Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Notki] muszę to zacząć gdzieś zapisywać - notki meszka0009
#11
Campbeltown
Glen Scotia Double Cask
WB - https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...ouble-cask

Nos - lotny i słodki, owoce (brzoskwinia, zielone jabłko), likier wiśniowy z migdałami
Smak- słodka, oleista, cytrusy, pieprzność, ciekawa morska nuta
Finisz - stara deska, gorzka czekolada, trochę soli morskiej
Ocena - 4/10 Ciekawie wkomponowane te morskie nuty, wyczuwalna też beczka po sherry, owoce dominują. Dobra whisky z wytrawnym, długim finiszem, chociaż raczej nie do zapamiętania na dłużej.
Odpowiedz
#12
Highland
Glengoyne 12 YO
Beczki po sherry i bourbonie pierwszego napełnienia.
WB - https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...2-year-old

Nos - toffee, wiśnia w likierze, pomarańcza, zielone jabłko, suszone rodzynki, a w tle kokos. Bardzo przyjemny, łagodny aromat.
Smak - trochę ciemnej czekolady i pieprzu, sherry.
Finisz - średnio długi, w kierunku krótszego. Owocowy, lekki, jakby trochę mineralny. Na sam koniec daje się wyczuć kakao.
Ocena - 5/10. Lubię ciężkie, oleiste, morskie whisky, gdzie torf odgrywa znaczną rolę. A tutaj zupełna odwrotność, whisky bez odrobiny torfu (znak rozpoznawczy - słód suszony ciepłym powietrzem, brak udziału dymu torfowego), o charakterze rzeczywiście znacznie bliższym lowlandowi niż highlandowi. A mimo wszystko na pewno będę ją ciepło wspominał, za świetny aromat, przyzwoity finisz i jako coś lekkiego z odrobiną złożoności, dzięki czemu pije się ją lekko, a nie nudzi.
Odpowiedz
#13
Campbeltown
Springbank 10 YO
Beczki po bourbonie i sherry.
WB - https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...0-year-old

Nos - Średnio lotny, toffee, kwiaty, rodzynki, lekki (ale wyraźnie zauważalny) torf i skóra.
Smak - ten lekki torf z aromatu rzeczywiście obecny w smaku. Jest słodko, figi, trochę dębiny.
Finisz - W kierunku krótkiego i mało wyrazistego. Trochę pieprzny i lekko dymny ze słonymi nutami.
Ocena - 5,5/10. Zgrabnie wkomponowane nuty torfowe, które towarzyszą nam na każdym etapie obcowania z tą whisky. Plus dla Springbank zawsze propsy za przywiązanie do tradycji i nie filtrowanie na zimno ani barwienie karmelem. Będę miło wspominał i z chęcią sprawdzę inne whisky z tej destylarni.
Odpowiedz
#14
Islay
Bunnahabhain 12 yo
WB - https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...2-year-old

Nos - słodki, słodowy, wyraźna suszona śliwka i wiśnia, lekka mięta, morska bryza.
Smak - słodka, oleista. Trawiasta, ziołowa ze słoną nutą. Dobrze schowany alkohol.
Finisz - Średnio długi, przyjemny, lekko dymny, skórzasty i kakaowy.
Ocena - 3,5/10. Porządna podstawka, zdecydowanie bardziej złożona i przyjemniejsza w aromacie niż smaku, który jest mało wyrazisty.
Odpowiedz
#15
Speyside
Aberlour 15 YO double cask
Destylaty leżakowane 14 lat w beczkach po bourbonie i sherry, następnie mieszane i na ostatni rok trafiają do beczki po Sherry Oloroso.
WB - https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... 5-year-old

Nos - Średnio lotny, bardzo owocowy, akcenty sherry, owocowe lody śmietankowe, pod spodem słodka mleczna czekolada, wanilia, kremowość.
Smak - mocno daje o sobie znać sherry, mniej słodka niż zwiastował to aromat. Keks z bakaliami i orzechami.
Finisz - trwający, czekoladowy (teraz już bardziej w gorzką czekoladę), waniliowo - migdałowy.
Ocena 4/10- Mógłbym ją długo wąchać, świetny, deserowy aromat. Smak i finisz już znacznie mniej intensywny i wyraziste, ale wciąż przyjemnie się ją piło.
Odpowiedz
#16
Islay
Caol Ila Distillers Edition Moscatel Cask 2002
Destylowana w 2002, butelkowana w 2014 , Leżakowana w beczce po winie Moscatel.
WB - https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...l-ila-2002

