![]() |
[Notki] Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Degustacja (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: [Notki] Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika (/showthread.php?tid=420) |
[Notki] Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - snoop - 09-25-2014 Po niedzielnej przygodzie (której raczej miło wspominać nie będę) z Kilkerran 10yo Bourbon Wood dziś czas na jej koleżankę w tym samym wieku: Kilkerran Work in Progress 10yo Sherry Wood Nie ukrywam, że po niedzielnej degustacji dziesięcioletniego Kilkerrana po bourbonie, miałem trochę obaw, ale pomyślałem: raz się żyje... Kolor: ładnie odbijające światło ciemne złoto Zapach: dojrzałe banany, czekolada deserowa, ciemne winogrona, spalone słońcem siano, wszystko to okraszone delikatną wonią dymu. Na pewno dzieje się tu o wiele więcej niż u bourbonowej rówieśniczki Smak: w sumie niewiele ma do zaoferowania, połączenie nut słodkich i gorzkich: trochę oliwek, słodka delikatna sherry, orzechy włoskie, słodka herbata, gorzkie pestki jabłka oraz wyczuwalne już w zapachu dojrzałe banany (takie przejrzałe, ciemne i rozpaćkane) Finisz: średnio długi, słodki od początku do samego końca (jakbym napił się przegotowanej wody z dużą ilością cukru) Po próbowanej ostatnio wersji "bourbon wood" spodziewałem się, że będzie gorzej, ale jakoś przeżyłem. Jednak według mnie nie jest to whisky do której warto powrócić. W pamięć zapada tylko ten gęsty, słodki posmak w ustach - 3/10 Whisky Base Re: Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - surykatka - 09-26-2014 Snoopku fajnie, że tak wiele osób różnie postrzega whisky. Ja jestem w gronie tych którym te kilkeranki po sherry i bourbonie przypadły do gustu. Zacytuję pijackie notki ![]() Kilkerran 10-year-old Bourbon Wood 6/10 http://www.whiskybase.com/whisky/55183/ ... urbon-wood zapach- owoce-jabłka, wędzenie, bardzo fajnie się dzieje, akcenty morskie smak- dym, torf, owoce, słodycz, zrazu goryczka finisz-przyjemny łagodnieje stopniowo uwagi: naprawdę świetna selekcja, gdyby jeszcze była to wersja CS… Kilkerran 10-year-old Sherry Wood 5,5/10 http://www.whiskybase.com/whisky/55185/ ... herry-wood zapach-sherry ale takie winne, wędzenie, jabłka zielone, nie jest tak łagodna jak ta bourbonowa smak- sherry, przyprawy po chwili, dym, torf, tutaj nie odczujemy aż tak braku mocy finisz-długi, ciepły, przyprawy uwagi: dla mnie bourbonowa oferuje więcej w zapachu, może nie tak złożona jak ta sherowa w smaku Re: Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - snoop - 11-10-2014 BenRiach 17yo Solstice - Edition 2 (50,0%) Kolor: mahoniowy Zapach: niezwykle lotna i ciężka w zapachu, na początek sporo wędzonego mięsa, po jakimś czasie z kieliszka zaczynają dochodzić nuty słodkie, mus jagodowy, cynamon, wszystko to okraszone zapachem dobrego cygara; Smak: na języku gęsta i bardzo słodka z lekka z nuta torfowa, pieczone jabłko, syrop malinowy, porzeczki, szczypta soli, zioła, delikatny posmak cierpkiego drewna na czubku języka Finisz: zanikający bardzo powoli, słodycz porto przeplatana delikatnym dymem z cygara Według mnie whisky ciekawa i warta spróbowania. Jeśli ktoś lubi połączenie torfowego dymu i słodyczy ciemnych owoców to Solstice jest dla niego. Ocena: 6/10 Whisky Base Re: Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - snoop - 11-11-2014 Laphroaig Cairdeas 2014 (51,4%) Kolor: piękny bursztynowy kolor, od razu mam chęć przejść do sprawdzenia smaku, ale powstrzymuję się, spokojnie, najpierw powąchajmy ![]() Zapach: po wlaniu do kieliszka pierwsze co czuje to marcepan i zapach cytronety z lat 80 (dla młodszych podpowiem, że to taki napój owocowy sprzedawany w opakowaniach foliowych ![]() Smak: w pierwszej chwili pieprzność i dym (tym razem już piekący w język), następnie ciemna czekolada z kandyzowaną skórką pomarańczową, grejpfrut, miód, papryka, lody stracciatella, kakao. Bardzo fajne połączenie; Finisz: długi, przypalona skórka od chleba, świeżo rozgryzione ziarno kawy i delikatna słodycz marcepanu Ocena: mocne 6, przy drugim podejściu może nawet 6,5. Mam jeszcze 25ml na małego drama...szkoda, ze tylko tyle, bo to naprawdę ciekawy trunek Whisky Base Re: Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - snoop - 11-13-2014 Bunnahabhain Darach Ùr vs Bunnahabhain 1991 CWC Bunnahabhain Darah Ùr 2013 Batch 9 (46,3%) (na zdjęciu po lewej) Kolor: złoty Zapach: świeży, owoce, guma balonowa w kulkach, miód akacjowy - jednym słowem nic ciekawego; Smak: początek pieprzny i gorzkawy, świeże drewno, jabłko papierówka, cierpkie niedojrzale winogrona, na koniec trochę słodyczy wanilii - także i tu niewiele się dzieje Finisz: krotki, owocowo-cierpki, na końcu, który przychodzi bardzo szybko delikatny posmak metalu w ustach Biorąc sampla wiele się po nim nie spodziewałem i mówiąc na przekór: nie zawiodłem się (2/10) Whisky Base Bunnahabhain 1991 Creative Whisky Company 21yo (45,8%) (na zdjęciu po prawej) Kolor: trochę jaśniejszy od Darah Ùr Zapach: owocowy i świeży, jabłka, banany, lakier do paznokci (żona właśnie maluje i pachnie tak samo ![]() Smak: troszkę dymu, grejpfrut, limonka, marcepan w czekoladzie, banany - smak oferuje tyle co zapach...niewiele Finisz: równie krotki co w darach ur, owocowo-karmelowy przyprawiony delikatnym dymem Ogólnie nic ciekawego i nie polecam. Dam 2,5/10 czyli o 0,5 więcej niż Darah Ur (tylko dlatego, że kupiłem cała butelkę i chcę się delikatnie pocieszyć) Whisky Base Re: Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - snoop - 11-23-2014 Arran Millenium Casks 13yo (53,5%) Kolor: złoty Zapach: słodki, dojrzałe banany, lukier do ciasta, bakalie, ciasto drożdżowe, gdzieś daleko w tle mgiełka alkoholu, trochę pieprzu Smak: także słodki i owocowy, agrest?, brzoskwinia, rogal maślany, karmel i jakby trochę cynamonu Finisz: średni, delikatny, waniliowo-owocowy Ocena: nie mogę powiedzieć, że to zła whisky, bo pijałem gorsze ![]() Whisky Base Re: Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - snoop - 11-23-2014 Karuizawa 1999/2000 (46,0%) Kolor: ciemne złoto Zapach: początkowo alkoholowy, rozpuszczalnik do farb przyćmiewa inne zapachy, po odstaniu w kieliszku robi się słodkawo: cukierki Werther's Original, czekolada, biszkopty nasączone herbatą, na końcu świeżo mielony pieprz i siarka ze spalonej zapałki :twisted: Smak: początkowo smak nie dorównuje zapachowi, nudno, dużo czekolady i karmelu (czekoladki toffifee), orzechy włoskie. Jednak z każdym łykiem robi się ciekawiej: suszony majeranek, ponownie akcenty siarki, dużo ziół Finisz: niestety krótki, ziołowo-orzechowo-czekoladowy...ale chwila, chwila, pół godziny po ostatnim łyku w ustach znów zaczynam czuć ten ciekawy smak siarki w ustach - bardzo fajne uczucie Gdyby moc była wyższa to myślę, że mogłoby być naprawdę fajnie, ale i tak jest w tej whisky coś intrygującego - 4/10 Whisky Base Re: Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - snoop - 11-23-2014 Dailuaine 16yo Flora&Fauna (43%) Kolor: miedziany Zapach: po nalaniu do kieliszka bardzo świeża i owocowa, średnio lotna, sporo słodyczy, alkohol niewyczuwalny, karmel, wiśniowa nalewka babuni i cytryny Smak: równie słodki co zapach, słód, migdały, wanilia, jabłka, orzechy, na koniec troszkę drewnianej goryczki Finisz: chyba najsłabszy element podczas tej degustacji, przyjemny lecz trochę krótki: wiśniowo-karmelowy z delikatnym posmakiem orzechów Ciekawa whisky co codziennego, wieczornego sączenia - 4/10 Whisky Base Re: Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - snoop - 11-23-2014 Miltonduff 2005 Duncan Taylor-The Octave 8yo (55,6%) Whisky, która w lato 2014 zrobiła na naszym forum niemałe zamieszanie. Po "samplingu młodzieniaszków" kolejne butelki z BestWhiskyMarket znikały w tempie mocno przyspieszonym, a jedna z nich trafiła także do mnie ![]() Kolor: kasztan Zapach: po nalaniu do kieliszka bardzo lotny, świeży i owocowy jednak ze sporą nuta alkoholu (z uwagi na wiek). Po odstaniu w kieliszku staje się cięższa, bardziej sherrowa, dużo ciemnej czekolady, delikatne akcenty miodu gryczanego, tofii, ciężki waniliowy aromat do ciasta oraz jabłka Smak: na języku ciężka, trochę gorzkawa i lekko pieprzna, ta sama co w zapachu ciemna gorzka czekolada z dużą ilością kakao, likier wiśniowy, mokre rodzynki, marcepan, chili Finisz: średnio długi, najpierw goryczka drewna, potem słodki keks i dużo kuchennych przypraw Whisky co najmniej dziwna :roll: Żeby pokazać swoje prawdziwe "ja" musi dłuuuuugo postać w kieliszku, żeby załapać oddech. Jeśli nie postoi i nie złapie powietrza jest mocno alkoholowa i płaska jak świeżo heblowana deska w stolarni. Może gdyby poleżała jeszcze kilka lat w beczce to... :roll: Przy pierwszych podejściach (sampelek) dałem jej ocenę 7, jednak chyba uległem zbiorowemu zachwytowi nad nią i trochę przesadziłem ![]() Whisky Base Re: Z pamiętnika (nie)anonimowego whisky'holika - snoop - 11-23-2014 Glentauchers 2008 Duncan Taylor-Dimensions 5yo (55,2%) Kolor: ciemny karmelowy Zapach: niezwykle lotna, już w zapachu czuć, że to młoda whisky, zapach ostry, papryka, rodzynki w czekoladzie, dużo likieru wiśniowego, powidła śliwkowe, przez to wszystko przebija się alkohol, ale nie jest źle - myślałem, że przy tylko 5 latach spędzonych w beczce będzie bardziej wyczuwalny Smak: uuuuuuu tu już czuć, że to tylko 5-latka, te 55% także wyczuwalne...jest moc!!! Po odzyskaniu czucia na języku pierwsze ujawniają się powidła śliwkowe, które czułem w zapachu, dużo kakao, pieprz, ostre chili, gorzka czekolada, mocno przypalona kawa, która odgrywa pierwszoplanową rolę. Odstawiam kieliszek na kilka minut .... i pojawia się całe mnóstwo wiśniowej słodyczy oraz trochę wanilii, ale nadal to wszystko ukryte pod smakiem palonej kawy. Słodka wiśnia i kawa...kawa i słodka wiśnia, Próbuję wyczuć coś jeszcze, ale te dwa smaki dominują Finisz: spodziewałem się dłuższego, ale nie jest źle, fajnie rozgrzewa Ogólnie czuć, że to małolatka. Trochę za bardzo nachalna i fajerwerków nie da się w niej odnaleźć. Ale prawda jest taka, że ta 5-latka potrafi dać z siebie więcej niż niejedna osiemnastka...hmmm, głupio to zabrzmiało hehehe Zasłużone 5/10 Whisky Base |