Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rum
Neptune napisał(a):4. Appleton Estate Reserve (8 lat, 43%vol., cena 100 PLN)
Kraj Pochodzenia - Jamaika
Nos - Nieco podobny do poprzedniego, ale jednak inny. Dominujące zapachy to kwiaty, brązowy cukier, orzechy laskowe, miód i toffi.
Usta - Mocny i wyrazisty rum. Bardziej stonowane nuty orzechów laskowych i gorzkiej czekolady mieszają się z ostrzejszymi smakami banana i różnych przypraw, których jest tyle, że niestety nie jestem w stanie ich wszystkich nazwać Big Grin
Finisz - Orzechowy i o dziwo w przeciwieństwie do zapachu i smaku bardzo łagodny.
Ocena i konkluzja - 86/100 - Dobry rum. Nie mogę się doczekać aż spróbuję wersji 12 letniej, która ponoć jest jeszcze lepsza.

Fajny writeup i trafne notatki degustacyjne.

Slowo o bialych rumach: coprawdaz w polsce nie mieszkam, i jestem tu tylko raz na jakisz czas, jednak widzialm ostatnio w jakims sklepie w Warszawie El Dorado 3 yo, bodajze za okolo 85 PLN. Bardzo polecam ten rum, jest moim zdaniem lepszy od HC 3 yo, ktory juz i tak jest bardzo dobrym bialym rumem, jak Neptune zauwazyl conajmiej o polke lepszy od konkurencji. Tak ogulnie polecam wszyskie rumy El Dorado, 12 jest bardzo dobra, lepsza na przyplad od Appletona 12 moim skromy zdaniej, a 21 yo bardzo, a to bardzo przyjemna do picia na czysto.

Pytanie: gdzie w Polsce mozna kupic Appleton Estate Reserve? Wszedzie widze tylko V/X albo juz 12yo. Idelanie w Warszawie, jednak gdziekolwiek gdzie wysylaja tez bedzie dobrze. Bylbym wielce wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam,

pomidor
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości