Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] Moje whiskowe odczucia.
[Obrazek: GlenDronach%2B1996%2B2013%2Blubiewhisky_...ky%2B4.jpg]

GlenDronach 1996/2013 #1482 17YO 52.9%

OKO: bursztynowo-rubinowa.
NOS: wszech rozlewająca się słodycz sherry, brak jakichkolwiek aromatów alkoholowych. Mamy tutaj dobrze wymoczoną przez lata w sherry dębinę, która idealnie współgra z całością. Gorzka czekolada, kawa z mlekiem. Po odstaniu chwili nasuwa mi się skojarzenie z niemiecką śmietanką w proszku do kawy, która robiła szał w Polsce ładnych 20 lat temu Wink Jest też odrobinka lakierowych nut. Z wodą: kremowo-ciasteczkowa, waniliowy olejek do ciasta.
JĘZYK: klejące się wręcz i oleiste sherry, w głębi z posmakiem jagód, nienachalnej dębiny, suszonych owoców (śliwki, rodzynki). Jest też trochę korzennych przypraw (takich jak daje się do kompotu, czy tam zupy z suszu na Wigilię). Z wodą (która wcale wymagana tutaj nie jest, ja jednak lubię sprawdzić co się dzieje po jej dodaniu): większa ilość debowych nut, ale zarazem sherry podkręca się znacząco.
FINISZ: baaardzo długi, rozgrzewający, sherry, przechodzące w tytoń, a na samym koniuszku stające się łagodnym i słodkim kompotem.

Świetna whisky! Bez dwóch zdań. Porządny kop z sherry i dodatków świetnie do niej pasującyh, powodują że zapamiętuje się taką whisky na długo. Szczerze polecam.

OCENA: 91-92/100.

http://www.lubiewhisky.pl/2015/05/whisk ... o-529.html
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości