Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Giełda (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Dział: Sample (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX (/showthread.php?tid=615) |
Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - sebastian_ka - 03-09-2015 Witam, Chciałbym zaproponować Wam udział w moim pierwszym samplingu. Pierwszy sampling planowałem zrobić trochę później i miało to być coś innego. Nie mniej jednak czas biegnie a pozycji to spróbowania nie ubywa. Chciałbym Wam zaproponować dzisiaj dwa wypusty z egzotycznej, indyjskiej destylarni Amrut. Butelek jeszcze nie mam. Zamówię i sampling dojdzie do skutku jeżeli zbiorą się chętni. Ze względu na fakt, że (1) mam ograniczone możliwości czasowe, (2) ostatnio butelki w ramach samplingów zamykają się trochę wolniej podzieliłem sampling Amruta na kilka części. W pierwszej części chciałbym zaproponować dwa wypusty, które leżakowały w beczkach po sherry. Jeżeli będzie zainteresowanie wypustami tej destylarni to na pewno zaproponuję kolejne części samplingu tej destylarni. Dlaczego akurat Amrut? Są dwa powody: (1) wynika z mojej fascynacji Indiami. Jakiś czas temu byłem w Indiach ale wtedy jeszcze nie interesowałem się na tyle whisky aby próbować na miejscu. No a teraz jako wielbiciel Indii i whisky nie wyobrażam nie spróbować whisky z tego kraju (2) chciałbym sprawdzić jak smakuje whisky z innych regionów świta niż Szkocja czy Japonia. Zapraszam do udziału w samplingu. 1. Intermediate Sherry Matured http://www.whiskybase.com/whisky/18340/ ... termediate Cena: 26,5 zł / 50 ml (plus szkło i wysyłka) Chętni: sebastian_ka: 150 ml Tomek B: 50 ml cubus: 150 ml tomaj676869: 2 x 50 ml malthead: 50 ml krystian326: 50 ml Cask Strength: 50 ml p4blo: 100 ml ----------------------------- Zamknięta 2. Single Cask PX Sherry 0,7L Cena: 34 zł / 50 ml (plus szkło i wysyłka) Brak tego konkretnego cask no na whiskybase więc info podaję poniżej: Bottler Distillery Bottling Bottling serie Single Cask Vintage 2009 Bottled 2013 Casktype PX-Sherry Cask Casknumber 2694 Strength 56,5 % Vol. No of bottle / Number of bottles 056/328 Chętni: sebastian_ka: 150 ml Tomek B: 50 ml cubus: 200 ml tomaj676869: 2 x 50 ml malthead: 50 ml Cask Strength: 50 ml p4blo: 100 ml ----------------------------- Zamknięta Pozdrawiam, Sebastian Re: Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - Bartek - 03-09-2015 Jeżeli lubisz mocne pozycje i ostre przyprawy (będąc w Indiach zapewne wielu z nich próbowałeś) to obydwie butelki przypadną Ci do gustu. Amrut to jedna z dwóch destylarni w Indiach produkujących single malty i jak na tak niełatwy klimat (porównywalny do tego, z którym mierzy się Kavalan na Tajwanie) radzą sobie całkiem poprawnie. Wielkim fanem ich wyrobów nie jestem, niestety moc nie jest tak dobrze skryta i czuć te procenty, ale moim zdaniem warto ich sprawdzić zwłaszcza w samplingu. Re: Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - Tomek B - 03-09-2015 Jeśli Bartek twierdzi , że warto to spróbujmy . Ja wezmę po 50. Re: Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - Bartek - 03-09-2015 Tomek, to tylko moje zdanie Lubię eksperymenty tak samo jak leciwe szkockie. Oczywiście jak już je sprawdzisz to daj znać co Ty o nich sądzisz. W mojej tabeli whisky z nowego świata, Amrut jest wysoko, ale przegrywa jednak sporo z Kavalanem. Re: Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - Tomek B - 03-09-2015 Bartek napisał(a):Tomek, to tylko moje zdanie Lubię eksperymenty tak samo jak leciwe szkockie. Oczywiście jak już je sprawdzisz to daj znać co Ty o nich sądzisz. W mojej tabeli whisky z nowego świata, Amrut jest wysoko, ale przegrywa jednak sporo z Kavalanem.Bartku ja również lubię eksperymentować a poza tym wszystkiego trzeba spróbować żeby wyrobić sobie własną opinię. Na razie mało chętnych więc nie wiadomo czy sampling dojdzie do skutku. Re: Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - cubus - 03-09-2015 ja obu po 50ml poproszę. Ciekawy sampling. Szkoda mi było póki co kasy na wyskoki pełnobutelkowe poza Szkocję więc chętnie spróbuje tych i następnych w samplu. Re: Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - tomaj676869 - 03-09-2015 Biore po 50 :-) Re: Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - malthead - 03-09-2015 Po 50 ml i dla mnie. Spróbujemy co to za gagatki. Przetrzymaj mi proszę do spotkania albo do następnego samplingu. Re: Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - tomaj676869 - 03-09-2015 Puscicie mnie z torbami :-D Re: Amrut cz.1: Intermediate Sherry Matured / Single Cask PX - Bartek - 03-09-2015 Szykowałem ciekawy, również egzotyczny choć mniej kontrowerysjny sampling, ale to już kolejny głos o puszczaniu z torbami. Chyba się z nim wstrzymam bo nie chcę żeby Wasze żony/partnerki zaczęły się interesować ile wydajecie na whisky |