![]() |
Kupowanie od osób prywatnych - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Offtopic (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Cafe - pogaduszki (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Kupowanie od osób prywatnych (/showthread.php?tid=272) Strony:
1
2
|
Kupowanie od osób prywatnych - Cask Strength - 05-07-2014 Macie jakieś doświadczenia z kupowaniem butelek i ewentualnie wymianą od osób prywatnych? Zakładając, że pojawia się ktoś kto ma interesującą nas whisky i decydujemy się ją kupić. Z powodu odległości w grę nie wchodzi odbiór osobisty itd. Jak najlepiej to załatwić z "technicznego" punktu widzenia? Czyli płatność, przesyłka. Co można zrobić, żeby uniknąć przykrych niespodzianek? Re: Kupowanie od osób prywatnych - Sendilkelm - 05-07-2014 Pobranie, kurier... poprosic kogos znajomego w miescie gdzie mozna odebrac osobicsie aby "srpawdzil" Re: Kupowanie od osób prywatnych - Bartek - 05-07-2014 Sam kupowałem w ten sposób oraz sprzedawałem butelkę i jak na razie nie było z tym problemów. Kurier + pobranie rozwiązuje problem...choć tylko teoretycznie. Świat pełen jest podróbek i trzeba niestety uważać, zwłaszcza w przypadku droższych pozycji. Taki przykład poniżej: Cytat: Re: Kupowanie od osób prywatnych - Cask Strength - 05-07-2014 Dobre punkty uchwyciliście. Nie brałem pod uwagę fałszywek, które faktycznie się pojawiają. Bardziej miałem na myśli oszacowanie ryzyka przy kupowaniu od kogoś z zagranicy np: ze stanów. Do głowy przychodzą mi takie opcje, żeby wymienić się danymi osobowymi, nr kontaktowym, adresem. Poprosić o kopię rachunku zakupu jeśli to możliwe. Płatności dokonać za pomocą PayPal albo na konto imienne itdp Kupując z ebaya albo na aukcji mamy zawsze możliwość zwrotu towaru i ewentualny zwrot gotówki w razie próby jakiegokolwiek oszustwa. Kupując od osoby prywatnej zwiększa się ryzyko na niepowodzenie transakcji. Re: Kupowanie od osób prywatnych - menran - 05-07-2014 Z Ebay nie ma szans na zwrot jak sprzedadzą fake to znikną , nie kupuj ze stanów i z Włoch zmniejszysz ryzyko . Re: Kupowanie od osób prywatnych - Cask Strength - 05-08-2014 Nie kupiłbym od sprzedawcy z ebay, który ma poniżej jakiś rozsądnych statystyk - to już coś. Chociaż głowę mam gorącą i szybko się "napalam", ale jakiś tam rozsądek mam ![]() Z tym, że w takich przypadkach jest gdzieś granica rozsądku i zaufania. Jeżeli podjąłbym ryzyko (bo zakładam, że takie może wystąpić) to chciałbym ograniczyć je do minimum. Z tąd moje pytanie o ewentualne podpowiedzi kogoś kto ma doświadczenie w takich zakupach. menran Masz jakieś nieciekawe doświadczenia odnośnie Stanów i Włoch? Ostatnio przeglądałem ebay eu i zauważyłem sporo butelek z Grecji, ale ceny raczej mało atrakcyjne, plus mega koszty wysyłki ![]() Nie łatwo trafić okazję :lol: Re: Kupowanie od osób prywatnych - menran - 05-08-2014 Raz kupiłem z Ebay ze stanów dżinsy...........i wyczyścili mi konto na 500£ To nie wszystko ze kupisz fałszywkę ryzykujesz zhakowaniem konta , z mojego wyciągali po 100$ przez kilka dni. Re: Kupowanie od osób prywatnych - Cask Strength - 05-08-2014 Stany wykreślone z listy ![]() Re: Kupowanie od osób prywatnych - morgan82 - 05-08-2014 jeszcze ze dwa dni, kilka przykładów i całkowicie wybijemy Ci z głowy takie zakupy hehehhe Re: Kupowanie od osób prywatnych - Cask Strength - 05-08-2014 To oczywiście też wchodzi w grę ![]() |