01-21-2015, 09:47 AM
surykatka napisał(a):Nie chcę żeby ktoś pomyślał, że mi się przewróciło w głowie, ale jak się posiedzi tak jak ja kilka dobrych lat w świecie piwa.. to naprawdę nie odnajduję w nim miejsca dla piw masowych, a szczególnie tych z Polski![]()
Co mnie bardzo dziwi, bo jak to się dzieje, że inne kraje potrafią w dużych browarach warzyć świetne piwa np. Niemcy czy Wielka Brytania? .. trochę przykre, ale prawdziwe..
Niemcy w tych naprawdę dużych browarach też już od dawna nie warzą nic dobrego. Koncern globalny Radeberger Gruppe posiada dziesiątki browarów i produkuje ponad 13 milionów hektolitrów rocznie. Tu już dawno nie ma miejsca na indywidualność i liczy się tylko "niski koszt" dlatego wiele ze znanych marek nie używa już nawet chmielu tylko ekstraktu
z chmielu. Z jednej lini produkcyjnej jest robiony rozlew kilkunastu różnych piw, które różnią się jeszcze tylko ilością ekstraktu i stopniem nasycenia co2. Pozostałe parametry są identyczne!
Przemysłówka, to po prostu jest dziadostwo, niezależnie z jakiego kraju pochodzi.