02-16-2018, 04:17 PM
Premiera pierwszej butelki The Taste of Whisky!
Rok 2018 jest dla nas wyjątkowy, mija bowiem 5 lat od powstania społeczności The Taste of Whisky (pierwotnie Smak Whisky), a jak wiemy okrągłe rocznice to najlepszy moment do celebracji. Ten wyjątkowy okres chcemy uczcić projektem, którego wdrożenie w życie to spełnienie naszych prywatnych marzeń. Tak jak dobra whisky potrzebuje czasu, tak my poświęciliśmy wiele miesięcy, dni i godzin aby przygotować dla Was coś wyjątkowego. Zwieńczeniem naszej pracy jest butelka, która napawa nas niesamowitą dumą i którą z przyjemnością podzielimy się ze światem whisky.
Przedstawiamy Wam pierwszą edycję whisky single malt wyselekcjonowaną i zabutelkowaną przez The Taste of Whisky - The Glenrothes 1997.
Słów kilka o samej destylarni:
Destylarnia Glenrothes powstała w 1879 roku w Szkocji, w miejscowości Rothes, region Speyside (północno-wschodnia część kraju). Założycielami byli James Stuart, ówczesny właściciel innej destylarni, położonej nieopodal - The Macallan oraz jego dwóch wspólników, Robert Dick i William Grant.
Woda wykorzystywana do produkcji destylatu pochodzi wyłącznie z Ardcanny i Brauchill - dwóch źródeł przepływających w pobliżu destylarni. Glenrothes jako jedna z niewielu w Szkocji wyposażona jest zarówno w drewniane (tradycyjne) oraz metalowe (stal nierdzewna) kadzie fermentacyjne. Na jej terenie znajduje się również niewielki zakład bednarski, który zaopatruje w beczki Glenrothes jak i kilka innych pobliskich destylarni. Za proces destylacji alkoholu odpowiada łącznie 5 par alembików, mogących wyprodukować ponad 5 mln litrów czystego alkoholu rocznie.
Produkowana w Rothes whisky stanowi serce popularnej na wyspach whisky blended, Cutty Sark oraz jest istotnym składnikiem innej whisky mieszanej - Famous Grouse. Tylko niewielka część z rocznej produkcji przeznaczana jest na edycje single malt oznaczone logiem Glenrothes.
The Glenrothes 1997 dla The Taste of Whisky
Cask strength natural color not chill filtered
Wiek: 20 lat
Destylacja: 30/09/1997
Butelkowanie: właśnie jest nalewana do butelek
Beczka: Sherry Butt, PX octave finish od 27/9/2017
Moc: 56.1%
Liczba butelek: 72
The Glenrothes 1997 „The Time” to pierwsza butelka z serii, obrazująca upływający czas, który jako jeden z wielu czynników ma istotny udział w procesie produkcji whisky. Autorem specjalnie zaprojektowanej grafiki na potrzeby naszej butelki jest Monique Tromp-Slegers (http://www.whisky-arts.nl), holenderska artystka, która łącząc swoje dwie największe pasje - whisky oraz sztukę - worzy unikalne dzieła, których motywem przewodnim jest woda życia
Whisky ta jest odzwierciedleniem naszych własnych preferencji i oczekiwań względem alkoholi starzonych w dębinie. Uwielbiamy charakter typowy dla regionu Speyside, czyli owocowość i słodycz płynącą z samego destylatu oraz nuty biszkoptowe z elementami wanilii, odrobiną wytrawności, oleistością i typowymi dla beczek po Sherry smakami daktyli i rodzynek. Wyselekcjonowana whisky pochodzi z jednej beczki i jest butelkowana w swojej oryginalnej mocy, bez dodatku wody, bez filtracji na zimno oraz w naturalnym kolorze.
‼ Przedsprzedaż w cenie 429 zł trwa do dnia 28/02/2018 ‼
Po tym terminie obowiązywać będzie cena regularna 489 zł. Zamówienia przyjmowane są e-mailowo na adres zamowienia@ttow.pl lub za pośrednictwem wiadomości prywatnej. Nakład butelki jest niewielki, dlatego decyduje kolejność zgłoszeń.
Sláinte!
Bartek&Rafał
Rok 2018 jest dla nas wyjątkowy, mija bowiem 5 lat od powstania społeczności The Taste of Whisky (pierwotnie Smak Whisky), a jak wiemy okrągłe rocznice to najlepszy moment do celebracji. Ten wyjątkowy okres chcemy uczcić projektem, którego wdrożenie w życie to spełnienie naszych prywatnych marzeń. Tak jak dobra whisky potrzebuje czasu, tak my poświęciliśmy wiele miesięcy, dni i godzin aby przygotować dla Was coś wyjątkowego. Zwieńczeniem naszej pracy jest butelka, która napawa nas niesamowitą dumą i którą z przyjemnością podzielimy się ze światem whisky.
Przedstawiamy Wam pierwszą edycję whisky single malt wyselekcjonowaną i zabutelkowaną przez The Taste of Whisky - The Glenrothes 1997.
Słów kilka o samej destylarni:
Destylarnia Glenrothes powstała w 1879 roku w Szkocji, w miejscowości Rothes, region Speyside (północno-wschodnia część kraju). Założycielami byli James Stuart, ówczesny właściciel innej destylarni, położonej nieopodal - The Macallan oraz jego dwóch wspólników, Robert Dick i William Grant.
Woda wykorzystywana do produkcji destylatu pochodzi wyłącznie z Ardcanny i Brauchill - dwóch źródeł przepływających w pobliżu destylarni. Glenrothes jako jedna z niewielu w Szkocji wyposażona jest zarówno w drewniane (tradycyjne) oraz metalowe (stal nierdzewna) kadzie fermentacyjne. Na jej terenie znajduje się również niewielki zakład bednarski, który zaopatruje w beczki Glenrothes jak i kilka innych pobliskich destylarni. Za proces destylacji alkoholu odpowiada łącznie 5 par alembików, mogących wyprodukować ponad 5 mln litrów czystego alkoholu rocznie.
Produkowana w Rothes whisky stanowi serce popularnej na wyspach whisky blended, Cutty Sark oraz jest istotnym składnikiem innej whisky mieszanej - Famous Grouse. Tylko niewielka część z rocznej produkcji przeznaczana jest na edycje single malt oznaczone logiem Glenrothes.
The Glenrothes 1997 dla The Taste of Whisky
Cask strength natural color not chill filtered
Wiek: 20 lat
Destylacja: 30/09/1997
Butelkowanie: właśnie jest nalewana do butelek
Beczka: Sherry Butt, PX octave finish od 27/9/2017
Moc: 56.1%
Liczba butelek: 72
The Glenrothes 1997 „The Time” to pierwsza butelka z serii, obrazująca upływający czas, który jako jeden z wielu czynników ma istotny udział w procesie produkcji whisky. Autorem specjalnie zaprojektowanej grafiki na potrzeby naszej butelki jest Monique Tromp-Slegers (http://www.whisky-arts.nl), holenderska artystka, która łącząc swoje dwie największe pasje - whisky oraz sztukę - worzy unikalne dzieła, których motywem przewodnim jest woda życia
Whisky ta jest odzwierciedleniem naszych własnych preferencji i oczekiwań względem alkoholi starzonych w dębinie. Uwielbiamy charakter typowy dla regionu Speyside, czyli owocowość i słodycz płynącą z samego destylatu oraz nuty biszkoptowe z elementami wanilii, odrobiną wytrawności, oleistością i typowymi dla beczek po Sherry smakami daktyli i rodzynek. Wyselekcjonowana whisky pochodzi z jednej beczki i jest butelkowana w swojej oryginalnej mocy, bez dodatku wody, bez filtracji na zimno oraz w naturalnym kolorze.
‼ Przedsprzedaż w cenie 429 zł trwa do dnia 28/02/2018 ‼
Po tym terminie obowiązywać będzie cena regularna 489 zł. Zamówienia przyjmowane są e-mailowo na adres zamowienia@ttow.pl lub za pośrednictwem wiadomości prywatnej. Nakład butelki jest niewielki, dlatego decyduje kolejność zgłoszeń.
Sláinte!
Bartek&Rafał