The Taste of Whisky
[Z] Bodegas de Jerez de la Frontera - Wersja do druku

+- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl)
+-- Dział: Giełda (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Sample (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: [Z] Bodegas de Jerez de la Frontera (/showthread.php?tid=617)

Strony: 1 2 3 4


[Z] Bodegas de Jerez de la Frontera - malthead - 03-10-2015

Lista samplingowa poniżej.


1. Pedro Ximénez – 30 Años V.O.R.S. – González Byass
http://www.vinos.de/gonzalez-byass-v-o- ... imenez-noe
Cena: 29,- zł / 100 ml

malthead: 125 ml
surykatka: 100 ml (2x50)
cubus: 50 ml
p4blo: 100 ml
sebastian_ka: 50 ml
tomaj676869: 25 ml
szpachla: 50 ml
tomek B: 100 ml
daniel: 100 ml
neptune: 50 ml
____________________
ZAMKNIĘTA


2. Oloroso – 30 Años V.O.R.S. – El Maestro Sierra
http://www.vinos.de/el-maestro-sierra-v ... oroso-1-14
Cena: 46,- zł / 100 ml

malthead: 125 ml
surykatka: 100 ml (2x50)
cubus: 50 ml
p4blo: 100 ml
sebastian_ka: 50 ml
tomaj676869: 25 ml
szpachla: 50 ml
tomek B: 100 ml
daniel: 100 ml
neptune: 50 ml
____________________
ZAMKNIĘTA


3. Amontillado – 30 Años V.O.R.S. – Bodegas Tradición
http://www.vinos.de/tradicion-amontilla ... -s-30-a-os
Cena: 29,- zł / 100 ml

malthead: 125 ml
surykatka: 100 ml (2x50)
cubus: 50 ml
p4blo: 100 ml
sebastian_ka: 50 ml
tomaj676869: 25 ml
szpachla: 50 ml
tomek B: 100 ml
daniel: 100 ml
neptune: 50 ml
____________________
ZAMKNIĘTA


4. Paolo Cortado – 30 Años V.O.R.S. – Bodegas Barbadillo
http://www.vinos.de/barbadillo-v-o-r-s- ... lo-cortado
Cena: 52,- zł / 100 ml

malthead: 125 ml
surykatka: 100 ml (2x50)
cubus: 50 ml
p4blo: 100 ml
sebastian_ka: 50 ml
tomaj676869: 25 ml
szpachla: 50 ml
tomek B: 100 ml
daniel: 100 ml
neptune: 50 ml
____________________
ZAMKNIĘTA


5. Fino – 30 Años V.O.R.S. – Federico Paternina
http://www.vinos.de/federico-paternina- ... o-imperial
Cena: 58,- zł / 100 ml

malthead: 125 ml
surykatka: 100 ml (2x50)
cubus: 50 ml
p4blo: 100 ml
sebastian_ka: 50 ml
tomaj676869: 25 ml
szpachla: 50 ml
tomek B: 100 ml
daniel: 100 ml
neptune: 50 ml
____________________
ZAMKNIĘTA



Wink



___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Witam wszystkich!

Od dawna chodzi mi po głowie sampling tego co na etapie leżakowania niewątpliwie kształtuje charakter whisky czyli Sherry. Nie ma chyba nikogo spośród miłosników whisky, na którego nie działają odnalezione na etykietach butelek whisky informacje: „matured in finest Pedro Ximenez, Oloroso, Fino czy Amontillado Casks”, nie wspominając o tym, co dzieję się z niektórymi z nas, kiedy czytamy: „dark sherry”! :o Confusedhock:

Ja lubię konkrety, więc nie ma co gadać tylko trzeba degustować! Ponieważ ostatnio portfele chwilowo zostały nadwyrężone, proponuję podejść do tego spokojnie i bez pośpiechu i zrealizować sampling za miesiąc, dwa czyli np. połowa/koniec maja – tak, żeby nie kolidowało to zbytnio z innymi większymi samplingami, o których tu i tam była mowa (patrz Surykatkowo-Danielowe diabły Big Grin ).


W kwestii najistotniejszej, czyli samego sherry, proponuję skupić się na konkretach bez owijania w bawełnę i zmontować przyjemny zestaw wypustów takich Winnic jak np. Bodegas Tradición, Gonzáles Byass, Bodegas Hidalgo, Barbadillo czy El Maestro Sierra.

Zestaw, który planuję, obejmował by takie wspaniałości jak 20-letnie Pedro Ximenez V.S. Sherry, 30-letnie Oloroso V.S.O.P. Sherry, 30-letnie Paolo Cortado V.S.O.P. Sherry czy byćmoże nawet 50-letnie Amontillado V.S.O.P. Sherry. W sumie planował bym – podobnie jak w samplingu rumów – łacznie 6 – 7 butelek więc, prócz wspomnianych, było by jeszcze miejsce na (oczywiście) Sherry Fino, Sherry Moscatel i byćmoże również na Sherry Manzanilla. Zakup butelek i sampling organizował bym stopniowo, żeby finalizować go w ustalonym terminie.

Na koniec kwestia finansowa. No tak, wiem, niektórzy już łapią się za głowę ale myślę, że akurat w przypadku sherry jestem w stanie pozytywnie zaskoczyć. Oczywiście nie mówimy o butelkach kolekcjonerskich ale butelka 0,7 L naprawdę fantastycznego starego sherry najlepszych gatunków kosztuje w granicach +/- 90,- Eur. Można więc wstępnie założyć, że sampel 50 ml to koszt ca. 30,- zł !!!



Tyle póki co z mojej strony a teraz kolej na Was.
Wink

Pozdrawiam.


Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - surykatka - 03-10-2015

Z chęcią się zgłaszam na taki przeglądzik Wink .. tylko żeby termin był na spokojnie, bo kaski brak chwilowo.. można mnie dopisać z automatu wstępnie po 2x 50ml


Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - cubus - 03-10-2015

Doskonały pomysł! To sherry zawdzięczamy te pyszności whiskowe więc należy konieczne zapoznać się z tym trunkiem. Wchodzę w to!

Zbaczając z tematu odrobinę... samplingów i akcji jest tyle, że osoby samplujące chyba powinny się ustawiać w kolejkę Smile


Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - Neptune - 03-10-2015

Z tym okresowym samplowaniem innych alkoholi niż whisky, to w ogóle jest genialny pomysł. Były już rumy, sherry to bardzo dobry pomysł, szykują się też widziałem burbony.
W przyszłości trzeba będzie jeszcze uderzyć w brandy/koniaki. Dobrych win też bym spróbował.


Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - malthead - 03-10-2015

surykatka napisał(a):Z chęcią się zgłaszam na taki przeglądzik Wink .. tylko żeby termin był na spokojnie, bo kaski brak chwilowo.. można mnie dopisać z automatu

cubus napisał(a):Doskonały pomysł! To sherry zawdzięczamy te pyszności whiskowe więc należy konieczne zapoznać się z tym trunkiem. Wchodzę w to!

Zbaczając z tematu odrobinę... samplingów i akcji jest tyle, że osoby samplujące chyba powinny się ustawiać w kolejkę Smile


Smile 8-)

Dobrze, że się rozumiemy.

A co do terminu, to obowiązkowo ustalimy to tak, żeby możliwie nie kolidowało i żeby portfele nam nie poumierały!

Poczekam jeszcze jakiś czas i skonkretyzuję pozycje z linkami, cenami itp. i sporządzę znaną wszystkim listę samplingową.

Nasionko zasadzone a teraz niech sobie rośnie Wink


Neptune napisał(a):Z tym okresowym samplowaniem innych alkoholi niż whisky, to w ogóle jest genialny pomysł. Były już rumy, sherry to bardzo dobry pomysł, szykują się też widziałem burbony.
W przyszłości trzeba będzie jeszcze uderzyć w brandy/koniaki. Dobrych win też bym spróbował.

Też mnie to cieszy. Brandy / Koniaki jak najbardziej, jestem za. Wina - czemu nie! Bourbony też ekstra sprawa - mam tylko nadzieję, że uda się umieścić w samplingu dwie/trzy pozycje z trochę wyższej półki.


Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - p4blo - 03-10-2015

malthead napisał(a):Tyle póki co z mojej strony a teraz kolej na Was.
Pozdrawiam.

