Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Ogólnie o whisky (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? (/showthread.php?tid=107) |
Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - Neptune - 08-06-2013 Uważam to za bardzo ważny temat, żeby potem nie okazało się, że świeżo kupioną whisky za 500zł, z którą wiązało się ogromne nadzieje trzeba pić z colą bo nie smakuje. :twisted: A pytanie zadaję, bo kilka typów, które bym wrzucił do tej kategorii mam (faktem jest, że nie jest ich za dużo), ale chcę szukać dalej, ewentualnie kupić kilka butelek i przede wszystkim poznać waszą opinię. Tak, waszą, bo niestety, jestem przekonany, że oceny Murray'a czy Ralfyego (Serga troche mniej), nie są zbyt obiektywne i na wiele się w tej materii nie przydadzą. Podobnie niestety sprawa ma się z ocenami z whiskybase (określone destylarnie i limitowane wypusty dostają z automatu 90+; przykładem chociażby ostatnio samplowany Lagavulin, który wcale nie jest moim zdaniem wart tych 93 punktów ). Tak więc pozostaje samplowanie, kupowanie w ciemno, lub mozolne szukanie po dziesiątkach stron internetowych w poszukiwaniu ocen i jeśli w 95% są one pozytywne (rzadko się to zdarza), to można założyć, że whisky jest dobra. Z takich właśnie moich poszukiwań, wynika, że dobre powinny być np. Mortlach 16 F&F (z tej kupnem trzeba by się pospieszyć, na TWE mają na to niezłą cenę), AnCnoc 16, czy Glengoyne 21. Żadnej z nich nie piłem, jak ktoś miał tę przyjemność, to proszę o opinię. Wiadomo, że whisky whisky nierówna, więc proponowałbym podzielić je na kategorie cenowe. Piszcie co wam smakowało, porównamy i mam nadzieję dojdziemy do wniosku co nam smakuje tylko ze względu na gust, a co jest naprawdę dobre. No i jak będziecie dawać swoje typy, to nie dawajcie singlecaskowych wypustów od IB, których za miesiąc nie będzie można dostać, bo raczej mija się to z celem Kategoria prawie-za-darmo (do 200zł) Ardbeg 10, Talisker 10, Old Pulteney 12, Glenfiddich 15 Solera, Balvenie 12 DoubleWood (tylko wersja 43%) Tanie (200-400zł) Lagavulin 16, Ardbeg Uigeadail, Old Pulteney 17, Aberlour A'bunadh, Glenfarclas 15, GlenDronach 15 Revival, GlenDronach 18 Allardice Średniodrogie (400-600) GlenDronach 21 Parliament Drogie (600+) Balvenie 21 PortWood CS, Glenmorangie Signet (tu się wacham, bo łycha dobra, ale za 300zł, a tu za design płaci się 700) Re: Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - arecki - 08-06-2013 mi Signet bardzo smakuje i wart jest tych 600 pln ale o gustach to można gadać i gadać... Re: Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - Tomek - 08-06-2013 Neptune napisał(a):Z takich właśnie moich poszukiwań, wynika, że dobre powinny być np. Mortlach 16 F&F (z tej kupnem trzeba by się pospieszyć, na TWE mają na to niezłą cenę), ) BTW. Ja chce zamówić Mortlacha F&F z TWE. Już ugadałem się z kolesiem, który mieszka w Londynie, że mi go odbierze (tyle że przywiezie go dopiero na święta). Jeśli ktoś chciałby jeszcze coś zamówić z tej strony to można do Polski przesłać. Re: Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - Sendilkelm - 08-06-2013 Po ostatnich samplach, to prawie nic nie smakuje tak jak wcześniej Obecnie z wymienionych to faktycznie Parliament był za tę cenę b. dobry. I chyba tylko to się opłaca. Do tych, których nie piłem się nie odniosę, a i sam na razie nie dodam, bo moje gusta ostatnio wariują Re: Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - Neptune - 08-06-2013 Ja poproszę to samo, bo widzę że można po dwie butelki na zamówienie. Ewentualnie coś jeszcze domówię później, a kiedy byś zamawiał? Sendilkelm - a które to sample były ostatnio takie dobre? Re: Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - Tomek - 08-06-2013 Neptune napisał(a):Ja poproszę to samo, bo widzę że można po dwie butelki na zamówienie. Ewentualnie coś jeszcze domówię później, a kiedy byś zamawiał? Do kolesia to chciałem niedługo, żeby jeszcze była Jak coś chcesz to mogę poczekać. Re: Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - Neptune - 08-06-2013 E, to nie czekaj. Ja poproszę też tego Mortlacha i tyle Re: Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - Sendilkelm - 08-06-2013 Neptune napisał(a):Ja poproszę to samo, bo widzę że można po dwie butelki na zamówienie. Ewentualnie coś jeszcze domówię później, a kiedy byś zamawiał? A po ile ten Mortlach? No właśnie, ostatnio nic mi nie smakuje Nawet ten Ardbog, który był dobry owszem, ale po 1 nie za tę cenę, a po 2 był bardzo zbliżony do innych Ardbegów, więc można kupić, że tak powiem tańszy zamiennik i ma się prawie to samo. Re: Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - Neptune - 08-06-2013 45,5£ Można tylko dwie butelki na głowę Mi może nie wszystko, ale większość rzeczy, którymi zachwycałem się dwa miesiące temu już też nie smakują Re: Jakie porządne whisky za niewygórowaną cenę? - Sendilkelm - 08-06-2013 Neptune napisał(a):45,5£ Taka kolej rzeczy Dlatego też uważam, że trzeba zaczynać od kiepskich, żeby tę różnicę widzieć i mieć też dzięki temu większe doświadczenie. |