Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Surykatkowy sampling edycja II
Co do wyboru butelek to każdy z nas ma różny gust i preferencje nigdy nie poważylbym się na ocenianie gustu kolegów pytanie o ilość butelek jest o tyle istotne że po prostu warto zastanowić się czy poprosić o 100 czy 50 i to tylko tyle organizujecie samplingi pozwalające na zapoznanie się z wypustami nieosiagalnymi dla zwykłych zjadaczy.. Whisky bardzo to doceniam i zawsze staram się dać temu wyraz
Odpowiedz
Cytat:Możesz interpretować to pytanie jak chcesz :-D :-D :-D

Bartku jeśli na poważnie, to sam wiesz iż te wypusty od MOS z lat 70-tych w przypadku Glengoyne były bardzo udane jak do tej pory, co prawda ten najsłynniejszy była po sherry, tu jest nadzieja iż patrząc na oceny i rocznik może być naprawdę dobrze, pomimo iż to bourbon. Jest ona droga, ale w tej serii co się działo z cenami wiadomo, stąd obecny wypust już na starcie ma cenę bardzo wysoką.Stąd też propozycja tej butli z mojej strony.Jak się nie uda rozsamplować to trudno, jeszcze kilka rzeczy jest w zanadrzu Wink

Cytat:Co do wyboru butelek to każdy z nas ma różny gust i preferencje nigdy nie poważylbym się na ocenianie gustu kolegów pytanie o ilość butelek jest o tyle istotne że po prostu warto zastanowić się czy poprosić o 100 czy 50 i to tylko tyle organizujecie samplingi pozwalające na zapoznanie się z wypustami nieosiagalnymi dla zwykłych zjadaczy.. Whisky bardzo to doceniam i zawsze staram się dać temu wyraz
Pio1 masz całkowitą rację że dobrze byłoby od razu wszystkie butle wrzucić, żeby każdy wiedział na co się nastawić, ale z dwóch powodów nie chcę tego robić; nie mam fizycznie butelek w domu jeszcze kupionych, więc nie będę obiecywał 'gruszek na wierzbie', po drugie linków z pewnych względów nie chcę na razie wrzucać Wink
Odpowiedz
surykatka napisał(a):Na 1 stronie wątku kontynuacja samplingu Wink Kolejna butelka:
Glengoyne 1972/2015 MOS c.15037 45,2%

50 ml poproszę.

Muszę jednak powiedzieć, że nie rozumiem dlaczego zdecydowałeś się na te rozwiązanie w jednym wątku. Trzeba szukać po kilku stronach, żeby znaleźć ostatnie zamówienie i móc zweryfikować czy się załapałem, czy nie. Do tego te stopniowe wprowadzanie kolejnych butelek....? Dlaczego tak? Nie wiadomo co jeszcze będzie, ile tego będzie, jakie będą koszty... Twoje wcześniejsze rozwiązania bardziej mi odpowiadały.
Odpowiedz
Cytat:Muszę jednak powiedzieć, że nie rozumiem dlaczego zdecydowałeś się na te rozwiązanie w jednym wątku. Trzeba szukać po kilku stronach, żeby znaleźć ostatnie zamówienie i móc zweryfikować czy się załapałem, czy nie. Do tego te stopniowe wprowadzanie kolejnych butelek....? Dlaczego tak? Nie wiadomo co jeszcze będzie, ile tego będzie, jakie będą koszty... Twoje wcześniejsze rozwiązania bardziej mi odpowiadały.
Oki następnym razem wrócę do starej formuły, teraz już nie będę tego zmieniał.
Na 1 stronie jest sampling, na końcu wątku info że doszła kolejna butelka, więc właściwie zerka się tylko na 1 wpis, nie trzeba pozostałych stron przeglądać.

Jak mogę podać kolejne butelki skoro nie wiem czy na pewno będę je miał, to że mi ktoś coś odłożył za granicą nie oznacza że dotrze to do mnie, miałem już takie nauczki w przeszłości, konkurencja nie śpi. A potem będę przed wami świecił oczami.

Ale masz rację następnym razem zrobię osobne wątki dla każdej butelki i będzie spokój, chociaż to nie pozwoli zaplanować co kupić, bo i tak bym wszystkiego na raz nie wrzucił, bo nawet gdybym miał taki potencjał finansowy i zrobił tak drogie zakupy, to potem jest duże ryzyko iż zostanę z niezamkniętymi butelkami, czasami nawet niektóre osoby się po czasie wycofują, sam wiesz coś o tym, tak bywa i tyle. Pół biedy jeśli to będą butle za 100-200e, ale jak już w okolicach 500e i więcej, a takich butelek będzie kilka to będę miał spory problem, np. ten Glengoyne od MOS jest już kupiony i zapłacony 1750zł, jak nie zamknie się butla to Sad ale cóż takie życie.

