04-14-2015, 12:41 AM
Spotkanie Forumowe - powtórka z imprezy! Poza tym, chyba nikt jeszcze nie wrzucił swoich notek, więc ktoś musi być pierwszy.
Na 20 whisky dostępnych na spotkaniu, zostało mi aż 15, a więc czas na spokojnie usiąść i się napić, ewentualnie korygując swoje oceny.
55 - Glenlivet 1996 Signatory Vintage - notka ze spotkania
Zapach - miodowy i łagodny, krówki, trochę wina. Ogólnie przyjemny.
Smak - dość płaski i ostry, nieco ziołowy; następnie słodki i kremowy, z nutami suszonych owoców i rodzynek
Finisz - słodki i krótki
Ocena - 4,5/10 - fajny zapach, przeciętny smak.
Alkohol - 46%
Wiek - 17
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/61955/ ... et-1996-sv
56 - Imperial 1994 Gordon & MacPhail - notka ze spotkania
Zapach - zbożowy z nutami jabłek i gruszek. Następnie pojawia się sporo kawy z mlekiem, trochę orzechów, a na koniec jakiś nieco skwaśniały aromat (kiszona kapusta?)
Smak - niezbyt złożona, ale przyjemna whisky - intensywnie czuć dżem brzoskwiniowy.
Finisz - niezbyt widowiskowy, krótki
Ocena - 3,5/10
Alkohol - 43%
Wiek - 18
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/38765/imperial-1994-gm
57 - Mortlach 1998 Creative Whisky Company
Zapach - cięższa od dwóch poprzednich. Intensywne nuty sherry i wina. Whisky słodka. Na spotkaniu wyczułem nutę medyczną, której nie znajduję teraz. Wyczuwam za to zapach kakaa, lub startej gorzkiej czekolady.
Smak - słodziutka whisky. Ciepła sherry miesza się z cierpkim muśnięciem koniaku. Po chwili znacznie łagodnieje.
Finisz - niewiarygodnie wręcz delikatny i maślany; awokado.
Ocena - 5,5/10 - podwyższam więc ocenę ze spotkania o 0,5 punktu - ta whisky naprawdę mi smakuje!
Alkohol - 45,8%
Wiek - 13
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/30472/ ... h-1998-cwc
58 - Glen Elgin 1999 Duncan Taylor - nuta ze spotkania
Zapach - na początku - podstawka jak w mordę strzelił. Płaskie aromaty zboża i rodzynek. Dopiero po chwili, malt nieco się otwiera, ujawniając delikatne aromaty burbona.
Smak - dosyć ostry i kwiatowy; miód i guma balonowa.
Finisz - pieprzny, ostry i alkoholowy
Ocena - 2,5/10
Alkohol - 46%
Wiek - 11
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/33643/ ... in-1999-dt
59 - Mortlach 1998 Kintra Whisky
Zapach - właściwie to nic. Zapach jest tak znikomy, że naprawdę trzeba się postarać, by coś wychwycić. Obecność sherry jest na granicy wyczuwalności. Delikatna gama naprawdę dziwnych zapachów - warzywa, papryczki chili, figi i kakao.
Smak - Kandyzowane brzoskwinie i własciwie tyle jeśli chodzi o nuty smakowe. Może gdzieś w tle jakieś suszone śliwki. Ogółem - smak słodki i drapiący. Choć nie, ta whisky nie jest po prostu drapiąca. Ona jest pikantna. Dodatek wody niewiele właściwie pomaga.
Finisz - nawet dość długi, ale jak wyżej - okropnie drapiący. I słodki.
Ocena - 3/10
Alkohol - 48,6%
Wiek - 15
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/53475
60 - Macduff 2000 Chester Whisky & Liqueur
Zapach - lekka sherry, orzechy laskowe, migdały, ziemia po świeżo spadłym deszczu
Smak - raczej płaska whisky, z nutami grappy, wosku i
Finisz - długi i słodki
Ocena - 3,5/10
Alkohol - 51,4%
Wiek - 13
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/53220/macduff-2000-cwl
61 - Braeval 1994 The Whisky Agency
Zapach - słodki, czekoladowo-karmelowy aromat. Ewidentnie czuć burbon z jego acetonowo waniliowymi nutami. Czuć też bardziej subtelne nuty curacao i trawy cytrynowej. Później intensywne, bardzo słodkie, może nawet nieco przypalone toffi. "Delicje" pomarańczowe. Tak jak zwykle whisky z intensywną nutą burbonową jest ostra, tak ta jest kremowa i łagodna.