Nos - torf oczywiście, ale nie zatykający, przyjemny, średnio lotny. Przełamany słodyczą słodkich winogron, wiśni. Trochę jajecznych nut. Po dodaniu wody rozwija się piękny winny aromat, słodki, miodowy, kwiatowy.
Smak - torf w pierwszym momencie, następnie wanilia, słodkie białe winogrona, coś jakby porzeczka. Znowu pojawia się jajeczna nuta, zgaszona zapałka. Świetnie ukryty alkohol.
Finisz - dymny, tytoniowy, czekoladowy, spalone kable, trwający.
Ocena - 5,5/10. Złożona, słodka whisky, torf nie przytłacza, sporo daje się spod niego wyczuć. Chociaż w smaku nie jest tak wyrazista jakbym się spodziewał.
Odpowiedz
#17
Speyside
BenRiach 12 YO Sherry Wood
Połączenie whisky dojrzewającej w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez
WB - https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...2-year-old

Nos - moc suszonych owoców, rodzynki, wyraźna żurawina, gorzka czekolada, przyprawy (cynamon, pieprz), kremowa. Bardzo przyjemny, słodki aromat.
Smak - w ustach pełna, oleista, wciąż wyraźne nuty sherry, suszone owoce i figi z jeszcze wyraźniejszą czekoladą, która wychodzi na pierwszy plan. Jest słodko, leciutka pieprzność.
Finisz - czekolada, wanilia, dębina. Średnio intensywny, długi.
Ocena - 6/10. Naprawdę miłe zaskoczenie, jak na ten wiek (i cenę) jest bardzo wyrazista, beczki sherry oddały co miały. Aromat był najlepszym elementem, ale smak i finisz wcale nie odbiegły jakoś znacząco. Może oceniłem ją przesadnie entuzjastycznie ale naprawdę mi smakowała.
Odpowiedz
#18
Wyspa Skye
Talisker Port Ruighe
NAS, finiszowana w beczkach po porto
WB - https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...ort-ruighe

Nos - niezbyt lotny jak na taliskera, torf - bandaże, trochę spalonych kabli. Oprócz tego słodkie nuty syropu z wiśni. Generalnie aromat nie tak intensywny jak w chociażby talisker 10 lub skye.
Smak - wyraźna słodycz, co jest lekkim zaskoczeniem. Umiarkowane torfowe nuty wymieszane z ciemną czekoladą, soczystymi wiśniami i suszonymi śliwkami. Trochę korzennych przypraw, lekka pieprzność, ale alkohol dobrze ukryty.
Finisz - ciekawie owocowy, wędzony, słony, lekko ściągający. Średnio długi, po chwili wyłania się torf i potem pozostaje już tylko on.
Ocena - 3,5/10 - finiszowanie w beczkach po porto wyraźnie ugrzeczniło charakter znany z innych whisky z wyspy Skye. Jest znacznie słodziej, chociaż w aromacie ubogo. Brakuje morskiego, zdecydowanego charakteru, który ujawnia się trochę jedynie w finiszu, który jest zdecydowanie najlepszym elementem tej whisky.
Odpowiedz
#19
Speysiade
Glenfarclas 18 yo
WB : https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/78652

Nos - Wiśnie, likier wiśniowy, trochę aromatów farby, zielonego jabłka, migdałów, wanilii, miodu, suszonych jabłek.
Smak - Whisky jest słodka, oleista, niestety od początku dosyć pieprzna. Kiedy już to minie to daje się wyczuć smaki lakierowanego drewna, czekolady, wiśni, razowego chleba.
Finisz - Trwający, ciemna czekolada przechodząca w belgijską pralinę. Trochę ziołowych nut na sam koniec plus super długi i wyraźny posmak suszonych owoców, który przywodzi mi na myśl jakieś belgijskie piwa w stylu Dubel, Tripel itp. Uprzyjemnia to bardzo odbiór tej whisky.
Ocena - 4/10. Whisky zupełnie poprawna ale jako całokształt to nic wyjątkowego. Jednak naciągnąłem ocenę za finisz, który był moim zdanie świetny, bardzo przyjemny, długi i złożony. Szkoda, że smak i aromat nie dorównują, ale za finisz brawa.
Odpowiedz
#20
Highland
Highland Park Dark Origins
First fill (80%) oraz refill (20%) beczki po sherry
WB : https://www.whiskybase.com/whiskies/whis...rk-origins

Nos - Słodki aromat suszonych owoców, rodzynek, wiśni, odrobina skórki z pomarańczy i dymne nuty stanowiące tło.
Smak - Whisky niezbyt słodka i gęsta, pieprzność zaznaczona, poza tym słodowa, suszone owoce połączone z toffee i odrobiną orzechów laskowych.
Finisz - średnio długi, toffee, potem pojawia się dym z ogniska i gorzka czekolada.
Ocena 3,5/10 - whisky nie wyróżnia się niczym szczególnym, ma rzeczywiście przyjemny finisz, ale reszta tylko poprawna.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości