Rekord % - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Ogólnie o whisky (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Rekord % (/showthread.php?tid=670) Strony:
1
2
|
Rekord % - sebastian_ka - 04-13-2015 Czytałem dzisiaj o nowym Amrut Greedy Angels, do którego ma być dołączana miniatura o woltażu 71%. Nasunęło mi się pytanie jaką najmocniejszą whisky degustowaliście? Dało radę degustować nierozcieńczoną? Jakie wrażenia? W moim przypadku były to Glenlivet Nàdurra Oloroso Matured oraz Aberlour A'Bunadh. Obie whisky o mocy 60,7. W przypadku Aberlour wysoki woltaż mi nie przeszkadza, aczkolwiek po dodaniu wody otwiera się i wg mnie jest znacznie lepsza. Natomiast Glenlivet bez rozcieńczenia jest dla mnie za mocna, alkohol zdecydowanie dominuje smak i wręcz parzy w język. Jak dla mnie nie pijalna bez wody. Re: Rekord % - ron - 04-13-2015 Ja nie jestem zwolennikiem takich woltażów... 71% ??? Wydaje mi się, że sparaliżuje to kubki smakowe na amen... Re: Rekord % - tomaj676869 - 04-13-2015 70 to zdecydowanie zbyt dużo. Ale tak jak mówisz 60 w a'budachu mozna pić bez rozcienczania. Re: Rekord % - Szpachla - 04-13-2015 U mnie to było 68,3% w http://www.whiskybase.com/whisky/56355/ ... bridge-mos. I bardzo mi się to podobało! Z perspektywy czasu mam jednak teorię - mianowicie w wysokim woltażu mogą kryć się całkiem słabe whisky i uchodzić za dobre. Np. uwielbiam glenfarclasa 105 w jego 60% mocy, aczkolwiek po dodaniu wody, natychmiast wychodzi jak płytka i nieciekawa, a przede wszystkim - nie smaczna jest to whisky. Lepsze jakościowo wyroby mają tendencję do otwierania się bądź ukazywania zupełnie innej twarzy której wcześniej bym się nie spodziewał. Zawsze wychodzi im to na plus - ukazuje jak bardzo wielowymiarowy może być to trunek. Images po dodaniu wody było bardzo przeciętne. W naturalnej 68,3% mocy oferowało ciekawe doznania, choć większość z nich wywodziła się zapewne poprzez pewien przyjemny i specyficzny sposób w jaki wypaliła kubki smakowe - z minimalnym dodatkiem tego jak naprawdę smakowała. Re: Rekord % - Cask Strength - 04-13-2015 Najmocniejszą whisky jaką piłem to około 60% - np: Bruichladdich bez dodatku wody - rewelacja. Optymalna moc dla mnie to 50% do 54%. Zauważyłem, że whisky z tego przedziału najlepiej mi smakują ( mojej połowicy również ) 70% ? To raczej zależy, ale możnaby spróbować Re: Rekord % - p4blo - 04-13-2015 Kilka osób skusiło się w samplingu burbonów na Stagga Jr - 67.2%. Czuć, że jest moc, ale nie zabija Re: Rekord % - Neptune - 04-13-2015 Dotychczas najmocniejszy to Ardbeg Supernova - 60,1% - bez rozcieńczenia faktycznie w ustach wybuchała supernowa - było bardzo dobrze. W kolejce czeka Glenlivet Nadurra 60,7%. Re: Rekord % - K@mil - 04-14-2015 U mnie także: http://www.whiskybase.com/whisky/56355/ ... bridge-mos I żadnego szoku dla kubków nie było Smakując w ciemno nie powiedziałbym, że ma tyle koni. Re: Rekord % - konio23 - 04-14-2015 http://www.whiskybase.com/whisky/10323/ ... -distilled Moc jest czuć ale na kolana to nie powala.Młoda i mocna whisky i to wszystko Re: Rekord % - Fuus - 04-14-2015 W moim przypadku bez szału Sprinkbank 12yo 53,1%. Ogólnie miałem dodać parę kropli wody, lecz zapomniałem i doznałem niezłego paraliżu |