![]() |
Independent Bottlers który dobry? - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Ogólnie o whisky (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Independent Bottlers który dobry? (/showthread.php?tid=620) |
Independent Bottlers który dobry? - tomaj676869 - 03-12-2015 Nie widziałem podobnego tematu, więc pisze. Chiałbym sie dowiedzieć od Was który bottler jest godny polecenia i czyje wypusty trzymaja poziom :?: Zastanawiam sie nad butlą ze swojego rocznika (1985) i powiem szczerze ze pare rzeczy wpadło mi w oko. Ciekaw jestem Waszych opini, szczególnie interesuje mnie Signatory Vintage i ich seria Cask Strenght Collection ![]() Re: Independent Bottlers który dobry? - ron - 03-12-2015 Też jestem ciekawy tego tematu. Ja na razie mam jeszcze tyle przed sobą, że odpuszczam IB. Mam też wrażenie, że to strasznie zagmatwana sprawa i trzeba mieć niezłą wiedzę, aby poruszać się w tym gąszczu... Re: Independent Bottlers który dobry? - cubus - 03-12-2015 Przyłączam się do tematu - chętnie zapoznam się z opinią bardziej doświadczonych whiskopijców. Re: Independent Bottlers który dobry? - malthead - 03-12-2015 Haha.. i znowu temat rzeka i każdy pewnie będzie miał swoje zdanie a na koniec ron będzie wiedział jeszcze mniej niż na początku. ![]() Ja myslę, że z IB jest tak samo jak z samymi destylarniami. Są lepsze wypusty i są słabsze. Przykładów jest naprawdę bardzo wiele, i nie ma możliwości wyłonić jednego najlepszego. Każdy z nas pewnie może jedynie wskazać tych, których lubi i od których miał już okazję próbować dobre whisky. Ja w pierwszym typowaniu wskazał bym napewno: The Bottlers, Malts of Scotland, Maltbarn, Blackadder, Whisky-Doris, Signatory Vintage (owszem, jak najbardziej) ale przecież również Silverseal, Samaroli, Adelphi, Alba Import, Cadenhead.... itd, itd. Re: Independent Bottlers który dobry? - ron - 03-12-2015 A jaka jest generalnie geneza powstania IB ? Kiedyś myślałem, że destylarnie po prostu sprzedają im mniej udane wypusty. Wiem, że są też takie, które nie zadają się wogle z IB. Ciekawy jestem tych zależności i dlaczego destylarnie się bawią w taką odsprzedaż. No i jaki to jest udział w rynku niezależnych ? Re: Independent Bottlers który dobry? - Szpachla - 03-12-2015 Do tego tematu wydaje mi się łatwiej byłoby podejść odwrotnie... Czy istnieje bottler którego wypusty są konsekwentnie przeciętne, bądź wręcz słabe? Re: Independent Bottlers który dobry? - tomaj676869 - 03-12-2015 może i masz racje ale czy są tacy bottlerzy którzy leja tylko syf :?: Re: Independent Bottlers który dobry? - Szpachla - 03-12-2015 Na pewno nie ma, i ślepej kurze się ziarno trafi. Jednakowoż, śmiem podejrzewać że sytuacja jest dość podobna do OB. Są pewne destylarnie bądź marki po których można się spodziewać wypustu ogólnie niżej ocenianego i mnie 'podchodzącego' większości kupujących, są też takie których większość jest przeciętna ale mają swojego głównego konia pociągowego, i są też takie które można brać w ciemno. Łatwo mi sobie wyobrazić analogiczną sytuację z IB. Jako że osoby które się wypowiedziały raczej zgodnie twierdzą że ciężko jest wyłonić 'dobrych' bottlerów , próbowałem rzucić to samo pytanie od minimalnie innej strony. Może ktoś miał same złe doświadczenia z jakimś IB i mógłby się podzielić spostrzeżeniami ![]() Re: Independent Bottlers który dobry? - K@mil - 03-12-2015 Popieram to co pisze malt. Każda (prawie) destylarnia i każdy IB mają perły i słabizny w swoim portfolio. Ale wypustów jest tak dużo u każdego IB, że zawsze dobrać można te lepsze butle. Z polecanych przeze mnie: MoS, Signatory, The Bottlers, van Wees, Silver Seal, Cadenhead's. Jak ktoś pisał wyżej, IB to taka podobnej wielkości odnoga OB ![]() ![]() ![]() Re: Independent Bottlers który dobry? - Bartek - 03-12-2015 K@mil ma dużo racji... dodam tylko, że chyba jednak niektórym bottlerom nie wypada wypuszczać na rynek słabych whisky ![]() ![]() |