Smak - marmolada brzoskwiniowa, toffi, kandyzowane owoce i nie do końca ułożony alkohol. Świeży gofr oblany karmelem. Jest też lekka nuta 'virgin oak', również tak charakterystyczna dla burbonów.
Finisz - słodki, kremowy i karmelowy - ciastko z marmoladą brzoskwiniową.
Ocena - 5/10 - tej whisky zdecydowanie nie doceniłem na spotkaniu. Teraz znacznie bardziej mi przypadła do gustu.
Alkohol - 49,7%
Wiek - 18
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/42757/braeval-1994-twa
62 - Auchentoshan 1998 Creative Whisky Company
Zapach - zmokły karton, szmata do ścierania podłogi, podpałka do kominka, nafta, wazelina, alkohol i coś bliżej nieokreślonego - tak, to ten zapach, po którym na spotkaniu, z całej sali posypały się szydercze i kąśliwe uwagi.
Smak - niby trochę lepiej, jest słodko i miodowo, ale dalej przeszkadza jakiś stęchły, tekturowy, mydlany smak.
Finisz - średniodługi, krówkowy, ze słabo ukrytym alkoholem.
Ocena - 1,5/10 - a tej whisky zawyżyłem ocenę na spotkaniu(i to dwukrotnie!). Wówczas nie dostrzegałem też tej dziwnej, nieprzyjemnej nuty w smaku, który wydawał mi się całkiem ok. Padlina. Po tym Auchentoshanie jeszcze chyba przepłuczę gardło Lagiem 16.
Alkohol - 56,5%
Wiek - 13
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/34205/ ... n-1998-cwc
Dobra, reszta jutro.
Na 20 whisky dostępnych na spotkaniu, zostało mi aż 15, a więc czas na spokojnie usiąść i się napić, ewentualnie korygując swoje oceny.
55 - Glenlivet 1996 Signatory Vintage - notka ze spotkania
Zapach - miodowy i łagodny, krówki, trochę wina. Ogólnie przyjemny.
Smak - dość płaski i ostry, nieco ziołowy; następnie słodki i kremowy, z nutami suszonych owoców i rodzynek
Finisz - słodki i krótki
Ocena - 4,5/10 - fajny zapach, przeciętny smak.
Alkohol - 46%
Wiek - 17
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/61955/ ... et-1996-sv
56 - Imperial 1994 Gordon & MacPhail - notka ze spotkania
Zapach - zbożowy z nutami jabłek i gruszek. Następnie pojawia się sporo kawy z mlekiem, trochę orzechów, a na koniec jakiś nieco skwaśniały aromat (kiszona kapusta?)
Smak - niezbyt złożona, ale przyjemna whisky - intensywnie czuć dżem brzoskwiniowy.
Finisz - niezbyt widowiskowy, krótki
Ocena - 3,5/10
Alkohol - 43%
Wiek - 18
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/38765/imperial-1994-gm
57 - Mortlach 1998 Creative Whisky Company
Zapach - cięższa od dwóch poprzednich. Intensywne nuty sherry i wina. Whisky słodka. Na spotkaniu wyczułem nutę medyczną, której nie znajduję teraz. Wyczuwam za to zapach kakaa, lub startej gorzkiej czekolady.
Smak - słodziutka whisky. Ciepła sherry miesza się z cierpkim muśnięciem koniaku. Po chwili znacznie łagodnieje.
Finisz - niewiarygodnie wręcz delikatny i maślany; awokado.
Ocena - 5,5/10 - podwyższam więc ocenę ze spotkania o 0,5 punktu - ta whisky naprawdę mi smakuje!
Alkohol - 45,8%
Wiek - 13
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/30472/ ... h-1998-cwc
58 - Glen Elgin 1999 Duncan Taylor - nuta ze spotkania
Zapach - na początku - podstawka jak w mordę strzelił. Płaskie aromaty zboża i rodzynek. Dopiero po chwili, malt nieco się otwiera, ujawniając delikatne aromaty burbona.
Smak - dosyć ostry i kwiatowy; miód i guma balonowa.
Finisz - pieprzny, ostry i alkoholowy
Ocena - 2,5/10
Alkohol - 46%
Wiek - 11
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/33643/ ... in-1999-dt
59 - Mortlach 1998 Kintra Whisky
Zapach - właściwie to nic. Zapach jest tak znikomy, że naprawdę trzeba się postarać, by coś wychwycić. Obecność sherry jest na granicy wyczuwalności. Delikatna gama naprawdę dziwnych zapachów - warzywa, papryczki chili, figi i kakao.
Smak - Kandyzowane brzoskwinie i własciwie tyle jeśli chodzi o nuty smakowe. Może gdzieś w tle jakieś suszone śliwki. Ogółem - smak słodki i drapiący. Choć nie, ta whisky nie jest po prostu drapiąca. Ona jest pikantna. Dodatek wody niewiele właściwie pomaga.
Finisz - nawet dość długi, ale jak wyżej - okropnie drapiący. I słodki.
Ocena - 3/10
Alkohol - 48,6%
Wiek - 15
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/53475
60 - Macduff 2000 Chester Whisky & Liqueur
Zapach - lekka sherry, orzechy laskowe, migdały, ziemia po świeżo spadłym deszczu
Smak - raczej płaska whisky, z nutami grappy, wosku i
Finisz - długi i słodki
Ocena - 3,5/10
Alkohol - 51,4%
Wiek - 13
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/53220/macduff-2000-cwl
61 - Braeval 1994 The Whisky Agency
Zapach - słodki, czekoladowo-karmelowy aromat. Ewidentnie czuć burbon z jego acetonowo waniliowymi nutami. Czuć też bardziej subtelne nuty curacao i trawy cytrynowej. Później intensywne, bardzo słodkie, może nawet nieco przypalone toffi. "Delicje" pomarańczowe. Tak jak zwykle whisky z intensywną nutą burbonową jest ostra, tak ta jest kremowa i łagodna.
Smak - marmolada brzoskwiniowa, toffi, kandyzowane owoce i nie do końca ułożony alkohol. Świeży gofr oblany karmelem. Jest też lekka nuta 'virgin oak', również tak charakterystyczna dla burbonów.
Finisz - słodki, kremowy i karmelowy - ciastko z marmoladą brzoskwiniową.
Ocena - 5/10 - tej whisky zdecydowanie nie doceniłem na spotkaniu. Teraz znacznie bardziej mi przypadła do gustu.
Alkohol - 49,7%
Wiek - 18
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/42757/braeval-1994-twa
62 - Auchentoshan 1998 Creative Whisky Company
Zapach - zmokły karton, szmata do ścierania podłogi, podpałka do kominka, nafta, wazelina, alkohol i coś bliżej nieokreślonego - tak, to ten zapach, po którym na spotkaniu, z całej sali posypały się szydercze i kąśliwe uwagi.
Smak - niby trochę lepiej, jest słodko i miodowo, ale dalej przeszkadza jakiś stęchły, tekturowy, mydlany smak.
Finisz - średniodługi, krówkowy, ze słabo ukrytym alkoholem.
Ocena - 1,5/10 - a tej whisky zawyżyłem ocenę na spotkaniu(i to dwukrotnie!). Wówczas nie dostrzegałem też tej dziwnej, nieprzyjemnej nuty w smaku, który wydawał mi się całkiem ok. Padlina. Po tym Auchentoshanie jeszcze chyba przepłuczę gardło Lagiem 16.
Alkohol - 56,5%
Wiek - 13
WB - http://www.whiskybase.com/whisky/34205/ ... n-1998-cwc
Dobra, reszta jutro.