Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prawdziwa whisky? tylko z Ciechana! teraz Polska!
#61
klasycznie - to beczki po burbonie (o polowe tansze od polskich) ew. sherry. inne beczki sie zwyczajnie nie nadaja do maturacji whisky.
a z przeterminowanego piwa... IMHO tylko spirytus rektyfikowany mozna zrobic. zmieszac go potem z tym SM i sprzedawac jako blend.
kazde inne podejscie bedzie "po naszemu" czyli "co Janusz (albo prezes) sadzi o technologii produkcji whisky".
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#62
no i stalo sie:

https://www.pb.pl/jakubiak-sprzedaje-browary-929711

probowalem sampla. destylat (ten ze slodu, a nie piwa - szacunek. kto to dzielil???) bije o klase/dwie wszelkie Wolfy, Piaseckie, Kozuby czy inne rodzime paskudztwa.
tylko beczek przyzwoitych im zabraklo, kilku prostych zabiegow przy maturacji... i marketingu pewnie, bo czasy takie mamy...
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#63
Na razie wystawił tylko 3 browary, spokojnie ;-) Swoją drogą sam jestem ciekaw skąd się wziął sampel destylatu (Radek/Alex - wiecie coś na ten temat?) Wink
Odpowiedz
#64
Chodzi pewnie o tę ich whisky. Samplowałem ją tutaj, więc stąd się wziął sampel Wink

Zgadzam się Pawle, że destylat sam w sobie był smaczny, a największą bolączką tej whisky są te nieszczęsne beczki. Niestety piwiarze jako tacy się wuja znają na beczkach i pan Jakubiak nie jest tu wyjątkiem. Może jak coś poblendują z tymi beczkami po czerwonym winie, zaleją jakieś refille, ruszą beczki po porterówce, to za dekadę będzie dobra whisky. Czy na to wpadną jednak powątpiewam. Głównym naszym wnioskiem po wizycie w Ciechanowie było, że mają tam możliwości jak nikt inny w Polsce, ale albo nie zdają sobie z nich sprawy, albo nie ma woli ich wykorzystać.
Odpowiedz
#65
tak, to nie byl new make, a ta samplowana przez Neptune flaszka. trzy lata nie przykryje niedostatkow destylatu, pozwala wyobrazic sobie co nalali do beczki.
najblizej to bylo Irish Malt Whiskey, takiej trzykrotnie destylowanej, albo bardzo ostro cietej, czyli malo przed/pogonow - to, co wlasnie najbardziej nadaje sie do krotkiej maturacji. slod/fermentacja tez musialy byc cacy. brawo!
beczkami wszystko zepsuli... no i boje sie, co zrobia z tych destylowanych przeterminowanych piw Sad
nie probowalem nic wiecej od nich, ale sceptycznie podchodze do blendowania z beczek po czerwonym winie, beczek po porterowce i.t.p.
IMHO powinni zrobic cos klasycznego, na poziomie chociaz szkockich podstawek NAS, a tylko potem ostroznie kombinowac np. jakims finishowaniem "po polsku".
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#66
koledzy, jeśli ten destylat naprawdę bije inne wspomniane przez Pawła na głowę, to cieszę się że spróbowałem tylko sampla od Neptune Wink
Odpowiedz
#67
No lepszy był 3 letni cask #1 od Wolfa, ale nie wiem czy ktokolwiek z forum poza mną i Radkiem tego spróbował.
Odpowiedz
#68
no i wiadomo na co pojdzie destylowane piwo:
cyt.: "Wykwinty likier słodowy jest subtelnym połączeniem dojrzałego, długo leżakowanego piwa Porter Ciechan ze specjalnie przygotowanym destylatem piwnym w alembiku."
http://browary-jakubiak.pl/nasze-marki/porterowka.html
ktos juz probowal?

czyli pewnie zrozumieli co z czego robi sie whiskyWink chociaz... nadal na ich www wisi taki kwiatek:
cyt.: Whisky Jakubiak to 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan. Ten szlachetny trunek został wytworzony z jednego rodzaju słodu jęczmiennego (single malt) i przygotowany w jednej beczce (single barrel). Destylat powstał na bazie różnych gatunków piw.
pierwsze (z jednego rodzaju slodu) zaprzecza drugiemu (z roznych gatunkow piw)... co za ignorant pisze im takie bzdury?
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz
#69
Nieważne co, byleby napisać Wink

A pił ktoś z Was whisky od Jakubiaka w ogóle?
Odpowiedz
#70
probowalem, pisalem o tym w tym watku, koledzy "z innej beczki" rowniez probowali - znajdziesz na ich blogu reportaz z wizyty w destylarni Ciechan.
bardzo przyzwoity destylat trafil do bardzo kiepskich beczek na bardzo krotko Sad
ale... IMHO to najlepsza z cztetech whisky reklamowanych jako "pierwsza polska whisky", ktorych mialem przyjemnosc (watpliwa) sprobowac.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości