Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakup pierwszej butelki z najwyższej półki
cubus napisał(a):No więc tak...
...
- miała 30 lat
- rocznik 1984 -
...
- Islay, torf, dym, sól ale...
- sherry ale głównie Pedro Ximenez... np Lagavulin 1997 PX ...
- butelkowanie... chyba oficjalne bo z racji zawodu przykładam sporo wagi do wizualnej kwestii...

...
pomożecie? Smile

Bardzo chciałbym pomóc ale przy tych warunkach to szczególnie trudne. Nawet zajrzałem do kredensu - pusto w tej kwestii Wink
Rocznik 1984 ... Jak wszyscy wiedzę bardzo chudo było ze sprzedażą whisky na początku lat 80-tych. Wiele destylarni zamykanych głównie do i w roku 1983!
Zakładam, że pracę domową czyli wyszukanie wszystkich 30-latek wypuszczonych w 2014 roku odrobiłeś. I jakie typy?
Niemniej będę miał oczy szeroko otwarte na ten rocznik - może jeszcze się coś pokaże?

W innych kategoriach ... Islay po sherry, lekko dymne po sherry, 30-latki, 40-latki? (z różnych roczników) łatwiej pomóc chyba.

Nie chcę namawiać Cię na zmianę kryteriów, poczekaj kilka miesięcy i zobaczysz co Ci się uda znaleźć. Potem rozważ następujące:
- coś o Twoich preferencjach smakowych co ma Cię wgnieść w fotel (Laphroaig silver seal, port ellen od The bottlers, Dewar Rattray, inne, trochę tańsze jak Bowmore Claret, Voyage etc.)
- coś rewelacyjnego co piłeś Ty lub ludzie z forum (np. Glengoyne MoS 1972, Ardbeg 1967, Ben Nevis Prestonfield, )
- 95 punktów i więcej u SV, Dycha wiadomo gdzie i etc. (Glenfarclas 1965, 60%)

I teraz jeszcze jedna propozycja kryterium do rozważenia: data butelkowania 1984 ... zapewniam, że kilka rzeczy się znajdzie Wink Szukałbym szczególnie u włoskich bottlerów. Po wygraniu w totka polecałbym to http://www.whiskybase.com/whisky/23249/ ... ig-1970-sa Wink - powinna Ci smakować.

Pozdrawiam i powodzenia

p.s. ja zrozumiałem, że butelka wyłącznie do wypicia.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości