05-14-2015, 10:05 AM
75 - BenRiach 2004 10th Anniversary Bottling
Zapach - bardzo intensywny wpływ beczki po burbonie. Czuć nuty chlebowe, i waniliowo-cytrynowe. Przez chwilę skojarzyło mi się nawet z lekką perfumową, charakterystyczną, dla - o zgrozo - Jacka Danielsa.
Smak - burbon jak cholera! Początkowy przyjemnie kwiatowo-miodowy profil zostaje po chwili zastąpiony agresywnym taninicznym akcentem, charakterystycznym dla świeżego drewna amerykańskiego.
Finisz - słodycz syropu klonowego przeplata się z taninową goryczą.
Ocena - 5/10 - smaczna whisky, ale beczka zupełnie przytłoczyła alkohol. Zarówno w profilu zapachowym, jak i (a może a zwłaszcza) w smakowym. Czuć przede wszystkim nuty charakterystyczne dla burbonu. Tak więc jak mamy 'sherrymonsters', tak w tym przypadku można by mówić o 'bourbonmonster'.
Alkohol - 46%
Cena - 500zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/61912/benriach-2004
76 - Benrinnes 1998 TWA
Zapach - Z początku bardzo dziwny zapach - wina, paliwa, octu i mięty. Po minucie pojawia się sherry i cytryna. Z czasem whisky staje się dużo słodsza (kompot z czerwonych owoców), ale dalej z prominentnym akcentem ziołowym (mięta i eukaliptus). Zapach przypomina nieco półtoraka.
Smak - słodko-kwaskowy, przywodzący na myśl zagęszczony miód pitny. Whisky oleista, winna, później bardziej drewniana.
Finisz - wracają zioła i wino.
Ocena - 5/10 - dosyć nietypowa, ale bardzo mi podchodząca whisky. Winny charakter dodaje kwaskowości, a beczka po sherry słodyczy, więc finalny efekt jest taki, że aromat jak i smak w pewnym momencie strasznie przypominają mi miód pitny. A ja lubię miody pitne.
Wiek - 14 lat
Alkohol - 50,4%
Cena - 350zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/44078 ... s-1998-twa
77 - Longrow 1989 Sherry Wood
Zapach - wita delikatny torf zmieszany z morskim powietrzem. Z dodatkiem wody pojawiają się nuty sherry - również nie bardzo intensywne. Później dochodzą zioła i intensywne nuty cytryn i wiśni w alkoholu.
Smak - zbalansowany. Nie atakuje torfem jak whisky z Islay, łączy za to nuty torfu, suszonych owoców ziół i sherry.
Finisz - średniej długości, drewniano-miodowy.
Ocena - 4/10 - fajna łycha do codziennego sączenia.
Wiek - 13 lat
Alkohol - 52,3%
Cena - 500zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/521/longrow-1989
Wysoka cena bierze się z tego, że jest to limitowana edycja, zabutelkowana 13 lat temu.
78) Speyburn 10
Zapach - płaski, typowy dla młodych, wykastrowanych destylatów aromat zbożowy z gotowanymi jabłkami i nutą alkoholu.
Smak - jak wyżej. Ostra i alkoholowa, ale da się wyczuć jakieś lekkie nuty kwiatowe. Czuć tu też pewien udział beczek po sherry.
Finisz - karmelowo-kwiatowe nuty z akcentem sherry.
Ocena - 2/10 - sprawdzi się jako pierwszy malt, ale później to już tylko pozycja 'do odchaczenia'.
Alkohol - 40%
Cena - 110zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/27214 ... 0-year-old
Zapach - bardzo intensywny wpływ beczki po burbonie. Czuć nuty chlebowe, i waniliowo-cytrynowe. Przez chwilę skojarzyło mi się nawet z lekką perfumową, charakterystyczną, dla - o zgrozo - Jacka Danielsa.
Smak - burbon jak cholera! Początkowy przyjemnie kwiatowo-miodowy profil zostaje po chwili zastąpiony agresywnym taninicznym akcentem, charakterystycznym dla świeżego drewna amerykańskiego.
Finisz - słodycz syropu klonowego przeplata się z taninową goryczą.
Ocena - 5/10 - smaczna whisky, ale beczka zupełnie przytłoczyła alkohol. Zarówno w profilu zapachowym, jak i (a może a zwłaszcza) w smakowym. Czuć przede wszystkim nuty charakterystyczne dla burbonu. Tak więc jak mamy 'sherrymonsters', tak w tym przypadku można by mówić o 'bourbonmonster'.
Alkohol - 46%
Cena - 500zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/61912/benriach-2004
76 - Benrinnes 1998 TWA
Zapach - Z początku bardzo dziwny zapach - wina, paliwa, octu i mięty. Po minucie pojawia się sherry i cytryna. Z czasem whisky staje się dużo słodsza (kompot z czerwonych owoców), ale dalej z prominentnym akcentem ziołowym (mięta i eukaliptus). Zapach przypomina nieco półtoraka.
Smak - słodko-kwaskowy, przywodzący na myśl zagęszczony miód pitny. Whisky oleista, winna, później bardziej drewniana.
Finisz - wracają zioła i wino.
Ocena - 5/10 - dosyć nietypowa, ale bardzo mi podchodząca whisky. Winny charakter dodaje kwaskowości, a beczka po sherry słodyczy, więc finalny efekt jest taki, że aromat jak i smak w pewnym momencie strasznie przypominają mi miód pitny. A ja lubię miody pitne.
Wiek - 14 lat
Alkohol - 50,4%
Cena - 350zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/44078 ... s-1998-twa
77 - Longrow 1989 Sherry Wood
Zapach - wita delikatny torf zmieszany z morskim powietrzem. Z dodatkiem wody pojawiają się nuty sherry - również nie bardzo intensywne. Później dochodzą zioła i intensywne nuty cytryn i wiśni w alkoholu.
Smak - zbalansowany. Nie atakuje torfem jak whisky z Islay, łączy za to nuty torfu, suszonych owoców ziół i sherry.
Finisz - średniej długości, drewniano-miodowy.
Ocena - 4/10 - fajna łycha do codziennego sączenia.
Wiek - 13 lat
Alkohol - 52,3%
Cena - 500zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/521/longrow-1989
Wysoka cena bierze się z tego, że jest to limitowana edycja, zabutelkowana 13 lat temu.
78) Speyburn 10
Zapach - płaski, typowy dla młodych, wykastrowanych destylatów aromat zbożowy z gotowanymi jabłkami i nutą alkoholu.
Smak - jak wyżej. Ostra i alkoholowa, ale da się wyczuć jakieś lekkie nuty kwiatowe. Czuć tu też pewien udział beczek po sherry.
Finisz - karmelowo-kwiatowe nuty z akcentem sherry.
Ocena - 2/10 - sprawdzi się jako pierwszy malt, ale później to już tylko pozycja 'do odchaczenia'.
Alkohol - 40%
Cena - 110zł
WB - https://www.whiskybase.com/whisky/27214 ... 0-year-old