Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] Moje whiskowe odczucia.
[Obrazek: Hibiki%2B17%2Blubiewhisky_pl%2Bwhisky%2B2.jpg]

Hibiki 17YO 43%

OKO: miodowa.
NOS: dobra nalewka wiśniowa, morele, odrobina daktyli, śliwki, słód, karmel, syrop klonowy. Generalnie króluje tu przyjemna słodycz, a także te typowe japońskie domieszki aromatyczne, które osobiście bardzo mi pasują.
JĘZYK: rozgrzewająca, delikatnie pieprzna, słodka, ale nie tak jak sugerowałby zapach. Miodowe i dębowe nuty oraz odrobina przejrzałych cytrusów. Zdecydowanie lepiej byłoby z kilkoma (jak nie kilkunastoma) procentami więcej w mocy.
FINISZ: słodko-dębowy, średnio długi.

Jak na blenda, to nie ma o czym mówić - jest klasa. Zapach miażdży swoją orientalną słodyczą i kusi żeby jak najszybciej tej whisky spróbować. Smak aromatom nie dorównuje, ale nie jest źle, finisz mógłby być dłuższy i bardziej wyraźny. Generalnie whisky godna polecenia Wink

OCENA: 85/100.

http://www.lubiewhisky.pl/2015/04/whisk ... yo-43.html
----------------------------------------------------------------------------------

[Obrazek: Nikka%2BCoffey%2BGrain%2Blubiewhisky_pl%...ky%2B2.jpg]

Nikka Coffey Grain 45%

OKO: miodowa.
NOS: gładka, słodka, przyjemna, owoce tropikalne - ananas, miód, guma balonowa, waniliowy biszkopt, karmel. Po odstaniu jeszcze bardziej słodka i śmietankowa.
JĘZYK: owocowa guma do żucia/Turbo Smile Herbatniki, odrobina śliwek. Alkohol mógłby być lepiej ukryty. Słodycz walczy z lekką goryczką.
FINISZ: iskrzący, waniliowo-dębowy, średnio długi.

Nie jest to whisky wybitna, wielowymiarowa i kładąca na łopatki, jednak ma coś w sobie, tak że dla mnie jest bardzo pijalna i szczerze powiem, że jako codzienny dram podeszła mi bardzo. Taka do wieczornego posączenia bez dogłębnego rozmyślania czy dojrzewała na końcu tęczy Wink
Pamiętać trzeba, że to grain whisky.

OCENA: 83/100.

http://www.lubiewhisky.pl/2015/04/whisk ... in-45.html
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości