Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słownik pojęć whisky
#1
A
Alembik - urządzenie służące do destylacji

B
Blended Whisky - Whisky mieszana. Mieszanka whisky słodowych i zbożowych z różnych destylarni. Wiek określany na podstawie najmłodszego destylatu w mieszance.
Blended Malt - Mieszanka tylko whisky słodowych z różnych destylarni
Bourbon, Burbon - Whiskey amerykańska produkowana głównie z kukurydzy (zawartość min. 51%) oraz innych zbóż. Może być leżakowana tylko w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Musi leżakować minimum 2 lata.

C
Cask strenght (CS) - whisky nie rozcieńczana wodą

I
IB - Independent Bottling (lub Private Botling). Whisky rozprowadzana przez niezależnych dystrybutorów.

M
Mothballed (o destylarni) - wyciszona. Destylarnia nie produkuje whisky, ale jej sprzęt jest utrzymywany w należytej kondycji tak by ponowna destylacja była możliwa wkrótce po decyzji o jej wznowieniu.

N
Non-chill filtered - whisky nie filtrowana na zimno

K
Koala - Caol Ila

O
OB - Official Bottling. Whisky butelkowana i rozprowadzana przez destylarnię lub firmę, które destylarnie posiada. Np. Diageo.

P
Pure Malt - patrz. Blended Malt

U
Un-chill filtered - sprawdź Non-chill filtered

S
Single Barrel - Whisky pochodząca z jednej beczki (trochę szersze pojęcie od Single Cask. Single Barrel używane jest także do bourbonów i innych whisky niż słodowe)
Single Cask - Whisky słodowa produkowana w jednej destylarni i pochodząca z jednej beczki. Whisky taka nie jest filtrowana na zimno.
Single Grain - Whisky zbożowa pochodząca tylko z jednej destylarni
Single Malt - Whisky słodowa produkowana w jednej destylarni.

V
Vatted Malt - patrz. Blended Malt

T
Tasting Notes - Notatki z degustacji - nuty smakowe i zapachowe
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości