Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festiwal Whisky w Polsce
Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem i dzisiaj wróciłem z J.G. z festiwalu. Nie mam porównania ponieważ była to moja pierwsza impreza tego typu. Trochę o mnie. Whisky interesuję się od około 2 lat, wcześniej tak jak większość z nas pijała ją z colą i zachwytom nie było końca. Do tej pory (a właściwie do czasu wyjazdu na festiwal) degustowałem około 30 single maltów 50-60 blendów i bourbonów. Zatem zaczynamy bilet za 100zł ( kieliszek z którego się degustowało) było sprawą oczywistą i do zaakceptowania. Cena 600 zł a później 300 zł w tym Encyklopedia whisky Pana Urbana dała nam do myślenia czy warto (byłem z dwójką przyjaciół). Zrezygnowaliśmy z tego pomysłu , ale że książki i tak chcieliśmy zakupić bilet wstępu na wykład P. Urbana mieliśmy zapewniony temat Blaski i cienie amerykańskiej whiskey + degustacja (Woodford reserve, Jack daniels , Jim beam) , dzięki zakupionym książkom dzięki uprzejmości obsługi załatwić nam się wejściówki na wukład P. Colina Hampden-White temat Piękno single cask + degustacja ( i tu było ciekawiej Benriach 16-letni 43% + Benriach 15-letni 56,1%, Glendronach 12-letnia a w rzeczywistości była 17-letnią ze względu na zawieszenie rozlewania do 2013 roku + Glendronach 11-letni 54,5% i ostatnia para Clynelish 12-letnia 46% + Clynelish 15-letnia 59,1%). Na temat samych wykładów się nie będę rozpisywał. Jakie whisky było mozna degustować na stoiskach bez limitu zaczniemy od singelmalt: Talisker storm + 10, Singleton 12, Ardbeg 10, Glenmorangie 10 (nam się udało jeszcze sróbować 12-ki lasanta, nectar d`or, quinta ruban), Bunnahabhain 12, Glenfiddich 12, Co bocan, Tomatin 8-lenia + 12, Edradour 10, Glenlivet 12, Aberluor 10. Dzięki uprzejmości chłopaków na stoiskach skosztowaliśmy jeszcze Glenlivet 18, Aberluor 16 + a`bunadh, Bushmills 21! oraz około 15 blendów z może 25 ciekawszych: Chivas 12, Johnnie Walker Gold label platinum, Tulamore dew 12, Antiquary 12, Dewars 12. Do tego długie rozmowy z ludzmi, których picie whisky jest wielką pasją - bezcenne. Teraz możecie sami ocenić czy za 100-kę było warto. Pozdrawiam.

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości