliowa, nieco sherry, palony cukier, świeże brzoskwinie.
Finisz - melasa, limonki, toffi, nutka dymna.
Ocena - 5/10
Wiek - 17
Alkohol - 48,4%
Cena - 450zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/46312 ... rk-1996-dl
235 - Ben Nevis 1992 High Spirits' Collection
Zapach - kwaśna sherry, siarka, maślanka, farba malarska.
Smak - intensywna, siarkowa, mięsna, lakierowa z dużą ilością sherry. Kwaśne czerwone porzeczki, pieczeń.
Finisz - kwasny, mocny, porzeczkowy z lekkim dymkiem z tyłu.
Ocena - 5/10
Wiek - 17
Alkohol - 57,1%
Cena - 400zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/20409 ... s-1992-hsc
236 - Craigellachie 13
Zapach - gruszki, kwiatki, płaskość, mydliny.
Smak - owocowy, słaby z sokiem jabłkowym.
Finisz - kremowy, karmelowy z wanilią.
Ocena - 2/10 - typowa, wyprana ze smaku podstawka "dla każdego".
Wiek - 13
Alkohol - 46%
Cena - 180zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/57960 ... 3-year-old
237 - Oban Distillers' Edition 1989
Zapach - przyjemnie winny i miodowy. Delikatny, kwiatowo-cukierkowy. Pojawia się też negatywna nuta w postaci morkej tektury.
Smak - pieprzny, ziołowy, gorzkawy, lekko drewniany, koniakowy, słodki, z niewielkim wpływem beczek po sherry.
Finisz - drewniana gorycz, miód, wanilia, cytryny.
Ocena - 3/10
Wiek - 14
Alkohol - 43%
Cena - 400zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/9865/oban-1989
238 - Glenmorangie Ten Years Old
Zapach - karmel z alkoholem i zielonym jabłkiem.
Smak - jabłkowo-miodowo-zbożowy, nikły.
Finisz - krówki, brandy.
Ocena - 2/10 - whisky w żadnym wypadku ani trochę nie ciekawa, mniej więcej na poziomie swojego następcy, The Original.
Wiek - 10
Alkohol - 43%
Cena - 300zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/52786 ... 0-year-old
239 - Glenfiddich 30 yo 2010 release
Zapach - w sumie niezbyt złożony. Pieprz, cynamon, stare książki, chlor. Później tytoń i wanilia, miód, goździki i jabłka w karmelu. Do tego rodzynki, kakao i nieco kwiatowości.
Smak - ciepły, waniliowo-miodowy z nutami cyropu cukrowego. Potem drewniana gorycz, nutka kawy i cynamonu. Trawa cytrynowa, mleczna czekolada, guma balonowa.
Finisz - palony cukier, brzoskwinie z puszki, chili, czekolada w proszku. Łagodny.
Ocena - 5/10 - fajna, bardzo zbalansowana, ale przydałoby się trochę więcej mocy.
Wiek - 30
Alkohol - 43%
Cena - 3000zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/18934/30-year-old
Zapach - opony, biała czekolada, karmel, wosk, zioła.
Smak - ostra, młoda, intensywna. Ziołowa, korzenna, gumowa z jeżynami i imbirem.
Finisz - delikatne nuty sherry i wanilii.
Ocena - 4/10 - w przeciwieństwie to młodszych batchy(piłem 44, 47 i 50), które idą bardziej w kierunku słodkich owoców, marmolad i czekolady, starszy batch okazał się bardziej wytrawno-ziołowy.
Wiek - NAS
Alkohol - 60,6%
Cena - 600zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/9693/ ... h-batch-26
234 - Highland Park 1996 Douglas Laing Old Particular
Zapach - wanilia, słoma, gruszki, biała czekolada, kruche ciasteczka maślane, landrynki.
Smak - pełna, waniliowa, nieco sherry, palony cukier, świeże brzoskwinie.
Finisz - melasa, limonki, toffi, nutka dymna.
Ocena - 5/10
Wiek - 17
Alkohol - 48,4%
Cena - 450zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/46312 ... rk-1996-dl
235 - Ben Nevis 1992 High Spirits' Collection
Zapach - kwaśna sherry, siarka, maślanka, farba malarska.
Smak - intensywna, siarkowa, mięsna, lakierowa z dużą ilością sherry. Kwaśne czerwone porzeczki, pieczeń.
Finisz - kwasny, mocny, porzeczkowy z lekkim dymkiem z tyłu.
Ocena - 5/10
Wiek - 17
Alkohol - 57,1%
Cena - 400zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/20409 ... s-1992-hsc
236 - Craigellachie 13
Zapach - gruszki, kwiatki, płaskość, mydliny.
Smak - owocowy, słaby z sokiem jabłkowym.
Finisz - kremowy, karmelowy z wanilią.
Ocena - 2/10 - typowa, wyprana ze smaku podstawka "dla każdego".
Wiek - 13
Alkohol - 46%
Cena - 180zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/57960 ... 3-year-old
237 - Oban Distillers' Edition 1989
Zapach - przyjemnie winny i miodowy. Delikatny, kwiatowo-cukierkowy. Pojawia się też negatywna nuta w postaci morkej tektury.
Smak - pieprzny, ziołowy, gorzkawy, lekko drewniany, koniakowy, słodki, z niewielkim wpływem beczek po sherry.
Finisz - drewniana gorycz, miód, wanilia, cytryny.
Ocena - 3/10
Wiek - 14
Alkohol - 43%
Cena - 400zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/9865/oban-1989
238 - Glenmorangie Ten Years Old
Zapach - karmel z alkoholem i zielonym jabłkiem.
Smak - jabłkowo-miodowo-zbożowy, nikły.
Finisz - krówki, brandy.
Ocena - 2/10 - whisky w żadnym wypadku ani trochę nie ciekawa, mniej więcej na poziomie swojego następcy, The Original.
Wiek - 10
Alkohol - 43%
Cena - 300zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/52786 ... 0-year-old
239 - Glenfiddich 30 yo 2010 release
Zapach - w sumie niezbyt złożony. Pieprz, cynamon, stare książki, chlor. Później tytoń i wanilia, miód, goździki i jabłka w karmelu. Do tego rodzynki, kakao i nieco kwiatowości.
Smak - ciepły, waniliowo-miodowy z nutami cyropu cukrowego. Potem drewniana gorycz, nutka kawy i cynamonu. Trawa cytrynowa, mleczna czekolada, guma balonowa.
Finisz - palony cukier, brzoskwinie z puszki, chili, czekolada w proszku. Łagodny.
Ocena - 5/10 - fajna, bardzo zbalansowana, ale przydałoby się trochę więcej mocy.
Wiek - 30
Alkohol - 43%
Cena - 3000zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/18934/30-year-old