Poprosze wszystkiego po * Wink


Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - sebastian_ka - 03-10-2015

Pomysł doskonały! Co więcej, w ostatni weekend myślałem dokładnie o tym samym. Nawet miałem już pisać co społeczność tego forum na to. Ponieważ na winach się nie znam to utknąłem na lekturze dot. wina, sherry... a potem i tak zeszło na whisky (po sherry oczywiście Wink ) i odłożyłem temat do zgłębienia na następny weekend.
Oprócz spróbowania nowego alkoholu to też, moim zdaniem, doskonała okazja aby spróbować zbudować sobie bazę skojarzeniową związaną z tym jakie zapachy i smaki niesie ze sobą sherry. Bo jak na razie moja zdolność do rozpoznawania nut sherry w whisky wynika wyłącznie z domysłów jak ten alkohol może smakować.

Jedyne co mnie trochę zastanawia to taka kwestia, że wino szybciej traci swoje walory zapachowe i smakowe i wręcz psuje się. Źle działa na nie wysoka temperatura i kontakt z powietrzem. Tak więc zastanawiam się jak zniesie chociażby transport. Tak jak pisałem wcześniej nie znam się na winie więc może moje obawy są nieuzasadnione.

Zdecydowanie piszę się na taki sampling.

Edit:
Piszę się na sample po 50 ml.


Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - malthead - 03-10-2015

sebastian_ka napisał(a):Pomysł doskonały! Co więcej, w ostatni weekend myślałem dokładnie o tym samym. Nawet miałem już pisać co społeczność tego forum na to. Ponieważ na winach się nie znam to utknąłem na lekturze dot. wina, sherry... a potem i tak zeszło na whisky (po sherry oczywiście Wink ) i odłożyłem temat do zgłębienia na następny weekend.
Oprócz spróbowania nowego alkoholu to też, moim zdaniem, doskonała okazja aby spróbować zbudować sobie bazę skojarzeniową związaną z tym jakie zapachy i smaki niesie ze sobą sherry. Bo jak na razie moja zdolność do rozpoznawania nut sherry w whisky wynika wyłącznie z domysłów jak ten alkohol może smakować.

Jedyne co mnie trochę zastanawia to taka kwestia, że wino szybciej traci swoje walory zapachowe i smakowe i wręcz psuje się. Źle działa na nie wysoka temperatura i kontakt z powietrzem. Tak więc zastanawiam się jak zniesie chociażby transport. Tak jak pisałem wcześniej nie znam się na winie więc może moje obawy są nieuzasadnione.

Zdecydowanie piszę się na taki sampling.

Cieszę się, że przybywa zainteresowanych. Mnie ten temat chodzi po głowie od bardzo dawna a kiedy w ubiegłym roku na InterWhisky we Frankfurcie facet ze Slyrs poczęstowął mnie 20-letnim shery Pedro Ximenez z Bodegas Tradition, wiedziałem że muszę ten temat zrealizować tu na forum. Teraz kiedy czytam na etykiecie coś o PX od razu czuję ten zapach i smak. To są takie magiczne momenty, które na stałe pozostają w pamięci.

Co do trwałości sherry to myślę, że nie ma się co martwić bo dotyczy to raczej długotrwałych ekspozycji na wysokie temperatury czy kontakt z powietrzem. Sherry jako wino mocniejsze (bo zazwyczaj ca. ok 18-22 %) jest przewidziane raczej jako Aperitif lub Digestif a rzadziej, jak wino, jako butelka do obiadu czy kolacji, która na następny dzień może już całkowicie inaczej smakować. Podobnie jak przy whisky i w przypadku sherry nie ma zgodności co do tej kwestii. Różne źródła podają różne informacje a rozbieżność, z którą ją się spotkałem to 10 dni do 24 miesięcy!! Podejrzewam więc, że, tak jak w wielu innych przypadkach, prawda leży gdzieś po środku. Jestem natomiast pewien, że sampling wystrzyma Smile a dłużej w szafkach i tak nie przeżyje Big Grin !


Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - tomaj676869 - 03-10-2015

wstepnie też bym sie pisał ;-)


Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - Szpachla - 03-10-2015

Bardzo zainteresowany! Co do trwałości, najpopularniejsza wersja o której ja czytałem to ok. 4-6 tyg po otwarciu przy przetrzymywaniu w lodówce. I muszę powiedzieć że coś w tym jest - u mnie otworzona butelka sherry do połowy opróżniona po ok 4 tygodniach w warunkach pokojowych już nie smakuje tak dobrze. Śmiem jednak podejrzewać że w buteleczkach samplingowych gdzie nie ma za wiele powietrza, wytrzyma to trochę dłużej.