Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grainy
#21
Tropikalna choroba filipińska vel pomroczność jasna Wink
Odpowiedz
#22
Wciąż i niezmiennie, potwierdzam udział w samplingu:
tomash napisał(a):Poproszę zestaw 50ml.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky
Odpowiedz
#23
PawelWojcik napisał(a):ale... pojawia sie wiec pytanie podstawowe (na ktore pewnie nikt mi nie odpowie, bo i google nie wie): z jakiego ziarna (w jakich proporcjach) to bylo destylowane?
bo... jesli po ponad 30 latach to smakuje zupelnie inaczej niz SM (jeczmien), to zupelnie inaczej bedzie jesli to pszenica, zyto, kukurydza...
Jakiś czas temu się tym interesowałem i generalnie jeśli szkocka grain to jest z kukurydzy. Właściwie nieprzerwanie od 1846, kiedy zniesiono w Wielkiej Brytanii ograniczenia (głównie cła) w imporcie kukurydzy z nowego świata.
Zmieniło się to w ostatnich ~20 latach, niektóre gorzelnie przeszły na pszenicę częściowo lub całościowo kiedy ta zrobiła się tańsza od kukurydzy. Na przykład grantsowy Girvan, przez co jest wyczuwalna różnica w smaku między Girvan trzydziestoletnią (kukurydza plus pszenica) a dziesięcioletnią (pszenica).
Badania czy jakieś zboże nie byłoby jeszcze tańsze trwają: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf ... .tb00737.x
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky
Odpowiedz
#24
Już po połowie Smile
Odpowiedz
#25
Poproszę zestaw po 25ml
Odpowiedz
#26
tomash napisał(a):Jakiś czas temu się tym interesowałem i generalnie jeśli szkocka grain to jest z kukurydzy...
a jak to destyluja? t.z.n. jak to smakuje przed beczka?
grainy nie przypominaja burbonow, wiec pewnie do Bialego Psa to nie jest podobne, a idzie w strone czystego spirytusu (?)
ktos cos wie?
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#27
PawelWojcik napisał(a):grainy nie przypominaja burbonow
Niektóre przypominają, nawet Murray w którejś Biblii opisywał jak do degustacji bourbonów ze znajomymi dorzucił szkockiego graina i wszyscy byli zaskoczeni po ujawnieniu że taki bourbonowy. Compass Box Hedonism Maximus jest też bardzo bourbonowy.

Jak smakuje szkocki new make grain -- nie mam pojęcia, spróbowałbym.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky
Odpowiedz
#28
tomash napisał(a):Niektóre przypominają...
pewnie to zalezy komu i w czym... osobiscie w burbonach nie lubie zgnilych jaj i to je dla mnie glownie wyroznia od innych trunkow. w grajnach tego nie doswiadczylem, ale doswiadczen mialem niewiele. te serniki/wanilie/ananasy/imbiry sa wspolne dla wszystkiego, co bylo maturowane w debie amerykanskim i najbardziej sa wyczuwalne jesli zalac beczke czystym spirytusem.
reasumujac: wydaje mi sie, ze jesli do grainow stosuja oprocz slodu jeczmiennego (20% niezbedne jest do slodowania) kukurydze, to do beczek wlewaja samo "serce" destylatu z takiej brzeczki.

BDW jest juz polska zytnia grain whisky Smile
https://spirits.com.pl/premiera-polskie ... ld-fields/
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#29
Pan da po 25 z ciekawości Wink
Odpowiedz
#30
PawelWojcik napisał(a):BDW jest juz polska zytnia grain whisky Smile
https://spirits.com.pl/premiera-polskie ... ld-fields/
Gdzie to mogę kupić? Jaram się mocno, żytnia to mój ulubiony rodzaj whisky.
http://rudeduchy.pl/ - kolejny blog o whisky
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości