04-09-2018, 09:42 AM
Cytat:Jednego pana trzeba było pilnować bo coś mu oko się zamykało :lol:
.. oczko mu się faktycznie z lekka przymykało :mrgreen:
Jakie piwa polecacie?
|
04-09-2018, 09:42 AM
Cytat:Jednego pana trzeba było pilnować bo coś mu oko się zamykało :lol: .. oczko mu się faktycznie z lekka przymykało :mrgreen:
04-15-2018, 06:25 PM
surykatka napisał(a):Cytat:Jednego pana trzeba było pilnować bo coś mu oko się zamykało :lol: Hehe nie wiem o czym mowicie :lol:
07-20-2018, 09:04 AM
nie zebym polecal, bo nie probowalem (tego piwa), ale marketingowo ciekawe/odwazne:
http://mobile.innpoland.pl/145069,piwo- ... -2-modelek a o tych bakteriach wiele razy pisalem przy okazji dlugiej fermentacji, w mlodej whisky daja wiele kwiatowych aromatow. nie wazne skad zostaly pobrane, we wszystkich dziorkach wystepuja te same szczepy.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
07-20-2018, 04:13 PM
ja tam bym spróbował hehe
07-20-2018, 04:50 PM
To może troszkę zepsuje wam te nowinki, a w zasadzie nie ja, tylko Kopyra, można go lubić, lub nie, ale on zawsze rok wcześniej wie co będzie małych browarach w Polsce https://www.youtube.com/watch?v=VBZdps5ptwI
07-21-2018, 09:29 AM
nie zepsujesz, zreszta ten filmik byl w linku, ktory podalem.
tak, jak pisalem, te szczepy mogli pobrac rownie dobrze z ogorkow kiszonych, kefiru czy odbytu. ciekawe jest wlasnie jak rynek zareaguje na ta wagine
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
07-21-2018, 05:03 PM
Ups :oops: tak mnie to piwo interesowało, że nawet linka nie otworzyłem. Jest plus tych dyrdymałów mających zrobić dużo szumu reklamującego piwo, do burbonów kukurydzianych dodaje się wody odwarowej z poprzedniej destylacji, tak zwanego dundru i uwaga bimbrownicy troszkę źle sobie to zinterpretowali i dodają do wody którą później zacierają, a co za tym idzie gotują itd. a powinni mały dodatek do fermentacji, ale kukurydza czy będzie walić kiszonką , czy nie ,mnie mało interesuje, ale żyto, żyto to już nasze dobro narodowe, bo mamy jako ziarno najlepsze żyto na świecie i by żyto nie waliło, a może walić i kiszonką i rzygowinami w zależności jak pójdzie fermentacja należy dodać bakterii wtedy już po drugiej destylacji smakuje przednio, nie mylić z rektyfikacją, bo nie pisze tu o czystej, czystej, a o takiej z intensywnym przyjemnym smaku i zapachu. Jeśli ktoś nie wie o czym mówię, to polecam zbyt mocno wyczyszczone żyto od Potockich, jest zbyt mocno wyczyszczone, ale ma ten właśnie specyficzny pozytywny smaczek.
07-21-2018, 07:05 PM
na szybko, bo OT sie robi:
zyto kiszonka wali, kiedy "gorzelnicy" nie wiedza do czego sluzy papierek lakmusowy przed fermentacja. tak, laktobakterie tez zakwaszaja, ale wtedy jest zwykle juz zbyt pozno (platki kwiatow na rzygowinach). mozna jeszcze ratowac sie podczas destylacji, bo jesli serce pociac na 5 rownych objetosciowo czesci, to kiszonka jest w 3-ciej. generalnie zyto jest najlepsze jak wylac z niego srodek serca. serio. ostatnim ratunkiem jest bardzo silna maturacja. prawie wszystkie te smrody zamieniaja sie w glebokie korzenne aromaty.
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
01-01-2019, 07:47 PM
Nieraz warto posprzątać w szafce
Zakurzony i zapomniany stał gdzieś na tyłach szafki - warka do 20/01/2018 - w sumie dobrze, że trochę postał, smakuje wybornie
10-24-2019, 10:46 AM
Jeżeli nie przeszkadza Ci, że trochę "mało męskie", to polecam łomże miodową. Jak trafisz dobry miód, to najlepsze piwo jakie piłem
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|