07-14-2017, 08:22 AM
maturowac w beczce po ogorkach kiszonych - zdecydowanie nie. natomiast bardzo fajna whisky by byla (kwiatowo-cytrusowa) jesli fermentowac w takiej beczce. serio. pierwsze skrzypce beda wtedy graly bakterie/paleczki kwasu mlekowego. te same bakterie zyja sobie i rozwijaja sie podczas fermentacji w klasycznych (drewnianych) kadziach fermentacyjnych. kilkanascie lat temu w Bowmore wymienili stare kadzie na stalowe. po kilku miesiacach wrocili ponownie do drewnianych, bo wlasnie kwiatkow im brakowalo. nie sadze, ze zrobili to dla reklamy/legendy, bo koszty tej operacji byly ogromne. oczywiscie mozna i w stalowych fermentujac ponad 60h, bo te bakterie sa tez w slodzie/brzeczce, ale wtedy co innego juz jedza... ... ... dluga historia...
edit - w zwiazku z pytaniami na PM:
troche pisalem o tych bakteriach na BOW np. http://bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=2552
(polecam wyszukiwarke)
na jakies bardzo konkretne/precyzyjne pytania moge oczywiscie tu odpowiedziec, ale nie ogolnie, bo to temat-rzeka.
edit 2 - spytalem Jakubiaka jak to jest/bedzie z whisky od Ciechana. podalem link do tego watku. wczoraj potwierdzil otrzymanie zapytania, czekam na odpowiedz :mrgreen:
edit - w zwiazku z pytaniami na PM:
troche pisalem o tych bakteriach na BOW np. http://bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=2552
(polecam wyszukiwarke)
na jakies bardzo konkretne/precyzyjne pytania moge oczywiscie tu odpowiedziec, ale nie ogolnie, bo to temat-rzeka.
edit 2 - spytalem Jakubiaka jak to jest/bedzie z whisky od Ciechana. podalem link do tego watku. wczoraj potwierdzil otrzymanie zapytania, czekam na odpowiedz :mrgreen:
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky