Aparat foto - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Offtopic (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Cafe - pogaduszki (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Aparat foto (/showthread.php?tid=352) |
Aparat foto - K@mil - 07-21-2014 Jako, że niektórzy z nas/Was prowadzą bloga, widzę że jakieś pojęcie o fotografii mają Może też są tacy, którzy znają się stricte na tej kwestii właśnie. Stoję przed zakupem aparatu foto. Przez ostatnie pół roku używałem SONY NEX 5N z kitową optyką. Teraz muszę go zwrócić i kupić coś dla siebie. Odpowiadał mi ten Soniacz, na moje skromne potrzeby. Z minusów: słaba lampa, zagmatwane menu, brak wizjera. Na czym mi zależy? Nie musi być lustrzanka. Zmienna optyka. Żeby nie była to żadna wielka kobyła Czego używacie sami? Co polecacie? Pozdr. Re: Aparat foto - surykatka - 07-21-2014 Temat rzeka...naprawdę Ale pewnie znajdą się na forum osoby które sensownie doradzą Re: Aparat foto - Sendilkelm - 07-21-2014 Ja co nieco wiem, ale tylko o lustrzankach i tylko o Nikonach, więc raczej nie pomogę. Ja wiem jedno, ja nie wybrałbym hybrydy z tego względu, że to jeszcze nie lustrzanka, a koszty są i tak bardzo dużo, więc dla mnie odpada. Jeśli chodzi o małpy, to chyba nie ma większej różnicy co się weźmie, jeśli nie masz pełnej kontroli, a napakowane megapiksele na małą matryce, to nie może być dobrze, więc każdy jest prawie taki sam. Re: Aparat foto - surykatka - 07-21-2014 Cytat:Ja co nieco wiem, ale tylko o lustrzankach i tylko o Nikonach, więc raczej nie pomogę. Gdybyś to ty zadał to pytanko to mielibyśmy chyba o czym pogadać-ta sama stajnia Re: Aparat foto - Sendilkelm - 07-21-2014 surykatka napisał(a):Gdybyś to ty zadał to pytanko to mielibyśmy chyba o czym pogadać-ta sama stajnia Wiem, pamiętam z marcowej degu Re: Aparat foto - surykatka - 07-21-2014 Tam było niewiele z mojej szklarni...i dziwnym trafem wyjątkowo ciebie praktycznie nie uchwyciło...może tak mają admini- są niewidzialni dla paparazzi Re: Aparat foto - Sendilkelm - 07-21-2014 Może ... WIele, niewiele pamiętam, że był Nikon, bo na to zwracam uwagę. Z kolei Daniel z WMF ma Canona Też się zastanawiałem czy nie wziąć sprzętu, teraz w listopadzie na pewno wezmę. Może nawet uzgodnimy co ze szklarni, żeby nie dublować i nie nosić Wracając też do tematu, Kamil czego oczekujesz dokładnie od aparatu i jak bardzo chcesz się angażować w obsługę i wiedzę, bo jeśli masz robić zdjęcia na AUTO, to bez sensu jest kupować nawet amatorską lustrzankę - która to auto i tak ma. Re: Aparat foto - menran - 07-21-2014 Kamil ,zbyt mało sprecyzowałeś do czego ten aparat ma służyć (oczywiście wiem ze do robienia zdjęć :lol: ) Ja osobiście od 10 lat pracuje na Nikonie i tu mogę być nie obiektywny (przyzwyczajenie) Ale jeśli chodzi o ergonomie , dostępność do funkcji i menu to ma najlepsza. Nawet moi znajomi robiący na Canonach mażą ze Canon wprowadzi kiedyś taka ergonomie jak Nikon. Ale do rzeczy , jeśli masz zamiar robić zdjęcia tylko do netu i na bloga to nie potrzebna Ci matryca wieksza niż 10 mil/pix. Ale oczywiście nie opchnięta na łepku od szpilki. Rozejrzyj się za jakimś modelem Canona lub Nikona oczywiście lustro z wymienna optyka. I warunek musi mieć matryce CMOS innej nie kupuj . Za rozsądne pieniądze kupisz dobra lustrzankę (starszy model lub używaną) i zawsze będzie to lepiej niż jakiś kombajn z upchniętymi pixelami na malej powierzchni. Jakość zdjec będziesz miał o niebo lepsza , a dzięki wymiennej optyce uzyskasz to co chcesz (glebie ostrości itp). Re: Aparat foto - K@mil - 07-21-2014 Aparat do codziennego (teraz jak się wykluła córeczka ) użytku, no i do foto na bloga. Jestem typowym amatorem w tej kwestii i nie podchodzę do fotografii jak do religii Jednak nie jadę w całkowitym auto i lubię poszperać i pokombinować w ustawieniach tak, żeby było cacy do danej fotografowanej sytuacji. Tak jak napisał menran, chciałym mieć wymienne szkiełko dla poprawy głębi. Po różnych przygodach z poprzednimi aparatami warunkiem jest nowy sprzęt z gwarancją. W lustrzankach lekko przeszkadza wielkość body. Re: Aparat foto - Sendilkelm - 07-21-2014 Popieram Grzegorza. Bardzo ważną rzeczą, o czym wiele osób nie wie, jest odpowiednia ilość Mpix w stosunku do fizycznego rozmiaru matrycy i nie wierz, że ktoś na komórce ma 36 Mpix i robi świetne zdjęcia, a że 36Mpix to można plakaty drukować. Niestety sztuczne napychanie ilości pixeli na małej matrycy ma bardzo duże wady, szczególnie w powiększeniu. Wychodzą szumy przy jakiejkolwiek manipulacji zdjęcia Co do ergonomii, to też tak słyszałem, wiem to z autopsji no i taka opinia ogólnie chodzi. Jeśli chodzi o jakość, to nie słuchaj nikogo, bo to bujdy. I nikon i canon robią tak samo dobre zdjęcia - dużo zależy od operatora No i właśnie hybryda jest takim niedorobionym aparatem właśnie, bo ma być stosunkowo mała, ale mieć wymienną optykę i Mpix. I to się trochę kłóci. Kupujesz aparat kompaktowy, żeby się mieścił w kieszeni, ale nosisz do niego torbę szkieł. A i nieporęcznie się to trzyma |