Ale żeby nie nawijać, sampling robi się dla forumowiczów, więc to im ma być wygodnie.. więc w pełni się zgadzam podsumowując z tym co napisałeś Wink poprawię się na przyszłość :oops:
Odpowiedz
Bartku Wink Tak wiem dlaczego wybór padł na Glengoyne i bardzo się cieszę, że ją samplujesz.
Lata 70 wszyscy lubimy bez względu czy rarities/nie rarities Big Grin
Odpowiedz
To zapodaj 50ml dla mnie Smile
Odpowiedz
100ml dla kolegi spod Piły Smile
Odpowiedz
Bartek napisał(a):Bartku Wink Tak wiem dlaczego wybór padł na Glengoyne i bardzo się cieszę, że ją samplujesz.
Lata 70 wszyscy lubimy bez względu czy rarities/nie rarities Big Grin
Grunt, że na zdjęciu wyjdzie ładnie Wink
Odpowiedz
surykatka napisał(a):
Cytat:Muszę jednak powiedzieć, że nie rozumiem dlaczego zdecydowałeś się na te rozwiązanie w jednym wątku. Trzeba szukać po kilku stronach, żeby znaleźć ostatnie zamówienie i móc zweryfikować czy się załapałem, czy nie. Do tego te stopniowe wprowadzanie kolejnych butelek....? Dlaczego tak? Nie wiadomo co jeszcze będzie, ile tego będzie, jakie będą koszty... Twoje wcześniejsze rozwiązania bardziej mi odpowiadały.
Oki następnym razem wrócę do starej formuły, teraz już nie będę tego zmieniał.
Na 1 stronie jest sampling, na końcu wątku info że doszła kolejna butelka, więc właściwie zerka się tylko na 1 wpis, nie trzeba pozostałych stron przeglądać.

Jak mogę podać kolejne butelki skoro nie wiem czy na pewno będę je miał, to że mi ktoś coś odłożył za granicą nie oznacza że dotrze to do mnie, miałem już takie nauczki w przeszłości, konkurencja nie śpi. A potem będę przed wami świecił oczami.

Ale masz rację następnym razem zrobię osobne wątki dla każdej butelki i będzie spokój, chociaż to nie pozwoli zaplanować co kupić, bo i tak bym wszystkiego na raz nie wrzucił, bo nawet gdybym miał taki potencjał finansowy i zrobił tak drogie zakupy, to potem jest duże ryzyko iż zostanę z niezamkniętymi butelkami, czasami nawet niektóre osoby się po czasie wycofują, sam wiesz coś o tym, tak bywa i tyle. Pół biedy jeśli to będą butle za 100-200e, ale jak już w okolicach 500e i więcej, a takich butelek będzie kilka to będę miał spory problem, np. ten Glengoyne od MOS jest już kupiony i zapłacony 1750zł, jak nie zamknie się butla to Sad ale cóż takie życie.

Ale żeby nie nawijać, sampling robi się dla forumowiczów, więc to im ma być wygodnie.. więc w pełni się zgadzam podsumowując z tym co napisałeś Wink poprawię się na przyszłość :oops:

Bartosz, spokojnie. Nic się nie dzieje. Zapytałem tylko. Wink

Mieliśmy już przecież takie rozwiązania (również z Twojej strony), że robiło się "rekonesans" i było wiadomo, czy będą chętni czy nie. Ja wolę taki scenariusz, bo akurat jestem osobą, która lubi wiedzieć co ją czeka. Wtedy łatwiej mi jest przygotować się finansowo i mam szansę podjąć decyzję czy wezmę wszystkiego po 100, po 50 a może tylko po 25. Uczestniczymy w tej samplingowej karuzeli już jakiś czas, więc oboje wiemy o co chodzi.

Jeżeli planował bym kilka butli w okolicach 500eur każda to bym po prostu podał to do informacji, że takie są plany i że sampling nie jest gwarantowany bo do zakupu można przystapić dopiero, jak się zbierze komplet, i tyle. Może z odpowiedniego punktu widzenia moje podejście jest mało efektowne bądź wręcz naiwne ale nie zastanawiam się nad tym czy konkurencja śpi czy nie śpi. Nie zwracam na nią uwagi i staram się robić swoje. Moim zdaniem to w końcu "tylko" sampling. Każdy ma oczywiście jakiś swój sposób działania i tego się trzyma. I dobrze, że tak jest.

Pzdr.
Odpowiedz
Masz całkowitą rację i wrócę do poprzedniej formy samplingu, bo była sprawdzona. Ale wracając do tematu, z butlami ciekawymi obecnie jest szaleństwo, dobrze o tym wiesz, najczęściej sklepy mają tylko po 1 sztuce.
Do tego naprawdę czasami to wszystko ogarnąć; bo w domu kupę roboty, w pracy na okrągło się siedzi, z wieloma sklepami naraz emailowa korespondujesz i negocjujesz, itd. .. i jeszcze butle muszę być takie żeby forumowiczom podeszły Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości