Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rum
#21
Ron Diplomatico (w innych częściach EU pod nazwą Ron Botucal) Reserva Exclusiva polecam jak najbardziej. Jest chyba jednym z najlepszych rumów produkowanych z melasy.

Krokiem dalej są rumy wykonywane wyłącznie z trzciny cukrowej jak np Zacapa Ron. Tu bardzo polecam Ron Zacapa 23 Centenario Sistema Solera czy Etiqueta Negra. Sistema Solera Centenario 15 też warto spróbować, choć niedorównuje pozostałym. Reserva Limitada czy XO Centenario to już najwyższa jakość. Szczególnie stare wersje XO Centenario, tzw. "non Solera" czyli te które faktycznie dojrzewały po 25 i dłużej. Trzeba się spieszyć, bo ceny rosną i za chwilę dojdą do poziomu 300 Eur.

Rum (ale np. również Gin) mają, moim zdaniem, podobny potencjał jak Whisky. Są to jednak gatunki, którym jeszcze nie udało się "przebić". Koneserzy i fascynaci póki co są z tego powodu szczęśliwi bo ceny naprawdę dobrych rumów nie należą do wygurowanych (w porównaniu do whisky). Niestety sytuacja jednak powoli zaczyna się zmieniać o czym świadczy np. fakt, że Diageo już jakiś czas temu nawiązał współpracę właśnie z Ron Zacapa.

Pozostałe mechanizmy działają tutaj podobnie do przemysłu Whisky - Potwierdza to przykład Caroni (przytoczony przez Daniela) - Destylarnia, której problemy zaczęły się w połowie lat 90-tych i która ostatecznie została zamknięta w 2002 r. Dostepność wypustów - niska a ceny wysokie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości