Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słownik pojęć whisky
#2
Single Grain - whisky zbożowa pochodząca tylko z jednej destylarni
Blended Whisky - whisky mieszana - mieszanka whisky słodowych i zbożowych z różnych destylarni. Wiek określany na podstawie najmłodszego destylatu w mieszance.
Blended Malt, Vatted Malt, Malt Blend - mieszanka whisky słodowych z różnych destylarni
Bourbon, Burbon - Whiskey amerykańska, w której zawartość kukurydzy stanowi przynajmniej 51%. Produkowana głównie w kentucky. Może być leżakowana tylko w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Musi leżakować minimum 2 lata.
Corn Whiskey - Whisky kukurydziana - Whisky w której kukurydza stanowi przynajmniej 80% objętości. Jako jedyna whisky nie musi być leżakowana.
New Make Spirit, White Dog, Moonshine, Mountain Dew, Księżycówka - nazwa destylatu zanim osiągnie wymagany wiek, aby była nazywana whisk(e)y.

Finisz - smak, który whisky pozostawia po przełknięciu.
Maturacja, aging - leżakowanie whisky w beczce.
Finishing - leżakowanie destylatu w beczce po innym alkoholu, np. po sherry, maderze, czy porto przez kilka ostatnich miesięcy przed zabutelkowaniem.
Proof - amerykańska skala procentowości. Aby obliczyć procenty ze skali proof, podziel przez 2.
Age - wiek whisky. Jeśli whisky ma 12 lat, oznacza to, że najmłodszy destylat w tej whisky ma 12 lat. Mogą być tam destylaty 15, 18, czy nawet 30 letnie, ale nie może być młodszych niż 12 lat.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości