Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słownik pojęć whisky
#1
A
Alembik - urządzenie służące do destylacji

B
Blended Whisky - Whisky mieszana. Mieszanka whisky słodowych i zbożowych z różnych destylarni. Wiek określany na podstawie najmłodszego destylatu w mieszance.
Blended Malt - Mieszanka tylko whisky słodowych z różnych destylarni
Bourbon, Burbon - Whiskey amerykańska produkowana głównie z kukurydzy (zawartość min. 51%) oraz innych zbóż. Może być leżakowana tylko w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Musi leżakować minimum 2 lata.

C
Cask strenght (CS) - whisky nie rozcieńczana wodą

I
IB - Independent Bottling (lub Private Botling). Whisky rozprowadzana przez niezależnych dystrybutorów.

M
Mothballed (o destylarni) - wyciszona. Destylarnia nie produkuje whisky, ale jej sprzęt jest utrzymywany w należytej kondycji tak by ponowna destylacja była możliwa wkrótce po decyzji o jej wznowieniu.

N
Non-chill filtered - whisky nie filtrowana na zimno

K
Koala - Caol Ila

O
OB - Official Bottling. Whisky butelkowana i rozprowadzana przez destylarnię lub firmę, które destylarnie posiada. Np. Diageo.

P
Pure Malt - patrz. Blended Malt

U
Un-chill filtered - sprawdź Non-chill filtered

S
Single Barrel - Whisky pochodząca z jednej beczki (trochę szersze pojęcie od Single Cask. Single Barrel używane jest także do bourbonów i innych whisky niż słodowe)
Single Cask - Whisky słodowa produkowana w jednej destylarni i pochodząca z jednej beczki. Whisky taka nie jest filtrowana na zimno.
Single Grain - Whisky zbożowa pochodząca tylko z jednej destylarni
Single Malt - Whisky słodowa produkowana w jednej destylarni.

V
Vatted Malt - patrz. Blended Malt

T
Tasting Notes - Notatki z degustacji - nuty smakowe i zapachowe
Odpowiedz
#2
Single Grain - whisky zbożowa pochodząca tylko z jednej destylarni
Blended Whisky - whisky mieszana - mieszanka whisky słodowych i zbożowych z różnych destylarni. Wiek określany na podstawie najmłodszego destylatu w mieszance.
Blended Malt, Vatted Malt, Malt Blend - mieszanka whisky słodowych z różnych destylarni
Bourbon, Burbon - Whiskey amerykańska, w której zawartość kukurydzy stanowi przynajmniej 51%. Produkowana głównie w kentucky. Może być leżakowana tylko w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Musi leżakować minimum 2 lata.
Corn Whiskey - Whisky kukurydziana - Whisky w której kukurydza stanowi przynajmniej 80% objętości. Jako jedyna whisky nie musi być leżakowana.
New Make Spirit, White Dog, Moonshine, Mountain Dew, Księżycówka - nazwa destylatu zanim osiągnie wymagany wiek, aby była nazywana whisk(e)y.

Finisz - smak, który whisky pozostawia po przełknięciu.
Maturacja, aging - leżakowanie whisky w beczce.
Finishing - leżakowanie destylatu w beczce po innym alkoholu, np. po sherry, maderze, czy porto przez kilka ostatnich miesięcy przed zabutelkowaniem.
Proof - amerykańska skala procentowości. Aby obliczyć procenty ze skali proof, podziel przez 2.
Age - wiek whisky. Jeśli whisky ma 12 lat, oznacza to, że najmłodszy destylat w tej whisky ma 12 lat. Mogą być tam destylaty 15, 18, czy nawet 30 letnie, ale nie może być młodszych niż 12 lat.
Odpowiedz
#3
Mothballed (o destylarni) - wyciszona. Destylarnia nie produkuje whisky, ale jej sprzęt jest utrzymywany w należytej kondycji tak by ponowna destylacja była możliwa wkrótce po decyzji o jej wznowieniu.

Do definicji Proof dodałbym również, że istnieją proofy brytyjskie i w tym przypadku 100 proofów = 57%
Odpowiedz
#4
sorki może nie ten temat ale przykłady destylarni uśpionych?
Odpowiedz
#5
W tej chwili na pewno Clynelish:
http://whiskysponge.com/2015/11/10/clyn ... character/

Na stronie http://www.maltmadness.com/whisky/ jako mothballed wymienione są Caperdonich i Inverleven (Dumbarton), ale obie obecnie zamknięta definitywnie.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości