03-26-2016, 09:23 PM
173 - Balvenie 12 Signature
Zapach - jak na podstawkę-kastrata, całkiem złożony. Mamy delikatną sherrowość, jest herbata, są trociny i świeża gruszka, a po jakimś czasie pojawia się wanilia i burbon.
Smak - delikatne akcenty owocowe wraz z nutami sherry i odrobiną drewnianej goryczki. Trochę drapiąca, ale też z większą głębią, niż większość ob 12yo 40%.
Finisz - kremowa sherry.
Ocena - 3/10 - zaskakująco nierozczarowujący początek degustacji.
Wiek - 12
Alkohol - 40%
Cena - 400zł
Wb - https://www.whiskybase.com/whisky/34085 ... -signature
174 - Balvenie 12 Triple Cask
Zapach - typowo podstawkowy nos ze Speyside - gruszki, gotowane jabłka, kwiaty, nutki wanilii i brak głębi, czy zmienności.
Smak - delikatny i kremowy; miód, gruszki, odrobina drewna. Nie najgorszy, choć nieco kartonowy i taniniczny z tyłu.
Finisz - wanilia, świeże jabłka, nuty dębiny. Przyjemny, choć ulotny.
Ocena - 3/10 - na rozpoczęcie przygody z whisky słodową bardzo dobra pozycja, choć za droga na to co sobą reprezentuje.
Wiek - 12
Alkohol - 40%
Cena - 300zl (za butelkę 1 litr)
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/40635 ... 2-year-old
175 - Balvenie 14 Carribean Wood
Zapach - trochę bardziej winny, odrobinę głębszy, choć podobnie delikatny. Cytrusy, znowu zielone jabłko, melasa, słodka czekolada na granicy wyczuwalności.
Smak - wciąż owocowy, z karmelem, suszonymi owocami, wanilią i goryczą drewna.
Finisz - słodki, karmelowy, z odrobiną herbaty i nieco alkoholowy.
Ocena - 3/10 - zaczyna się robić monotonnie. Wszystkie trzy powyższe whisky są bardzo do siebie podobne. W ślepym teście mógłbym mieć problemy z rozróżnieniem.
Wiek - 14
Alkohol - 40%
Cena - 250zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/35830 ... bbean-cask
176 - Balvenie 12 Single Barrel
Zapach - w końcu coś innego. Intensywne nuty świeżego drewna, miód, plus aromaty typowe dla burbona - wanilia, aromat cytrynowy, perfumowana chemiczność, nieco alkoholu.
Smak - słodka, miodowa, cynamonowa, nieco gryząca, pełniejsza. Później wyłazi nieco goryczy drewna, alkoholu oraz ziołowości.
Finisz - waniliowa słodkość, nieco drewna.
Ocena - 3/10 - zdecydowanie najciekawsza jak dotychczas, choć dalej nie wybijająca się ponad przeciętność.
Wiek - 12
Alkohol - 47,8%
Cena - 250zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/64440 ... 2-year-old
177 - Balvenie Tun 1401 batch 5
Zapach - co za głębia! Z frontu benzyna; po chwili whisky odsłania swój słodki, deserowy profil - ajerkoniak, ananas, awokado, świeży tytoń, guma do żucia dla dzieci, banany, lody waniliowe, jogurt truskawkowy, ciasteczka z marmoladą, ale też lakier do podłogi i nieco metaliczności. Można wąchać w nieskończoność!
Smak - wielowarstwowy, jedwabisty, rozlewający się w ustach, winny. Bardzo ciekawa kompozycja, na którą skłądają się koniak, suszone śliwki, cynamon, nuty drewna, wanilia i zioła. Po chwili pojawiają się banany, znowu guma, sos sojowy, oraz odrobina chemiczości, która w tym przypadku bardzo fajnie współgra z resztą. Ponadto kojarzy się z upalnym, letnim dniem - ten profil whisky obejmuje letnie owoce, poziomki i czereśnie, świeżo ściętą trawę, słomę i suszone daktyle. Da się też wyczuć nieco pikantności chili.
Finisz - rozgrzewający, słodkawy - wanilia, lody truskawkowe, sezam, szczypta ziół, cytryny. Po pięknym zapachu i fenomenalnym smaku, ten element jest nieco słabszy.
Ocena - 8/10 - kapitalna, złożona whisky. Szkoda, że nie kupiłem butelki, gdy była prawie dwa razy tańsza.
Wiek - NAS
Alkohol - 50,1%
Cena - 2 000
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/33521 ... e-tun-1401
By już iść dalej tematycznie, na koniec wjechały na stół opisywane już przeze mnie wcześniej Balvenie 12 doublewood w wersji travel retail (4/10) i Balvenie 21 Portwood w wersji CS i unchillfiltered (5/10)
Zapach - jak na podstawkę-kastrata, całkiem złożony. Mamy delikatną sherrowość, jest herbata, są trociny i świeża gruszka, a po jakimś czasie pojawia się wanilia i burbon.
Smak - delikatne akcenty owocowe wraz z nutami sherry i odrobiną drewnianej goryczki. Trochę drapiąca, ale też z większą głębią, niż większość ob 12yo 40%.
Finisz - kremowa sherry.
Ocena - 3/10 - zaskakująco nierozczarowujący początek degustacji.
Wiek - 12
Alkohol - 40%
Cena - 400zł
Wb - https://www.whiskybase.com/whisky/34085 ... -signature
174 - Balvenie 12 Triple Cask
Zapach - typowo podstawkowy nos ze Speyside - gruszki, gotowane jabłka, kwiaty, nutki wanilii i brak głębi, czy zmienności.
Smak - delikatny i kremowy; miód, gruszki, odrobina drewna. Nie najgorszy, choć nieco kartonowy i taniniczny z tyłu.
Finisz - wanilia, świeże jabłka, nuty dębiny. Przyjemny, choć ulotny.
Ocena - 3/10 - na rozpoczęcie przygody z whisky słodową bardzo dobra pozycja, choć za droga na to co sobą reprezentuje.
Wiek - 12
Alkohol - 40%
Cena - 300zl (za butelkę 1 litr)
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/40635 ... 2-year-old
175 - Balvenie 14 Carribean Wood
Zapach - trochę bardziej winny, odrobinę głębszy, choć podobnie delikatny. Cytrusy, znowu zielone jabłko, melasa, słodka czekolada na granicy wyczuwalności.
Smak - wciąż owocowy, z karmelem, suszonymi owocami, wanilią i goryczą drewna.
Finisz - słodki, karmelowy, z odrobiną herbaty i nieco alkoholowy.
Ocena - 3/10 - zaczyna się robić monotonnie. Wszystkie trzy powyższe whisky są bardzo do siebie podobne. W ślepym teście mógłbym mieć problemy z rozróżnieniem.
Wiek - 14
Alkohol - 40%
Cena - 250zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/35830 ... bbean-cask
176 - Balvenie 12 Single Barrel
Zapach - w końcu coś innego. Intensywne nuty świeżego drewna, miód, plus aromaty typowe dla burbona - wanilia, aromat cytrynowy, perfumowana chemiczność, nieco alkoholu.
Smak - słodka, miodowa, cynamonowa, nieco gryząca, pełniejsza. Później wyłazi nieco goryczy drewna, alkoholu oraz ziołowości.
Finisz - waniliowa słodkość, nieco drewna.
Ocena - 3/10 - zdecydowanie najciekawsza jak dotychczas, choć dalej nie wybijająca się ponad przeciętność.
Wiek - 12
Alkohol - 47,8%
Cena - 250zl
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/64440 ... 2-year-old
177 - Balvenie Tun 1401 batch 5
Zapach - co za głębia! Z frontu benzyna; po chwili whisky odsłania swój słodki, deserowy profil - ajerkoniak, ananas, awokado, świeży tytoń, guma do żucia dla dzieci, banany, lody waniliowe, jogurt truskawkowy, ciasteczka z marmoladą, ale też lakier do podłogi i nieco metaliczności. Można wąchać w nieskończoność!
Smak - wielowarstwowy, jedwabisty, rozlewający się w ustach, winny. Bardzo ciekawa kompozycja, na którą skłądają się koniak, suszone śliwki, cynamon, nuty drewna, wanilia i zioła. Po chwili pojawiają się banany, znowu guma, sos sojowy, oraz odrobina chemiczości, która w tym przypadku bardzo fajnie współgra z resztą. Ponadto kojarzy się z upalnym, letnim dniem - ten profil whisky obejmuje letnie owoce, poziomki i czereśnie, świeżo ściętą trawę, słomę i suszone daktyle. Da się też wyczuć nieco pikantności chili.
Finisz - rozgrzewający, słodkawy - wanilia, lody truskawkowe, sezam, szczypta ziół, cytryny. Po pięknym zapachu i fenomenalnym smaku, ten element jest nieco słabszy.
Ocena - 8/10 - kapitalna, złożona whisky. Szkoda, że nie kupiłem butelki, gdy była prawie dwa razy tańsza.
Wiek - NAS
Alkohol - 50,1%
Cena - 2 000
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/33521 ... e-tun-1401
By już iść dalej tematycznie, na koniec wjechały na stół opisywane już przeze mnie wcześniej Balvenie 12 doublewood w wersji travel retail (4/10) i Balvenie 21 Portwood w wersji CS i unchillfiltered (5/10)