Wolf Distillery - Polish Whiskey? - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Whiskey (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Wolf Distillery - Polish Whiskey? (/showthread.php?tid=1436) |
Wolf Distillery - Polish Whiskey? - PawelWojcik - 04-24-2017 cyt: "Nie chcemy naśladować Szkotów tworząc w ciemno kolejnego standardowego „single malt’a” czy Amerykanów narzucając sobie reżim korzystania wyłącznie z nowych świeżo opalanych beczek." "Nie korzystaliśmy w żaden sposób z doradztwa Szkotów czy innych osobistości ze świata whisky." "W dzisiejszych czasach szkocka whisky to już przemysł, w którym nie zostało praktycznie nic z rzemieślniczego charakteru trunku." "Będziemy dumni, gdy dodatkowo przedrostek Polish Whiskey stanie się tak samo pozytywnie rozpoznawalny na świecie jak inne pochodzące z Polski produkty." "Tworzenie wysokiej jakości alkoholu nie jest czymś bardzo skomplikowanym, jak mogłoby się wydawać." i.t.d. i.t.p.: http://businessjournal.pl/tworczym-duch ... h-whiskey/ probowalem kilku produktow tej destylarni i delikatnie mowiac jest to w zapachu/smaku nieakceptowalne (IMHO oczywiscie). nie zebym ocenial to w kategorii starki, burbona, czy single malt. zwyczajnie, podchodzac do tego jak do jakiegokolwiek destylatu zbozowego maturowanylego w beczkach. mam wrazenie, ze kolejna (juz czwarta) z nowootwartych polskich destylarni whisky tlumaczy swoja nieprofesjonalnosc checia stworzenia orginalnego, wyjatkowego polskiego produktu i graja marketing na bazie "teraz Polska". ale... rozne sa gusta i moge sie mylic. czy komus cos z ich produktow smakowalo? Re: Wolf Distillery - Polish Whiskey? - karabin82 - 04-24-2017 [quote="PawelWojcik"]cyt: "Nie chcemy naśladować Szkotów tworząc w ciemno kolejnego standardowego „single malt’a” czy Amerykanów narzucając sobie reżim korzystania wyłącznie z nowych świeżo opalanych beczek." "Nie korzystaliśmy w żaden sposób z doradztwa Szkotów czy innych osobistości ze świata whisky." "W dzisiejszych czasach szkocka whisky to już przemysł, w którym nie zostało praktycznie nic z rzemieślniczego charakteru trunku." "Będziemy dumni, gdy dodatkowo przedrostek Polish Whiskey stanie się tak samo pozytywnie rozpoznawalny na świecie jak inne pochodzące z Polski produkty." "Tworzenie wysokiej jakości alkoholu nie jest czymś bardzo skomplikowanym, jak mogłoby się wydawać." i.t.d. i.t.p.: http://businessjournal.pl/tworczym-duch ... h-whiskey/ probowalem kilku produktow tej destylarni i delikatnie mowiac jest to w zapachu/smaku nieakceptowalne (IMHO oczywiscie). nie zebym ocenial to w kategorii starki, burbona, czy single malt. zwyczajnie, podchodzac do tego jak do jakiegokolwiek destylatu zbozowego maturowanylego w beczkach. mam wrazenie, ze kolejna (juz czwarta) z nowootwartych polskich destylarni whisky tlumaczy swoja nieprofesjonalnosc checia stworzenia orginalnego, wyjatkowego polskiego produktu i graja marketing na bazie "teraz Polska". a gdzie to można kupic ? ale... rozne sa gusta i moge sie mylic. czy komus cos z ich produktow smakowalo?[/quote Re: Wolf Distillery - Polish Whiskey? - karabin82 - 04-24-2017 nie wiem czemu się mi to skopiowal Twój post.a gdzie to można kupic? Re: Wolf Distillery - Polish Whiskey? - PawelWojcik - 04-25-2017 kupic jeszcze nie mozna. mozna sprobowac na roznych krajowych targach i prezentacjach whisky. najblizszy termin to chyba 20-tego maja na Whisky Day Cracow http://www.whiskydaycracow.pl na ich stoisku lub organizowanym przez nich Master Class. Re: Wolf Distillery - Polish Whiskey? - tomash - 04-25-2017 Na razie są to bardzo młode rzeczy, stąd nie wytrzymują porównania z whisky które faktycznie spędziły te 2-3 lata w beczce. Ale gin bardzo dobry, niezły "ryecorn" (w kategoriach samego destylatu, pomijając niedostateczny wpływ beczki), całkiem spoko też destylat z mieszaniny słodu i jęczmienia niesłodowanego. Podchodzę do tego w kategoriach eksperymentów -- i te wydają się obiecujące. Ale coś realnie miarodajnego będzie można powiedzieć za 4-5 lat, jak pierwsze oficjalne destylaty z powstającej właśnie gorzelni będą mogli legalnie zabutelkować jako "whisky". Re: Wolf Distillery - Polish Whiskey? - PawelWojcik - 04-25-2017 :mrgreen: ginu nie probowalem, a reszta hm... moze celowo postawili na "bimber" i "nalewke na beczce po czyms", zeby bylo ciekawiej. nie sadze, ze kilka lat w beczce temu pomoze, moze pomoze kilkanascie, a moze faktycznie to rzecz gustu jedynie... a mogli przeciez zrobic jak inny wilk - ten szkocki (wezsze serce i pare innych numerow) i bylo by to bardzoej pijalne. tez jestem absolutnie za takimi inicjatywami/eksperymentami, dziwi mnie tylko ich zarozumialosc, ktora zacytowalem na wstepie. |