Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co dzis na stole?
surykatka napisał(a):Byłem ciekaw, bo Parliament jest naprawdę dużo ciekawszy od tego GD, ale widzę że masz podobne spostrzeżenia. Ciekawy jestem jak spróbujesz kilku fajnych GD w CS co wtedy powiesz o tym Platinum Wink

I tutaj widzę trochę niebezpieczeństwa. Jak zdegustowałeś wiele naprawdę wybitnych whisky, to resztę nawet nieświadomie zaczynasz do nich porównywać. W tym momencie tracisz być może pewną "neutralność", która jest potrzebna do tego, żeby ocenić daną whisky obiektywnie a nie subiektywnie. Jest to całkowicie zrozumiałe bo przecież, jeżeli miałeś okazję posmakować np. Glengoyne 1972 MoS, to jak tu ocenić np standardową 15-kę. (zresztą są to też częste punkty krytyki do światowych sław tej dzieciny - np Murray czy śp. Jackson) Wg. mnie wszystkie znane nam systemy ocen trochę tu kuleją ponieważ kożystając z nich ocenia się poprzez porównanie do tych najlepszych a w zasadzie powinno się porównywać w pewnej "klasie" whisky np. przedział wiekowy, byćmoże cenowy itp. Ponadto, żeby zawsze oceniać z tą samą obiektywnością trzeba by było być w stanie zapewnić zawsze te same warunki degustowania, co jest praktycznie nie możliwe, jeżeli degustatorami mają być ludzie.

surykatka napisał(a):Dobrze by było też coś o tych osobach wiedzieć, bo na WB dużo ocen wystawiają sprzedawcy i inne osoby związane z przemysłem whisky i destylarniami, dużo też osób ma gratis sample w zamian za wystawianie ocen. itd. ...temat rzeka znów Wink

Tutaj się całkowicie z tobą zgadzam. Trzeba być bardzo ostrożnym i zawsze podejmować decyzje na podstawie własnych rozważań. Ale zastanawia mnie to, dlaczego pojawiają się takie rozbieżności. Tu na forum pojawiło się to już chyba nie raz - patrz Miltonduff Octave DT. Kosztowałem ją i powiem ci, że wydawała mi się bardzo przednia. Gdybym miał ocenić, to dał bym jej chyba ze 91/100.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 32 gości