02-24-2016, 10:13 AM
GoAway napisał(a):I to jest trafna uwaga. Mi też się rzuciło w oczy: 91 na WB (co prawda tylko 9 głosów) i 50$ w sklepie. Po takiej cenie brałbym butle hock:
Swoją drogą, pytanie do tych co mają konto na WB (może wtedy są dodatkowe opcje) czy da się ustawić bardziej zaawansowane filtry wyszukiwania butelek np po cenie, ilości ocen, ocenie i dostępności ?
Taka cena to niestety tylko w USA, zrobiłem solidne rozeznanie przed zakupem butelek. Jak wiadomo, sklepy z USA nie wysyłają poza kraj, więc cena już rośnie, przesyłka do Europy to jest kosmos, a dochodzą cła. Proponowana cena za sampla jest, jak zawsze, ceną zakupu i wierzę, że taniej się nie da. Dla nas alternatywą są serwisy aukcyjne, ale tam też nie jest taniej dzięki nagłemu wzrostowi popularności.
===============================================================================
Są zapytania, co to jest i z czym to się je, więc wklejam tu kawałek z Wikipedii:
Differences between rye and bourbon
Rye grain is known for imparting what many call a spicy or fruity flavor to the whiskey. Bourbon, distilled from at least 51% corn, is noticeably sweeter, and tends to be fuller bodied than rye.[disputed (for: conflict with sources cited above) – discuss] Due to its distinctive flavor, American rye whiskey is sometimes referred to as America's equivalent of an Islay whisky.[7] As bourbon gained popularity beyond the southern United States, bartenders increasingly substituted it for rye in cocktails like Whiskey sours, Manhattans, and Old Fashioneds, which were originally made with rye. All other things being equal, the character of the cocktail will be drier with rye.
Bourbony powstają z min 51% kukurydzy, rye z kolei powstaje przede wszystkim z żyta. Nie wiem osobiście, jak to się przekłada na smak, ale jeśli zawierzyć ocenie Pikesville na WB, może dorównać to jakością legendarnej Sazerac 18YO Rye.