Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] O whisky, czyli Neptuna potyczki ze szkockim złotem
Przy okazji wizyty w Brnie zawitałem do lokalu o zagadkowej nazwie "Bar ktery neexistuje". Położony w samym centrum urokliwej starówki lokal, oferuje szeroki przegląd alkoholi w ogóle. Ów bar jednak, w przeciwieństwie do okolicznych różnej maści pijalni i piwiarni, które napełnione były młodymi mężczyznami w stanie upojenia, skupiał głównie młode pary i turystów. Jeśli chodzi o wybór whisky, Bar ktery neexistuje może pochwalić się najlepszym chyba wyborem w Brnie. Do wyboru jest około setki maltów, a do tego wiele rumów, koniaków i innych. Większość jednak ludzi spędza tu czas pijąc kolorowe koktajle. Gorzej jest jeśli chodzi o zróżnicowanie jakościowe. Bar posiada chyba wszystkie obecne na rynku podstawki, kilka starszych OB, ale albo takich o niezbyt dobrej renomie (np. Glen Scotia), albo takie, które już wszyscy pili (Glendronach). Jest tu też bardzo podstawowa Japonia. Z ciekawszych rzeczy była tylko któraś wersja Octomore i poniższa whisky.
Na uwagę zasługują też ceny, bowiem niższych nie widziałem w żadnym barze. Do wyboru jest 2cl i 4cl, przy czym 2cl to dokładnie 50% ceny 4cl. I tak Ardbeg Uigeadail 20ml kosztowało w przeliczeniu około 9zł; Talisker 10 7zł itd... ja zdecydowałem się na single caskową Hanyu, której 20ml kosztuje 250CZK, czyli na obecne ceny ~35zł. Biorąc pod uwagę obecne ceny, stwierdziłem, że grzech będzie nie spróbować.

210 - Hanyu 2000 Chibidaru

Zapach -alkohol i aceton. W tle cynamon i likier ziolowy. Jednak zapach jest zdominowany głównie przez alkohol - nawet z dodatkiem wody.
Smak - młoda, bardzo przyprawowa o niedużej głębi z delikatnym dymkiem.
Finisz - słodki, z sherry, jeżynami, ziołami i czekoladą.
Ocena - 3/10 - nie powiem, rozczarowująca whisky, choć dobrych Hanyu wypada zapewne szukać wśród starszych wypustów. Co przy dzisiejszych cenach jest właściwie niemożliwością. Rozczarowuje szczególnie zapach.

Wiek - 11 (12?)
Alkohol - 58,2%
Cena - 4000zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/36814/2000
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości