Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glendronach i rozmiar beczek
#7
malthead napisał(a):Rozwiązanie tkwi, moim zdaniem w trzech elementach tego procesu:

Po pierwsze (Hiszpański) Sherry Puncheon z założenia ma ok. 600 Litrów a jeżeli uwzględnimy, że beczki te są produktem rzemieślniczym, to można spokojnie założyć, że faktyczna pojemność jest bardzo różna i oscyluje gdzieś pomiędzy 600 a 650 Litrów. Puncheon o pojemności 320 litrów to zazwyczaj tzw. "machine puncheon, używany w przemyśle winiarskim.

Po drugie nie można założyć, że "Angels Share" wynosi zawsze 2 % zawartości na rok, bo faktyczny ubytek jest również bardzo różny ponieważ zależy on od wielu różnych składników (od wieku drewna, z którego beczka pierwotnie została wykonana, jego masy własnej, gęstości itd. (jako produkt naturalny każda deska różni się w pewnym zakresie), przez warunki atmosferyczne (wilgotność, ciśnienie atmosferyczne, temperatura itd.) aż po samą dokładność wykonania beczki.

Po trzecie akurat w przykładzie GD, który przytoczyłeś rozmawiamy o wypustach Single Cask, co oznacza, że jest to zawartość jednej beczki. Nie jest jednak powiedziane, że jest to jednocześnie wypust Cask Strength a więc de facto dodatek wody i rozcieńczenie jest dopuszczalne - naturalnie nie w celu uzyskania określonego poziomu alkoholu a raczej w celu możliwie maksymalnego wykorzystania pojemności danej beczki.

Ok, to już mamy ustalone, że Puncheony mogą być 600 litrowe.
Oczywiście nigdy nie twierdziłem, że "Angels Share" musi być 2% i koniec. Pewnie że jest mnóstwo czynników, od których wartość ta zależy. Ale w przypadku, który rozważamy (beczka ok 600l, po 20 paru latach musi zostać ok 500l żeby wypełnić 700 butelek) to wartość ta spada poniżej 1% rocznie! Jest to możliwe?

I na koniec, właśnie to jest Cask Strength więc o rozcieńczaniu chyba nie ma mowy.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości