Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przyspieszenie procesu dojrzewania alkoholu
Ja to uważam za całkiem ok sprawę. Tak jak mówicie, nie pobije to całej otoczki whisky, wieku, historii, beczek i wyjątkowości każdej butelki. Sam jednak twierdziłem że przyszłość należy chcąc nie chcąc do destylarni typu Amrut czy Kavalan, gdzie dobre wyniki osiągane są w znacznie mniejszym wymiarze czasowym (temperatura, wilgotność, itp), a uciekanie od postępu, mniejszych kosztów czy sztuczne hamowanie rozwoju jakiejkolwiek dziedziny raczej rzadko w historii zdawało egzamin. Takie 6-dniowe leżakowanie jest niewątpliwie postępem. Na pewno znajdzie się ktoś skłonny zapłacić tę samą cenę (ja na pewno), lub wręcz niższą za whisky które smakuje lepiej niż standardowy blend dostępny <100zł - a to przecież większość rynku, i to zapewne właśnie tę część rynku będą targetować ewentualni. producenci 6-dniowych whisky.

Trzeba też pamiętać że nasze podejście do whisky to ogromna nisza, która moim zdaniem w 100% pozostałaby niezachwiana wprowadzeniem do obiegu takich 'trunków'. Co więcej, uważam wręcz że ceny nisko-średnich SM mogłyby spaść aby pozostać konkurencyjnymi (zakładając oczywiście że wynik takich działań byłby smaczny i się przyjął). Nie widzę też tego jako bezpośredniego zagrożenia dla IB w żadnym wypadku.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości